Kényelmesebb és gyorsabb munka fájlokkal macOS-en

A fogd és dobd módszer kifejezetten kellemes megoldás arra, hogy fájlokkal dolgozzunk bármely rendszeren, így macOS-en is. Azonban nem ha kisebb felbontású képernyőn dolgozunk, vagy gyakran használunk alkalmazásokat teljes képernyős módban, akkor kicsi csorbul a komfortérzés, amikor a drag & drop módszerrel helyeznénk át dokumentumokat, képeket, videókat vagy bármilyen egyéb fájlt egyik programból a másikba, vagy akár egy Finder mappába. Szerencsére akadnak azért alternatív megoldások! Ilyen például az alábbi program is, amellyel érezhetően kényelmesebb és gyorsabb lesz a munka fájlokkal macOS alatt. Sőt, nem csak fájlokkal!

Yoink: kényelmesebb és gyorsabb munka fájlokkal macOS-en

Yoink nem éppen egy túlbonyolított alkalmazás, s mi épp ezt szeretjük benne. A fő felület egy alapértelmezésben láthatatlan dokkoló felület, amely több módon is megjelenhet, amikor szükség van rá: azonnal, amint a fogd és dobd módszert alkalmazzuk akár a Finderben, akár egy programban, vagy csak akkor, ha egyben a megfelelő irányba kezdjük húzni a fájlt vagy fájlokat a képernyőn. A megfelelő irány pedig attól függ, hol helyeztük el az említett dokkolót, vagy gyűjtő felületet. Utóbbira kell ugyanis ráhajítanunk a fájlokat, hogy aztán átlépve egy másik programba, átevezve egy másik virtuális Asztalra stb. onnan tudjuk őket tovább dobni a végső helyükre. Ha simán lehúzzuk őket a tárolóról, akkor mozgatásnak megfelelően átkerülnek az új helyre, de ha nyomva tartjuk az Option/Alt gombot, akkor másolódnak.

Dióhéjban ennyi a Yoink lényege, de a helyzet az, hogy a beállításaiban még egy halom apró, működési részletet testreszabhatunk: rendelhetünk gyorsbillentyűt a tároló megjelenítéséhez, listát készíthetünk azon alkalmazásokról, amelyeknél nem akarjuk, hogy működésbe lépjen, meghatározhatjuk, hogy a tárolón maradjanak-e törlésig az oda dobott fájlok, vagy ha tovább mozgattuk őket, tűnjenek el onnan stb.

A Yoink tárolójára egyébként szinte bármilyen alkalmazásból dobálhatunk fájlokat, linkeket, szövegrészleteket, fotókat stb. Így a Finderből, a fotó alkalmazásokból, de akár a jegyzet alkalmazásokból vagy a böngészőkből is. Utóbbiaknál beleértve az éppen megnyitott oldalak linkjét is. Ha időközben elfelejtenénk, melyik kis ikon mit is jelképez, a Quick Look funkcióval bármikor belenézhetünk a – támogatott formátumú – fájlokba. Weboldalak linkjénél van lehetőség a favicon megjelenítés bekapcsolására is, a későbbi egyszerűbb beazonosítás végett.

Mindent egybevetve a Yoink jócskán gyorsíthat a napi munkán és sokkal kényelmesebbé teheti az életünket a Mac előtt ülve. Nagyon sok esetben jelenthet segítséget, amikor fájlokkal dolgozunk, akár azok mozgatásánál, másolásánál, akár a programok közötti átvitelüknél. Sajnos nem ingyenes program, de a 3000 forint körüli árat bőven megérheti, ha ki tudjuk használni napi szinte. Megvásárolni az App Store-ban tudjuk, de előtte kipróbálhatjuk a készítők oldalán is az ingyenes próbaverziót. Sőt, ha valaki Setappelőfizető, akkor megtalálja a gyűjteményében is, s azonnal telepítheti is.

Ne maradjon le erről sem!