Így marad gyors: Windows 10 optimalizálás a mindennapokban

A Windows 10 egészen jól optimalizálható rendszer lett, különösen ha elődeivel hasonlítjuk össze. Ám hiába a kezdeti fürgeség, előbb vagy utóbb minden rendszer megadja magát a telepített alkalmazásoknak, a nagy mennyiségű tárolt adatnak, dokumentumnak, családi fotógyűjteménynek, telepített játékprogramoknak, párhuzamosan futó csevegőprogramoknak stb. Minden rendszer zilált lesz kissé, ha használjuk. Éppen ezért összeszedtünk néhány módszert, amelyekkel megoldható a Windows 10 optimalizálás, hogy legalább megközelítőleg olyan gyors legyen, mint a friss telepítéskor volt.

A Windows 10 optimalizálás módszerei

Az itt összegyűjtött módszerek egyike sem csodaszer, de kétség kívül hatásuk van a rendszer megfelelő működésére. Használatuk viszont körültekintést igényel, így mindig érdemes előbb biztonsági mentést készíteni fontos adatainkról, mielőtt nekiesünk a rendszer kigyomlálásának.

Távolítsuk el a felesleges programokat

Mint a bevezetőben is írtuk, a rendszer lassulásának egyik fő oka általában a tömegével telepített alkalmazások megléte. Ezek nagy részét a felhasználók többsége ráadásul nem is használja: kipróbálta őket egyszer, majd elfeledkezett róluk. Ráadásul sok alkalmazás telepít maga mellé extra programokat. Leginkább az antivírusok és a játékok terhelik a rendszert további segédprogramokkal (launcher, extra védelmi szolgáltatások).

Szóval első körben érdemes átnézni a rendszert és eltávolítani a felesleget. A hagyományos Windows alkalmazások eltávolítása a Vezérlőpultban (Programok / Programok és szolgáltatások) oldható meg, míg a Windows 10 áruházából telepített modern alkalmazásoktól a Gépházban szabadulhatunk (Alkalmazások / Alkalmazások és szolgáltatások). Nézzük át mindkét listát és távolítsuk el, amire már nincs szükségünk.

Windows Defender használat más antivírusok helyett

Ha már az előbb szóba kerültek az antivírus programok: sajnos nagyon sok cég rászokott arra, hogy különféle csomagokat kreál az ilyen alkalmazásokból, így miközben nekünk csak egy jól használható vírusvédelemre van szükségünk, kapunk még egy halom plusz – ráadásul háttérben futó, így a rendszert lassító – alkalmazást, meg a poén kedvéért még egy mindezt összefogó központi programot is, ami a Tálcán ücsörög és állandóan értesítéseket küldözget. Ha ragaszkodunk az adott víruskergetőhöz, akkor nincs mit tenni, szokjuk meg a dolgot és vállaljuk be, hogy a legtöbb esetben ez a túlbuzgóság a rendszer lassulásával jár. De ezúton felhívjuk a figyelmet, hogy a Windows 10 a Windows Defender személyében integrált vírusvédelemmel is rendelkezik, ami amellett, hogy meglepően hatékony, ráadásul nem is zabálja fel a rendszer erőforrásait.

Értesítéseket is csak akkor küld, ha valamiért meghiúsul a frissítése, vagy éppen nagyon régen kértünk tőle teljes rendszerellenőrzést. De amúgy szép csendben dolgozik a háttérben, s ha nem is mindenható, de felveszi a verseny sok önállóan megvásárolható vírusirtó szoftverrel. Telepíteni sem kell, csak bekapcsolni a Windows 10 Gépházában (Frissítés és biztonság / WIndows Defender).

Távolítsuk el a kémprogramokat, reklámprogramokat

Ha pedig már a vírusoknál tartottunk, akkor a sok feleslegesen telepített program mellett bizony a véletlenül bekapott vírusok, kémprogramok és reklámprogramok is hatékonyan lassítják a rendszert. Éppen ezért érdemes egy állandóan a háttérben futó antivírust (vagy a Windows Defendert hadrendbe állítani), de ha már gyanúsan lassú a gép, akkor érdemes első körben bevetni az AdwCleaner nevű alkalmazást és átnézetni vele a számítógépet. Ezzel likvidálhatjuk a lassulást okozó reklámprogramokat, kéretlen eszköztárakat, malware-eket stb. Utána egy teljes víruskeresővel is érdemes végignézni a gépet! Ezzel kapcsolatban akadt korábban pár jótanácsunk, hogy miként előzhetjük meg az ilyen digitális kártevők összeszedését.

Folyamatosan frissítsük a megmaradt programokat és a rendszert

Miként a víruskeresők adatbázisát, úgy a telepített programokat, sőt, magát a rendszert is érdemes folyamatosan frissíteni. Így hozzájuthatunk a hibajavításokhoz, biztonsági frissítésekhez, s ez jót tesz a rendszer megbízhatóságának, sőt, olykor a sebességének is. A Windows 10 és a Windows Áruházból vásárolt alkalmazások akár automatikusan is elintézik saját frissítésüket, központilag. A hagyományos Windows programoknál viszont nekünk kell gondoskodni erről, vagy a készítők oldaláról letöltött új változat telepítésével, vagy a legtöbb programban megbújó “frissítés/update” menüponttal. A lustábbak egyébként még ezt is automatizálhatják egy ügyes kis segédprogrammal!

Régi fájlok automatikus eltávolítása

Ha Windows takarításról van szó, jól jöhetnek a Ccleaner és társai, de a helyzet az, hogy alap takarításra még maga a Windows is képes. Jó, hát nem lesz teljeskörű a dolog, de mondjuk, hogy kiporszívózik automatikusan.

Ehhez kapcsoljuk be a Gépházban a Rendszer / Tárterület / Tárterületsegéd opciót. Testreszabható amúgy, megadhatjuk azt is, hogy pontosan mitől szabaduljon meg ha elérkezettnek látja az időt.

Tiltsuk le a feleslegesen háttérben futó alkalmazásokat

Szintén a Windows saját funkciójával oldható meg, hogy letiltsuk a háttérben feleslegesen futó alkalmazások nem kívánt ténykedéseit. Erre vonatkozólag ebben a cikkben adtunk részletes tippeket.

Optimalizáljuk a rendszer beállításait

Végül jöjjön örök kedvencünk a Windows Doctor. Ez egy rendkívül jól sikerült Windows optimalizáló, amely a Windows 10 esetén is tökéletesen alkalmazható. Ha hosszú távon akarjuk használni (és minden funkciójára szükségünk van), akkor viszonylag olcsón megvásárolhatjuk a készítők oldalán. De amúgy az ingyenes próbaverzió egyszeri futtatásával és az alap optimalizálások elvégzésével is csodákat képes tenni a rendszerrel. Előtte egy biztonsági mentés nem árt a fontos adatokról, bár nálunk még sosem hibázott.

UPDATE 2018.08.13: Kedves olvasónk! A Windows Doctor 3.0-ás verziója esetében több antivírus szoftver is vírusfertőzést mutat. Ezek lehetnek téves riasztások is, de a program telepítését csak saját mindenkinek a felelősségére tudjuk javasolni! Aki esetleg alternatív megoldást keres helyette, annak ajánljuk az alábbi cikkeinkben bemutatott hasonló alkalmazásokat:
CleanMyPC
Glary Utilities
Windows beállítások optimalizálása extra program nélkül
Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató