Gyorsabb PC: a háttérben futó alkalmazások letiltása Windows 10 alatt

Az elmúlt években szolgáltunk már számtalan olyan komplex megoldással, amelyekkel több szempontból is optimalizálható a Windows működése. A leghatékonyabb Windows gyorsító alkalmazásokat ebben a cikkben mutattuk be, ezek segítségével egyetlen kattintás és máris érezhetően gyorsabb lesz a rendszer (kiváltképp igaz ez a Windows Doctor esetében, amelynek ingyenes próbaverziója is tökéletes az alap “tuning” gyors elvégzésére. Ma viszont azoknak szolgálunk egy apró, mégis sokszor célravezető trükkel, akik nem szeretnének telepíteni a rendszert optimalizáló alkalmazásokat, de azért egy gyorsabb PC az álmuk. Van ugyanis a Windows 10-ben pár funkció, amelyek használatával gyorsabbá és energiatakarékosabbá tehetjük a rendszert. Az egyik módszer a háttérben futó alkalmazások letiltása, amelyhez nem kell telepíteni semmit, maga a rendszer is megoldja ezt nekünk.

Gyorsabb PC: gyomláljuk ki, ami nem kell

Előrebocsátjuk, hogy az eljárás némi körültekintést igényel a felhasználóktól, hiszen a Windowsban olykor valóban hasznos alkalmazások is működnek a háttérben, amelyek automatikusan frissítik adataikat, értesítéseket küldenek nekünk, végzik rutinfeladataikat amelyek miatt telepítettük őket, vagy amiért eleve a rendszer részét képezik. Mindezt akkor is elvégzik, ha éppen nincs megnyitva az ablakuk. Sajnos az ember hajlamos folyamatosan kipróbálni szoftvereket, amelyeket aztán egyáltalán nem, vagy csak ritkán használ a telepítés után, mégis a gépen maradnak. Ezek között is lehetnek olyanok, amelyek attól függetlenül, hogy konkrétan nem indítjuk el őket, a háttérben azért még dolgoznak. A Windows Áruházból telepített appok közül például sok hajlamos arra, hogy meghúzza magát a háttérben, alapértelmezésben. Ha pedig túl sok ilyen van a gépen, akkor a notebookok esetében gyorsabban merül az akku, ráadásul a rendszer is lassabban dolgozik, hiszen az erőforrásait számtalan program között kell megosztania, olykor teljesen feleslegesen.

A háttérben futó alkalmazások letiltása Windows 10 alatt

A módszer nem különösebben nehéz: navigáljunk el a Windows Gépházba, és ott kattintsunk az Adatvédelem / Háttérben futó alkalmazások opciókra. Ekkor listát kapunk azokról a Windows Áruházból telepített appokról, amelyek képesek háttérben is futni. Amelyikre nincs szükségünk állandóan, amellett állítsuk ki állásba a kapcsolót. Értelemszerűen, ha szükségünk van állandóan frissülő időjárási adatokra, hírekre stb. akkor ezeknél az alkalmazásoknál ne módosítsuk az alapértelmezésben bekapcsolt állapotot. Ugyancsak nem javasolt a Windows Defender biztonsági központ letiltása, ha a gépen nincs telepítve másik biztonsági szoftver helyette. Még így is bőven találhatunk olyan alkalmazásokat, amelyek sok “energiát vittek” a rendszertől. Ha ezeket kikapcsoljuk, az az akkuidőnek és a rendszer működési sebességének is jót tehet.

Ami még fontos: a fentiek csak a Windows Áruházból telepített appok esetében érvényesek. Az ún. asztali alkalmazásokat ebben a listában nem találjuk meg. Azoknál többnyire magában a programban (általában az adott szoftver Beállítások menüpontjában) határozhatjuk meg, hogy dolgozhat-e tovább a háttérben, miután kiléptünk belőle. Ilyenek általában a különféle rendszermonitorozó és biztonsági szoftverek, vagy éppen az üzenetküldő szoftverek, amelyeknek akkor is figyelniük kell a hálózati forgalmat, amikor konkrétan nincsenek előtérben, hiszen ha új üzenetet kapunk, arról tudniuk kell, hogy figyelmeztethessenek minket. Éppen ezért az ilyen alkalmazások letiltását érdemes jól megfontolni, nehogy fontos információkról maradjunk le az értesítések kikapcsolása miatt.

Ne maradjon le erről sem!

Oldalunkon sütiket használunk a megfelelő működéshez. Erről bővebb információt Adatkezelési tájékoztatónkban talál. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató