A legjobb produktív programok egy sikeres 2019-hez

Itt az új év első napja, ez a legjobb pillanat, hogy átgondoljuk, miként vágunk bele az idei projektekbe. Ha valaki nincs egy cégnél meghatározott szoftverekhez kötve, annak bizony azt sem árt kitalálnia, milyen alkalmazásokat használ majd idén a számítógépen és az okostelefonon. Kiindulási alapnak összeválogattuk a személyes kedvenceinket, amelyek nálunk már napi szinten bizonyították, hogy remek eszközként szolgálnak a munkához. Ezek a produktív programok igencsak megkönnyíthetik a 2019-es évet, ráadásul olcsón, vagy némelyik akár teljesen ingyen használhatók.

A legjobb produktív programok 2019-re

Válogatásunk persze meglehetősen szubjektív, de ezek a programok nálunk már bizonyítottak, így bártan merjük ajánlani őket. Viszont KKV rovatunkban kategorizálva találhatók továbbiak is, minden rendszerre. A cross-platform megfelelőség amúgy most is fontos szempont volt, így igyekeztünk olyan alkalmazásokat csokorba szedni, amelyek Windows, macOS, iOS és Android alatt egyaránt használhatók. Amelyekről volt korábban hosszabb bemutatónk, ott rövidebbre vettük a leírást és linkeltük a részletes tesztet.

Evernote + Scannable

Az Evernote az egyik legjobb cross-platform jegyzetalkalmazás, még akkor is, ha az elmúlt évek kicsit megtépázták. Ez nem von le a már meglévő szuper funkcióinak értékéből. S apránként azért érkeznek az új funkciók, s csiszolgatják a felületét is, hogy megfeleljen a modern kor követelményeinek. Szóval ha szeretnénk egy olyan jegyzet szoftver, amelyik használható böngészőben, Windowson, macOS-en, iOS-en és Androidon egyaránt (így biztosítva hogy jegyzeteinket mindig, mindenhol elérjük), ráadásul a szöveges feljegyzések mellet, rajzos-, fotós-, hangos jegyzetelésre is lehetőséget nyújt, akkor feltétlenül ismerkedjünk meg vele. Az alap verzió teljesen ingyenes, de ha kellenek az extra funkciók is, akkor havi díjat kell fizetnünk. Részletesen itt mutattuk be a jelenlegi verziót, szerintünk feltétlenül meg kell ismerkedni vele.

A Scannable az Evernote szkenner alkalmazása iOS-re. Ennek segítségével bármilyen dokumentumot, fotót “szkennelhetünk” a telefon kamerájával, akár több oldalas PDF-ként is. Majd megoszthatjuk másokkal, menthetjük az eszközeinkre, vagy akár az Evernote-ba is, egy jegyzet mellékleteként.

Microsoft To-Do

Egy jó jegyzet alkalmazás mellett a munkánk megkönnyítésére hasznos lehet egy GTD/To-do alkalmazás is. Az egykori Wunderlist (még van, de már kiadták a halálos ítéletét) utódját a Microsoft készíti, s bár lassan, de biztosan haladnak. Előreláthatóan a Microsoft To-Do egy remek, ráadásul ingyenes GTD szoftver lesz, amely már most is jól használható. Jelenleg iOS-re, Androidra és Windows 10-re érhető el natív alkalmazásként, a többi rendszeren egyelőre webes felületen használható (a macOS verzió már biztosan készül, de kiadási dátuma egyelőre nem ismert). A felülete kellemes, jól menedzselhető rajta minden tennivalónk. Létrehozhatunk csoportokat, határidőket határozhatunk meg, figyelmeztetést kérhetünk stb. Szóval már most is sokat tud, de ha minden megvalósul, amit ígérnek, akkor az egyik legjobb GTD app lehet, amely jól illik majd a Microsoft Office brandhez (mellesleg a windowsos Outlookkal már összedolgozik).

Spark, Outlook

Ha már szóba került az Outlook, el kell mondjuk: mostanában ennek okostelefonos változata tűnik számunkra a legjobb választásnak iOS-en és Androidon is, ha valaki egy sokoldalú, letisztult levelezőklienst és naptár appot keres. Tényleg nagyon jó, imádjuk. Ezzel szemben az asztali verziók még mindig lomhák és zagyvák kicsit, de látszik, hogy a Microsoft folyamatosan alakítgatja őket, hogy modernizálja a felületüket és egyszerűsítse a használatukat. Láttunk már képeket a várható új felületről (nagyon hasonlít majd a nemrég megújult Outlook.com webes felülethez), s ha az megérkezik a felhasználókhoz, szerintünk sokan lesznek elégedettek a modern Outlookkal. Csak éppen egyelőre nem tudni, mikor jutunk el idáig. Addig persze az Outlook ettől még jó választás bárkinek, akinek eleve ott van a gépén a Microsoft Office csomag részeként. Amúgy a mobilos változat teljesen ingyenes iOS-re és Androidra egyaránt. Az asztali verzió fizetős (külön, vagy az Office részeként), s használható Windowson és macOS alatt egyaránt.

Extra opcióként macOS és iOS felhasználóknak tudunk javasolni egy nagyon szuper alternatívát: a Readdle-féle Spark levelezőklienst. Gyönyörű, átlátható, a Smart Mailbox funkció pedig nagy segítség lehet azoknak, akik nem szoktak leveleket archiválni, hanem mindent az Inboxban tárolnak. Ez a funkció jelentősen növeli az átláthatóságot és az új levelek nyomonkövetésének hatékonyságát. Ezen kívül van időzített levélküldés, elnapolás, kitűzés a lista elejére stb. Szóval nagyon praktikus darab, ráadásul ingyen. Részletes tesztet itt írtunk róla.

Ulysses, MWeb, iA Writer

Ha valaki sokat ír és szeretné ezt minél hatékonyabban megtenni, ráadásul jól jönne egy olyan alkalmazás, amelyikkel az irományok menedzselése is kényelmesen megoldható, sőt, a publikálásról, megosztásról (több formátumban) is lehet gondoskodni, annak érdemes megismerkednie az alábbi markdown szövegíró alkalmazásokkal:

  • Ulysses: a személyes kedvencünk macOS és iOS alatt. Részletesen itt írtunk róla.
  • MWeb: majdnem teljesen hozza az Ulysses funkcióit (sőt, kezeli a markdown táblázatokat is), de nem előfizetős rendszerben, hanem egyszeri díjért lehet a miénk. Ez is macOS és iOS alatt használtahó. Részletesen itt írtunk róla.
  • iA Writer: a legjobb cross-platform szövegíró alkalmazás, amely ugyan kevesebbet nyújt, mint a másik kettő, de éppolyan letisztult markdown szövegszerkesztő felületet biztosít, dokumentum-mendzser felülettel. Ráadásul működik Windowson, macOS-en, iOS-en és Androidon egyaránt, s anyagainkat szinkronizálhatjuk is ezek között (például Dropbox felhőben tárolva azokat). Erről itt írtunk tesztet.

Slack

Ha nem magányos farkasként dolgozunk projektjeinken, akkor jól jöhet egy projekt-menedzser alkalmazás és egy cégen belüli kommunikációt megkönnyítő app is. A Slack e kettőt testesíti meg, egyben. Nagyon jól használható csoportmunka és chat alkalmazás, amely egyben projektjeink hozzávalóinak menedzselésére is használható. Van ingyenes hozzáférés is, így kockázat nélkül kipróbálható. Sőt, sokaknak valószínűleg elegendőek is lesznek az ingyenes verzió által nyújtott lehetőségek. Nagy előnye, hogy seregnyi külső alkalmazással (Evernote stb.) összeköthető.

Trello

A Slackhoz hasonlóan a Trellóval is összefoghatjuk Projektjeinket, a munkatársakkal megosztott módon. A felülete kicsit talán áttekinthetőbb a Slacknál, ráadásul a határidők, projekt-hozzávalók menedzselése is egyszerűbb. Viszont a chat és csoportmunka funkciók itt kevésbé kiforrottak. Bővebb tesztet itt írtunk róla.

Pocket

Gyakran találunk hasznos cikkeket az interneten, de nem mindig van időnk azonnal elolvasni azokat? Semmi gond, a Pocket lesz erre a megoldás. Ezzel az online szolgáltatással (amelyhez van iOS, Android is macOS alkalmazás és Windowson használható Chrome beépülő is), könnyedén eltárolhatjuk a fontos anyagokat, hogy később egy kényelmes felületen menedzseljük azokat, ráadásul az olvasáshoz praktikusan áttördelt formában olvassuk el őket a webes felületen, vagy a telepített Pocket kliensben. Utóbbiak előnye, hogy lehetővé teszik az offline olvasást is, vagyis az elmentett cikkeket akár buszon, internetkapcsolat nélkül is elolvashatjuk, ráérős időnkben (iOS és Android alatt az okostelefon képernyőkének megfelelően áttördelve, sallangoktól mentesen). Bővebben itt írtunk róla.

Cloudconvert

Sokszor szerepelt már nálunk, s úgy gondoljuk, ebbe a gyűjteménybe is beleillik: a Cloudconvert segítségével szinte bármilyen fájlformátumot átkonvertálhatunk. Ha nem tudunk megnyitni egy dokumentumot, vagy a PDF-ből szeretnénk szerkeszthető szöveget varázsolni, érdemes próbára tenni. Részletesen itt teszteltük. Naponta 25 fájl átalakítás ingyenes.

Enpass vagy 1Password

Rémálmunk, amikor valaki mindenhol ugyanazt a jelszót és felhasználónevet használja, ráadásul ezt még tetézi azzal, hogy a jelszó kimerül a születési dátumában, vagy a kutyája nevében. Persze nem könnyű manapság a rengeteg online szolgáltatáshoz, banki eléréshez stb. egyenként kitalálni, s pláne megjegyezni bonyolult, nehezen feltörhető jelszavakat. A biztonság fontos az interneten, ezért is írtunk anno erről egy külön, részletes összefoglalót. De a jelszavaink biztonságos tárolása is rendkívül fontos, így érdemes megbízható és hatékony, cross-platform megoldást választani erre célra, hogy jelszavaink mindig kéznél legyenek, de titkosított, biztonságos tárolással.

Ehhez jó választás a 1Password és az Enpass egyaránt. Mindkettőről írtunk már (részletek a nevükre kattintva). Elöljáróban annyit, hogy a 1Password előfizetős (így hozzáférhetünk webes felületen és Windows, macOS, iOS, Android alkalmazásban egyaránt), az Enpass pedig ingyenes minden az asztali platformokra (Windows, macOS) és van ingyenes és fizetős változata iOS-re és Androidra.

Office 365

Végül következzen egy “nagy öreg”, amelyről azonban ismét egyre kevésbé lehet megfeledkezni, mert a Microsoft Office alkalmazások új verziói és a cég online szolgáltatásai (OneDrive, Outlook.com stb.) egyre jobbak lesznek. A túlbonyolított szalagos eszköztárat igyekszik a Microsoft is kicsit letisztultabbá, könnyebben átláthatóvá varázsolni, az pedig kétségtelen, hogy az irodai csomag alkalmazásai a legjobbak a kategóriájukban. Sajnos nem ingyenes, de az Office 365 csomag előfizetési díja egészen kedvező, ha azt vesszük, mi mindent kapunk a havi díjért cserébe. A cross-platform kitételt is teljesítik, hiszen Windowsra, macOS-re, iOS-re és Androdira egyaránt megvannak az alap alkalmazások (Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote) és a OneDrive felhőszolgáltatás is elérhető bármilyen rendszeren. Szóval érdemes újra esélyt adni a Microsoft Office-nak, mert az elmúlt időszakban igencsak lendületet vett a fejlesztés a cégnél, s egyre letisztultabbak lesznek az Office alkalmazások.

Ne maradjon le erről sem!