Programok frissítése akár automatikusan is, Windowson

Visszatérő témánk az IT biztonság, amelybe a rendszer és az alkalmazások frissítése éppúgy beletartozik, mint a megfelelő antivírus szoftver kiválasztása és naprakészen tartása, a rendszer folyamatos biztonsági ellenőrzése, vagy éppen a VPN használat az ingyenes wifi hotspotokon. Egy-egy szoftverből jellemzően nem új funkciók beépítése miatt jelennek meg friss alverziók (bár néha ez is előfordul), sokkal inkább a hibajavítás és az esetleges biztonsági rések, hiányosságok javítása a fejlesztők célja. Valamilyen oknál fogva azonban sok felhasználó számára leginkább csak az élet egyik nyűgjét jelenti a szoftverfrissítés. Igaz, utálatos dolog is ezt egyesével elvégezni a hagyományos alkalmazások esetében (a rendszerek szoftverboltjai szerencsére ezt már egy kattintással megoldják), de azt kell mondjuk, szükséges és hosszú távon nagyon is megéri, hiszen komoly adatvesztéseket úszhatunk meg a dologgal, ha nem hagyunk nyitva valamelyik alkalmazásban egy rejtett hátsó kaput a kiberbűnözőknek a gépen. Lássuk, miként oldható meg a hagyományos Windows programok frissítése automatikusan, egyetlen kattintással, sőt, akár bármilyen beavatkozás nélkül is.

 

Avira Software Updater: programok frissítése automatikusan

Az Avira megoldásából létezik egy ingyenes és egy fizetős verzió. Az Avira Software Updater Free és az Avira Software Updater Pro alapfunkciókat tekintve ugyanarra képes: egy felületen menedzselhetjük velük a népszerű alkalmazások frissítéseit.

Vagyis nem kell külön-külön foglalkoznunk azzal, hogy a Firefox, a 7-zip, a Flash, a CDBurnerXP, a FileZilla, a Foxit Reader,s megannyi más szoftver kapott-e újabb frissítést. A program szépen átnézi ezt helyettünk, s ha úgy adódik, megbízható forrásból, kényelmesen tudjuk telepíteni a legújabb programverziókat a támogatott szoftverekből (melyek listája amúgy folyamatosan bővül).

Az ingyenes verzió esetében ezt egyesével tudjuk megtenni, míg a Pro változat képes az összes aktuális frissítést egy kattintásra telepíteni, sőt, adott esetben automatikusan, háttérben is elintézi ezt nekünk, vagyis egyáltalán nem kell törődnünk a dologgal a továbbiakban. Olyannyira, hogy a program még arról is gondoskodik, hogy nem ugráljanak fel ablakok és figyelmeztető üzenetek a támogatott szoftverek saját frissítő alkalmazásitól. Vagyis tényleg egyetlen felületen menedzselhetünk ettől kezdve mindent.

Az Avira Software Updater gyors, egyszerűen használható, s adott esetben már az ingyenes verzió is nagy segítség lehet, hiszen legalább azt megoldja, hogy egy ablakban lássuk az aktualitásokat, s végezhessük el a frissítéseket. A Pro változat automatizálása pedig tényleg teljes kényelmi megoldás, ha egyáltalán nem akarunk törődni többet azzal, hogy melyik program, milyen alverziónál tart, miközben biztosak lehetünk afelől, hogy ha megjelent egy frissítés, akkor az telepítődik is a gépünkre, növelve ezzel rendszerünk biztonságát, és kiküszöbölve az esetleges korábbi programhibákat.

Ne maradjon le erről sem!