Kétségbeesés helyett: biztonsági mentés készítése egyszerűen

Manapság rengeteg fontos információt őrzünk a számítógépen: személyes adatok, fontos dokumentumok, családi fotók stb. kerülnek a merevlemezre minden nap, olykor több száz GB helyet elfoglalva. Ez önmagában már egyre kevésbé jelent gondot, hiszen egészen kedvező áron juthatunk már hozzá akár 1 TB-os merevlemezekhez is, így hosszú évekig is gyűlhetnek a gép háttértárán az adatok, fájlok. A nagy kényelemben azonban sokan hajlamosak elfeledkezni arról, hogy a merevlemezek általában nem örökéletűek, a legváratlanabb pillanatokban képesek feladni és az örök vadászmezőkre távozni, a gondosan gyűjtögetett adatainkkal együtt. Éppen ezért még ha nem is érezzük naponta a jelentőségét, érdemes folyamatosan biztonsági másolatot készíteni a fontos adatokról és állományokról, hogy ha bármi történik a gépünkkel, biztonságban tudhassunk azokat, s egy másik számítógépre gond nélkül visszaállíthassunk mindent.

EaseUS Todo Backup: biztonsági mentés készítése egyszerűen, hatékonyan

A probléma leghatékonyabb és legegyszerűbb megoldása az, ha beizzítunk a gépen egy olyan backup, azaz biztonsági mentés készítő szoftvert, amelyik adott időközönként, automatikusan képes gondoskodni a fontos anyagok mentéséről. Értelemszerűen a mentést nem érdemes ugyanarra a merevlemezre végezni, ahol eleve tárolódnak adataink, sőt, még csak egy másik partícióra sem, mert bár kétségtelen, hogy viszonylag egyszerűen feloszthatók a háttértárak több részre, ha fizikai gond adódik a tárolóval, akkor teljesen mindegy, hogy hány partíció volt rajta, mehet minden a levesbe, vagy jó drágán valamelyik erre szakosodott céghez, hogy ha még megoldható, akkor drága pénzért visszaállítsanak róla fájlokat. Szóval az a biztos, ha a mentést – és itt most otthoni, nem vállalati környezetről beszélünk – külső merevlemezre, vagy esetleg valamilyen felhő tárhelyre (Google Drive, Dropbox stb.) végezzük. S ha lehet, akkor naponta, vagy legalább hetente.

Mai választottunk e célra az EaseUS cég terméke (szerepeltek már többször is nálunk, ingyenes merevlemez partícionálóval, vagy éppen a törölt fájlok visszaállítására használható szoftverrel egyaránt): az EaseUS Todo Backup.

Hasonlóan a cég többi szoftveréhez, ebből is van windowsos és macOS változat egyaránt, sőt, a fizetős verzió mellett ingyenes változat is rendelkezésre áll (Windowsra), amely ugyan valamivel kevesebbet tud, mint fizetős társai, de sok felhasználó számára tökéletes választás még így is.

Az EaseUS Todo Backup egy igen sokoldalú backup szoftver, amely alapból képes a fájlok és mappák időzített, automatikus biztonsági mentésére, akár növekményes módon is (vagyis csak kiegészíti az új fájlokkal a korábbi mentéseket, nem készít állandóan teljes mentést mindenről újra). A mentést képes elvégezni helyi merevlemezre, csatlakoztatott külső adathordozóra, vagy akár a népszerű felhő tárhelyek valamelyikére egyaránt ) Dropbox, Google Drive, OneDrive. Sőt, ha van valamilyen NAS eszközünk, arra, vagy a helyi hálózat egy másik gépére is menthetünk. A mentést időzíthetjük a hét bármely napjára egy adott időpontban, vagy éppen kérhetünk adott időközönkénti mentést is. Ez teljesen testreszabható, ha a napi mentést sűrűnek érezzük, akár havit is beállíthatunk.

Ezek mellett természetesen manuálisan is indítható a mentés, amely lehet teljes, vagy növekményes is. Az is megadható, hogy a mentés befejeztével a program esetleg lekapcsolja, vagy elaltassa-e a számítógépet. A fentieken túl a program képes darabolni a mentéseket, így például egy későbbi CD-re, DVD-re mentésnél egyszerűbb dolgunk lesz, illetve van lehetőség a titkosításra is, hogy illetéktelenek ne férhessenek hozzá az adatainkhoz a backupból.

Mindezt az ingyenes verzióval megoldhatjuk, s valószínűleg ez sok felhasználó számára bőven elegendő is. Emellett a programnak vannak – szintén ingyen használható – extra funkciói is, mint például a BartPE vagy Linux alapú mentőlemezek készítése, amelyek – ha előre készítünk egy ilyet – jól jöhetnek egy esetleges rendszerösszeomláskor, hogy mentsük, ami még menthető a már el nem induló rendszerből is. Ezek viszont nem olyan összetett mentőlemezek, mint amilyenekről korábban írtunk, így ha a rendszerünk vírustámadás miatt nem indulna, akkor érdemesebb a korábban ismertetett mentőlemezekhez fordulni.

A fizetős változatok plusz opciói

A fizetős verziók jóval többre képesek, mint az ingyenes változat. A fentieken felül itt a mentést a megadott időpontokon kívül köthetjük akár eseményekhez is: rendszerindulás, rendszerleállítás, login, logout, egy mentésre meghatározott USB eszköz csatlakoztatása stb. Emellett a fizetős változat képes teljes rendszer mentésre, Outlook levelezés biztonsági mentésére, e-mail értesítő küldésére, FTP-re mentésre, vagy adott fájlok kihagyására a mentésből. Tudunk vele klónozni SSD és HDD meghajtókat, így egyik gépből a egy másikba költöztethetjük a teljes, működő rendszert. S még egy fontos tényező: a fizetős verziók gyorsabb mentésre képesek, bár azt még megjegyezzük, hogy a rendszer kímélése érdekében arra minden változatot rávehetünk, hogy lassabban tegye a dolgát, kevésbé tartva fel minket a munkában, ha épp dolgoznánk is a gépen a mentés pillanataiban.

A windowsos és a maces változatok felülete, használata sok szempontból megegyezik, de azért vannak eltérések, az adott rendszer lehetőségeinek megfelelően. Mindenesetre mindkét platformon jó választás az EaseUS Todo Backup, ha biztonságban szeretnénk tudni az adatainkat, anélkül, hogy manuálisan kellene mentegetnünk azokat, amikor éppen eszünkbe jut a napi teendők mellett. Ha más nem, legalább az ingyenes verzióval érdemes megismerkedni. Még egy utolsó megjegyzés: az ingyenes – windowsos – változat telepítője alapértelmezésben feltelepít szponzorált alkalmazást (ByteFence) is, így ha erre nincs szükségünk, akkor az őrült tempójú “Next kattintgatás” helyett előbb vegyük ki a pipát a telepítőben, amikor ehhez az opcióhoz ér. Ha mégis felkerül, problémát nem okoz, de lássuk be, csak azt érdemes telepíteni, amit használni is akarunk a számítógépen, felesleges dolgokkal ne terheljük a Windowst.

Ne maradjon le erről sem!

Oldalunkon sütiket használunk a megfelelő működéshez. Erről bővebb információt Adatkezelési tájékoztatónkban talál. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató