Adatok és fájlok biztonságos tárolása, letöltése, megosztása okostelefonon

Az elmúlt évek során számtalan praktikus, megbízható programot és szolgáltatást mutattunk be, amelyek segíthetnek megóvni adatainkat és állományainkat attól, hogy illetéktelen kezekbe kerüljenek, vagy ha ez mégis megtörténik, legalább megakadályozzák a privát információkhoz való hozzáférést. Különösen fontos kérdés ez az okostelefonok esetében, hiszen ezek ott lapulnak a zsebünkben, táskánkban, rajtuk rengeteg személyes adattal, kitéve annak, hogy elveszítjük őket, vagy épp ellopják. De akár egy kávézó nyílt wifi hálózatán is veszélynek tehetjük ki a telefon tartalmát és minden irányú kommunikációnkat. Vagyis az sem mindegy, milyen módon osztunk meg személyes adatokat kollégákkal, ismerősökkel, családtagokkal a telefonról. Most megmutatjuk, hogyan oldható meg az adatok és fájlok biztonságos tárolása, letöltése, megosztása okostelefonon. Sok esetben akár teljesen ingyenes eszközök is rendelkezésre állnak ehhez, de amelyikért fizetni kell, az is bőven megéri az árát.

Adatok és fájlok biztonságos tárolása, letöltése, megosztása okostelefonon

A fentiek kapcsán arra gondoltunk, most egy cikkben foglaljuk össze, milyen szoftverekkel és szolgáltatásokkal oldható meg az adatok és fájlok biztonságos tárolása, letöltése, megosztása. Melyek azok, amelyek napi szinten beváltak és szolgálhatják adataink biztonságát. Mivel ezekről a megoldásokról korábban már írtunk részletes cikket, így itt csak összefoglalót közlünk, s természetesen linkeljük a korábbi teszteket róluk.

Fájlok titkosított tárolása okostelefonon és felhőben

Bár a modern okostelefonos rendszerek és felhőszolgáltatások képesek titkosítottan tárolni a rájuk bízott tartalmat, fokozható a biztonság, ha kényes adatainkat plusz szinten is titkosítjuk. Így hiába törik fel online tárhelyünket vagy készülékünket, a privát állományok továbbra is védettek maradnak.

Cryptomator nevű – nyílt forráskódra épülő – app képes offline és felhőben tárolt anyagainkat egyaránt titkosítani. Olyan, mintha egy külön tárterületet választanánk le a meglévőből. Amit ide másolunk, azt csak az általunk megadott jelszó birtokában lehet megtekinteni. A védett “konténereket” tárolhatjuk felhőtárhelyen is (iCloud, Google Drive, OneDrive stb.), így – ha telepítjük az asztali gépre is Cryptomator alkalmazást – a telefonon kívül a számítógépen is elérhetjük a tartalmukat. A Windows, macOS, Linux verziók ingyenesek, míg az androidos és iOS appokat pár ezer forintos egyszeri összegért lehet megvásárolni. A programról részletesen itt írtunk.

Ha eleve titkosított felhőre vágyunk, akkor viszont a népszerű megoldások helyett érdemesebb olyan felhő szolgáltatást választani, amelyet eleve titkosított fájltárolásra készítettek fel. Ilyen például a Sync, amelyik teljes egészében végponti titkosítással működik (s amelyet itt teszteltünk), illetve a pCloud, pontosabban annak pCloud Crypto szolgáltatása, amelyről itt írtunk részletesen.

Jelszavak és jegyzetek biztonságos tárolása

A fájlok mellett az is praktikus, ha jelszavainkat nem egy titkosítatlan jegyzetben (némelyik program csak a jelszavas védelmet hagyja, de valójában nem titkosít) tároljuk, hanem egy erre a célra kitalált profi jelszó-kezelő alkalmazásban. Mutatunk kettőt is: a 1Password a fizetős megoldások közül jelenleg a legjobb választás, míg a Bitwarden az ingyenes felhozatal – szerintünk – legmegbízhatóbb darabja.

Egyszerűen használhatók, erős titkosítást használnak, mindkettő rendelkezik önálló, amennyire csak lehet biztonságos szerver háttérrel, így a felhőben tárolt jelszavakat minden eszközünkön kényelmesen elérhetjük, a telefonon pedig azonnal rendelkezésünkre állnak, vagy a master jelszó megadása, vagy ujjlenyomatos/arcfelismeréses azonosításunk után.

Privát chat alkalmazások

Ha kényes témákat beszélünk meg, vagy privát fájlokat küldenénk át ismerősünknek, érdemes olyan csevegő alkalmazást választani, amely megfelelően biztonságos. Az ingyenes kínálat legjobb darabjai jelenleg a Signal és a Telegram. Előbbi alapból end-to-end kapcsolatot és folyamatos titkosítást alkalmaz, akár szöveges, akár hang alapú csevegésről van szó. Kicsit talán fapados a mostani csevegőkhöz képest, de cserébe a legbiztonságosabbak egyike. Anno Edward Snowden is ezt ajánlotta privát csevegésre. A Telegram modernebb felépítésű, matricákkal stb., de ugyancsak titkosított. Alapból nem használ end-to-end kapcsolatot, de ha kell, ezt is egy mozdulattal megoldhatjuk benne. A titkosítás pedig folyamatos mindkét esetben. A Signal és a Telegram részletes összehasonlítását korábbi cikkünkben olvashatja.

Az említett cikkben szerepel még egy program, amelyet akkor nem mutattunk be részleteiben, mert nem ingyenes: a Threema. Ez még a Signalnál is hatékonyabb lehet, ha teljesen anonim csevegőt keresünk (itt telefonszámot, e-mail címet és kapcsolati listát sem kell megadnunk, teljesen névtelenül használhatjuk). Cserébe viszont sajnos nem ingyenes, ami a népszerűségének is gátat szabott valamennyire. Mindenesetre érdemes megismerkedni vele. Részletesen itt teszteltük.

Bármelyiket is választjuk, egyik sem fog turkálni a szöveges üzeneteinkben pusztán azért, hogy segítse a célzott reklámozást, nem dobálnak fel hirdetéseket. Csevegéseink tartalmához az érintett feleken kívül senki nem fér hozzá. Privát fájlküldésre is kiválóan alkalmasak.

Privát levelezés

Miként a privát csevegés, úgy a privát levelezés is viszonylag könnyen, s adott esetben ingyen megoldható. Bizalmas levelezésünk lebonyolításához kiváló eszköz a német fejlesztésű Tutanota nevű titkosított levelező szolgáltatás, amely nem csak leveleink, hanem címjegyzékünk és naptárunk teljes körű titkosítását is magára vállalja. Ráadásul nem csak webes felületen használhatjuk, hanem önállóan futtatható programot tölthetünk le hozzá Windowrsa, macOS-re, Linuxra, iOS-re és Androidra egyaránt. Minket a tesztek során abszolút meggyőzött. Egy kifejezetten biztonságos, könnyen használható cross-platform levelezőrendszer. Részletes tesztünket itt olvashatja róla. A Tutanota akkor is tud titkosított levelet küldeni, ha a fogadó fél esetleg más levelezőrendszert használ, így nem elvárás, hogy minden ismerősünk átálljon erre a levelezőre.

Egy másik praktikus alternatíva lehet a svájci illetőségű ProtonMail, amely egy biztonságos levelező szolgáltatás. Nagy előnye, hogy ha titkosított üzenetet küldenénk, ahhoz a fogadó félnek nem feltétlenül kell ProtonMail-t használnia. A biztonságossá alakított levélről értesítést kap, s annak tartalmához, csatolmányaihoz csak jelszó ellenében, egy biztonságos oldalon juthat hozzá. Működik iOS és Android rendszeren, s elérhető webes felületen is.

Ezzel szemben a CanaryMail egy iOS és macOS alatt használható e-mail kliens, amely képes minden levelet PGP titkosítással/hitelesítéssel ellátni. Ehhez használhatunk saját PGP kulcsot, vagy adott esetben a CanaryMail által generáltat. Utóbbihoz nagyjából nulla konfigurálás szükséges, cserébe viszont csak olyanok tudják elolvasni az így küldött üzeneteket (és hozzáférni a csatolmányokhoz), akik szintén CanaryMailt használnak. A program nem ingyenes, ráadásul iOS-re és macOS-re külön kell megvenni (illetve a macOS változat a Setapp előfizetés részeként is beszerezhető).

Titkosított és anonim internetezés, nyomtalan böngészés, kártevők elleni védelem

Ha a fenti alkalmazásokat elkezdjük használni, már sokat tettünk adataink biztonságáért. Azonban ha úton útfélen nyílt wifikhez csatlakozunk, pláne olyanokhoz, amelyeken még az alapvető védelmi opciókat sem kapcsolták be, az összes adatunkat veszélynek tesszük ki.

Éppen ezért ilyen esetekben érdemes valamilyen VPN szolgáltatást használni, amely a teljes adatforgalmat titkosítja, sőt, még egy halom extra funkciót is rendelkezésünkre bocsát (például segíti az anonim internetezést az IP címünk elrejtésével). Anno bemutattuk a nyolc legjobb VPN szolgáltatást, amelyek között akad olyan is, amelyet ingyen használhatunk. Az összeállítás ide kattintva olvasható el. Mindegyik használható iOS és Android alatt egyaránt.

A VPN használata mellett érdemes olyan böngészőt választani, amelyik segít megszabadulni a nyomkövető megoldásoktól internetezés közben, így akadályozva meg a profilépítést (például a hirdetők számára). Ilyenek a Brave, vagy ha növelni akarjuk az anonimitást böngészés közben, akkor a Tor. Ezekről itt írtunk részletesen. A Brave elérhető iOS-re és Androidra egyaránt, a Tor hivatalosan Androidra van csak, de van félhivatalos verziója iOS-re is.

Végül még egy megjegyzés ehhez a témához: ha már VPN-t és privát böngészőt használunk, érdemes a szokásainkat elemző Google és Bing helyett egy alternatív keresőt használni, amelyik nem elemzi ki a keresési kifejezéseket, a találatok közötti választásunkat, s minden egyéb szempontból is tiszteletben tartja a magánszféránkat. Ilyen például a DuckDuckGo, amelynek van önálló alkalmazása is okostelefonokra, de nemrég összefoglaltuk, melyek a legjobb privát keresők jelenleg az interneten.

Éppúgy mint asztali rendszereken, a mobilokon is beüzemelhetünk olyan alkalmazást, amelyik igyekszik megakadályozni, hogy adathalász oldalakra tévedjünk, vagy cryptojacking áldozatai legyünk. Az elég zárt iOS alatt erre nehezebb megfelelő, a többi alkalmazás viselkedését legalább részben felügyelni tudó appot találni, de az ingyenes Lockdown tűzfal nagyjából hozza amit kell (itt írtunk róla). De jó választás lehet a hasonló funkciókat kínáló Bitdefender iOS verziója is, amelyből amúgy van Androidos változat (jóval több funkcióval). Mindkettő lehetőségeit érintettü korábbi, a Bitdefender Total Security csomagot bemutató cikkünkben.

Ne maradjon le erről sem!