Modern és sokat tudó projektmenedzsment app, ingyen

Az elmúlt időszakban több olyan alkalmazással is szolgáltunk, amelyek segíthetik a határidők betartását, a tennivalók átlátását, menedzselését. Ilyen volt a több rendszerre és eszközre elérhető Wunderlist (illetve annak utódja a Microsoft To-Do) vagy éppen a macOS-re és iOS-re készült BusyCal is. Sőt, jegyzeteléshez is adtunk tippeket, kezdve az Evernote-tól, a Bearen át a OneNote-ig. Ezúttal egy olyan projektmenedzsment app kerül terítékre, amely hatékonyan kiegészíti a korábban bemutatott eszközöket.

Trello: modern projektmenedzsment app

A Trello tulajdonképpen egy online szolgáltatás, amely nem ma kezdte pályafutását, tulajdonképpen 2011 óta fejlődik fokozatosan. Mára egy funkciókkal teletömött, mégis egyszerűen kezelhető és letisztult online alkalmazásig, illetve az androidos és iOS-re készült kliens appokig jutottak a fejlesztők.

A Trello besorolása nem éppen egyszerű mutatvány, mert ugyan leginkább egy projektmenedzsment app, de alapvetően szakít e kategória főbb képviselőinek jellemzőivel és az egész program egy “kártya rendszerre” épül. A magyarul is használható felületen személyes vagy publikus táblákat hozhatunk létre, majd ezeken a táblákon belül különféle kártyákat kreálhatunk. Ha projektek felépítéséhez és menedzseléséhez szeretnénk használni a programot, akkor a tábla az adott projekt, a kártyák pedig tulajdonképpen a projekttel kapcsolatos tennivalóink. Egy kártya állhat egyszerűen egy szöveges megjegyzésből is, de hozzárendelhetünk képeket, címkét (színkódot), matricát (amolyan emoji stílusban), tennivalólistát, tetszőleges fájlt, vagy éppen határidőt is. A szövegnél fontos megjegyezni – mert ugyebár vesszőparipánk -, hogy támogatja a markdown jelölések használatát, így villámgyorsan írhatunk formázott szövegeket is, egerezés és kijelölgetések nélkül.

Minden tábla megosztható ismerőssel, baráttal, kollégával, akik aztán a kártyákhoz megjegyzéseket fűzhetnek, esetleg csatolhatnak még fájlokat (mondjuk egy módosított képet), beszúrhatnak hangulatjeleket, de akár egy másik kártyára mutató hivatkozást is beilleszthetnek megjegyzéseikbe. Így aztán a Trello tökéletes eszköz a csoportmunkára, a közös projektek, ötletek kidolgozására, illetve azok végigmenedzselésére.

Bár az alap funkciók is elegendőek lehetnek az esetek többségében, a Trello kínál még úgynevezett Power-upokat is. Ezekkel extra funkciókat rendelhetünk tábláinkhoz: naptárat, élő összeköttetést Evernote jegyzeteinkkel, Google Drive és Dropbox elérést, Mailchimp integrációt, kártya “altatás” funkciót, kiegészítő mezőket (Custom fields), vagy éppen öregedő kártya funkciót (az idő múlásával a nem aktív kártyák egyre áttetszőbbé válnak). Ez csak egy része a kínálatnak, rengeteg power-up áll rendelkezésre.

Minden funkció elérhető egyébként a webes felületen éppúgy, mint a mobil applikációkban. Ennek köszönhetően állandóan naprakészek lehetünk a Trellóban vezetett dolgainkkal kapcsolatban.

Egyéb felhasználási módok és árak

A Trello természetesen nem csak kkv-s projektmenedzsment alkalmazásként állja meg a helyét. Jegyzetelhetünk is benne, vagy ötleteink kidolgozására is remek. Persze főleg akkor látszik az ereje, ha nem egyedül, hanem csapatban használjuk.

Az alap változat ingyenes, s akad benne néhány korlátozás. Ilyen például, hogy a kártyákhoz csatolt mellékletek fájlmérete maximum 10 MB lehet, vagy hogy egy táblán csak egy power-upot tudunk alkalmazni. Ha bekapcsoltuk a naptárat, már hiába akarunk még mellé Evernote (a csatolt Evernote jegyzetek automatikusan frissülnek a Trello felületén) és Google Drive összeköttetést is. Vagy ez, vagy az. Másik táblán persze alkalmazhatunk a többitől eltérő power-upot. Emellett pedig nem érhetjük el a felület szépítését célzó exkluzív háttérképeket (van helyettük egy halom szín és ingyenes fotó), nem tölthetünk fel saját háttérképet, és nem használhatjuk az extra matricákat, csak pár alap hangulatjelet. Ezek amúgy túlélhető korlátozások, szóval a Trello Gold vagy Trello Business előfizetés nélkül is igen hatékony a szoftver. Feltétlenül érdemes kipróbálni (akár Google fiókunkkal is beléphetünk).

A Trello Gold felhasználók havi 5 euróért cserébe túlléphetnek a fent felsorolt korlátozásokon, a Business és Enterprise felhasználók pedig (felhasználónként havi 10 vagy 20 dollárért, a választott csomagtól függően) extra biztonságot és további csoportmunka adminisztrációs eszközöket kapnak.

Ízlés kérdése, de otthoni felhasználóknak, vagy kisebb projektekhez kkv-knak bőségesen megteszi az ingyenes verzió is. Aki nagyban gondolkodik és komoly csapatmunkát szervezne Trello alapokra, annak viszont érdemes elgondolkodnia valamelyik üzleti csomag előfizetésén. Egy biztos: a Trello a maga nemében páratlan és hatékony projektmenedzsment app. Aki eddig nem ismerte, most szánjon egy kis időt a megismerésére.

Ne maradjon le erről sem!