Kezdőknek és profiknak egyaránt praktikus markdown szövegszerkesztő

Visszatérő olvasóink tudják, hogy élünk-halunk a markdown szövegszerkesztőkért. Személyes kedvencünk – összetett dokumentumkezelője, sablonokkal testreszabható export lehetőségei, és WordPress publikálási funkciója végett – az Ulysses, de ettől még igyekszünk elfogulatlanul közelíteni az összes kihívóhoz. Így aztán szerepelt már nálunk a több rendszeren (Windows, macOS, iOS, Android) használható iA Writer, a szinte zen hangulatot árasztó Focused, s megannyi további markdown szövegíró program. Ma pedig egy újabb gyöngyszemmel gazdagítjuk a választékot, itt van ugyanis az MWeb3, amely szintén egy praktikus markdown szövegszerkesztő, s elérhető macOS-re és iOS-re egyaránt. Aki tehát e két rendszer valamelyikén dolgozik és érdeklődik a markdown megoldások iránt, annak feltétlenül érdemes megismerkednie vele.

Praktikus markdown szövegszerkesztő

A markdown “filozófia” azt feltételezi, hogy az adott felhasználó nem igazán akar ikonokat látni a szövegszerkesztő felületén. Nem kívánja megszakítani az írást “egerészéssel”, ikonokra kattintással, inkább a szöveg írás közben, a billentyűzet segítségével végezné el a szöveg formázásait is. Ez adja a markdown jelölések használatának lényegét: legyen szó alcímről, táblázatról, fotó beillesztéséről, kiemelésekről, vagy bármilyen más szövegformázásról, a jelölések használatával egyszerűen a billentyűzetet használva tudjuk ezeket a szövegbe illeszteni. Az már változó, hogy a formázások azonnal megjelennek-e. Vannak olyan markdown szerkesztők, amelyek rögtön mutatják is a hatás, és olyanok is, amelyek szerkesztőfelületén ez egyáltalán nem, vagy csak részlegesen látszik. Viszont a végeredményt aztán szinte gyerekjáték szépen formázott Word vagy PDF dokumentummá, vagy akár HTML szöveggé alakítani. Sőt, akadnak olyan programok, amelyek a különféle blogmotorokba is egy mozdulattal feltöltik nekünk az elkészült bejegyzést.

A MWeb3 is ilyen. A kész anyagot egyetlen kattintással megoszthatjuk különféle formátumokba (doc, pdf, html stb.), vagy feltölthetjük azt a blogunkba. Természetesen a jelölt formázások ilyenkor átalakulnak “valódi”, a dokumentumot olvasók számára vizuálisan is észlelhető formázásokká.

Van viszont az MWeb3-nak egy különlegessége: azoknak is ajánlható, akik még életükben nem használtak markdown formázásokat. Ez a program ugyanis rendelkezik eszköztárral is, aminek köszönhetően a legfontosabb szövegformázásokat a sima szövegszerkesztőkben megszokott módon is aktiválhatjuk a kijelölt szövegrészeken. Egy ideig így használva aztán az ember megszokja, hogy melyik jelölés milyen hatással bír és apránként leszokhatunk az eszköztár használatáról. Addig viszont nagyon hasznos. Természetesen mindent elérünk gyorsbillentyűkkel is, szóval ez is egy alternatíva a formázáshoz.

Szintén kuriózum – mivel a legtöbb hasonló programból általában kimarad -, hogy az MWeb3 a markdown táblázatokkal is megbirkózik. Sőt, van is egy külön gomb a táblázatok létrehozásához. A helyzet az, hogy ez nagy könnyebbség még profiknak is, mert táblázatot szerkeszteni markdown alapon azért nem mindenkinek a szíve csücske. itt viszont rendkívül egyszerűen megy a dolog. Egy felugró panelen, átlátható felületen rendezhetjük el a táblázat celláinak tartalmát (és formázhatjuk, vagy a cellán belül igazíthatjuk is azt), majd a CMD+Enter kombinációval rögzíthetjük azt a dokumentumban. Immár markdown jelölésként. Ez ugyebár nem valami szép látvány, de ha a Preview gombra kattintunk, az összes formázást és persze a táblázatokat is szép elrendezésben nézegethetjük. Ellenőrzéshez praktikus. Mellesleg dolgozhatunk osztott képernyőn is, ilyenkor a program bal oldalán szerkeszthetjük a markdown szöveget, a másik oldalon pedig rögtön látjuk hagyományosan formázva is azt. Támogatja a MathJax (LaTeX) képletek, a tennivaló listák, lábjegyzetek, s a tartalomjegyzék (TOC) használatát is.

Maga a szerkesztőfelület egyébként témázható, az elérhető sémák között szinte biztosan megtalálja mindenki a számára szimpatikus színvilágot, karakterjellemzőket (nekünk színben a Yosemite téma jött be leginkább. A program támogatja a macOS Mojave éjszakai módját is, vagyis akár sötét felületen is dolgozhatunk, ha netán éjszaka jött ránk az írhatnék.

Beépített dokumentum menedzser

Az MWeb3 szerkesztőfelülete nagyon jó sikerült, de ez még nem minden. A program saját dokumentummenedzser rendszert is kapott, így irományainkat kategóriákba sorolhatjuk, rendszerezhetjük. Utóbbit a címkék használata is segítheti. A program a létrehozott dokumentumoknál a szöveggel együtt a beillesztett képfájlokat is eltárolja és a saját gyűjteményéből hivatkozik rájuk, vagyis az sem gond, ha azokat az eredeti helyről időközben töröltük. Kényelmes és gyors munkafelület ez így. Ráadásul van lehetőségünk mindezt egy iCloud vagy mondjuk Dropbox mappába is betenni, így akár több gépen is elérhetjük ugyanazt a gyűjteményt. Sőt, mivel az MWeb-ből van iOS változat is, így akár iPhone-on is tudjuk szerkeszteni anyagainkat.

Exportálás és publikálás

Szintén jól sikerültek az Export funkciók. Létrehozhatunk szépen formázott HTML, RTF, PDF, DOCX dokumentumokat, vagy akár EPUB formátumú e-bookokat is. Sőt, akár képként is menthetjük az elkészült anyagot, különféle méretű kijelzőkhöz igazított méretben.

Ennél is izgalmasabb ehet sokaknak, hogy közvetlenül a programból is lehet publikálni blogbejegyzéseket a WordPress.org, WordPress.com, Metaweblog API, Evernote, Blogger, Tumblr, Medium, Wiznote szolgáltatásokba.

Végül egy szokatlan extra a hasonló programokhoz képest: az MWeb3 képes Google Photos, Imageur szerverekre is feltölteni a felhasznált képfájlokat.

Ha valakinek ez még nem lenne elegendő, az MWeb3 elvileg elő van készítve bővítésre is. A Preferences / Extension részben további formátumok és szolgáltatások is beépíthetők. Adott esetben egyébként statikus weboldalak létrehozására is használhatjuk, ehhez képes a dokumentumok közötti kapcsolatokat is létrehozni.

Összegzésül

Mindent egybevetve az MWeb3 egy kifejezetten jól sikerült szövegíró alkalmazás macOS-re. Az iOS változat talán kicsit kevésbé kezes, mint mondjuk az Ulysses okostelefonos változata, de még így is bőven használható kategória (ingyen letölthető, de pár funkciót csak alkalmazáson belüli vásárlás után érhetünk el vele). A maces változatból van két hétig ingyen használható próbaverzió, amelyet aztán 20 USD-ért aktiválhatunk a készítők weboldalán vásárolt licenc segítségével (vagy megvehetjük a Mac App Store-os verziót is).

Ne maradjon le erről sem!