Így dolgoznak ők, kütyük és appok első kézből: Gyarmati László (Interfész Press)

Folytatjuk nemrég megkezdett sorozatunkat, amelyben olyan szakemberek, ismert emberek szerepelnek, akik napi szinten, tudatosan használnak munkájukhoz technikai kütyüket. Nem csak hardver szempontjából lehet érdekes, hogy mi vált be számukra a hatékony munkavégzéshez, az is lényeges szempont – különösen nekünk itt a Techwokon -, hogy milyen szoftvereket, okostelefonos appokat részesítenek előnyben.

Kütyük és appok első kézből: Gyarmati László íróasztala

Mai interjúalanyunk Gyarmati László, informatikai újságíró, tanár, az Interfész Press alapítója. Az újságírás és az oktatás mellett olyan izgalmas területekre is elmerészkedett, mint a drónos videofelvételek készítése. De a Pressnavigátor elnevezésű szolgáltatás – amely a média munkatársai számára megosztott Google naptárral segít megtalálni a sajtónyilvános eseményeket – is figyelemre méltó kezdeményezés részéről. Nem unatkozós típus, most is vannak friss, érdekes projektjei, de erről majd az interjú végén mesél. Előbb azonban lássuk, mit is használ a napi munkához, mind hardver, mind szoftver tekintetében. Természetesen most is linkeltük, ha egy említésre kerülő alkalmazásról vagy szolgáltatásról részletes tesztünk volt korábban.

Miben segítik a napi munkád és a hétköznapjaidat a “kütyük” és szoftverek?

Gyarmati László: Mindig nagy lelkesedéssel próbálom ki, alkalmazom a legújabb kütyüket és alkalmazásokat. A legjobbakat azután napi munkámhoz is felhasználom. 

Milyen számítógép konfigurációt és mobil eszközöket használsz jelenleg? Milyen szempontok alapján választottad ezeket?

Alapvetően Apple eszközöket és szoftvereket használok. A fő munkaeszközöm egy MacBook Pro, ehhez szorosan kapcsolódik egy iPhone 7. Alkalmanként egy régebbi Ipad is előkerül. A windows-os alkalmazások kipróbálásához egy kis Lenovo laptop várakozik. 

Milyen szoftvereket használsz a számítógépen leginkább, és mire használod ezeket?

A MacBook Pro-n a gyári alkalmazások mellett, helyett böngészésre a Brave nekem remekül bevált. A gyorsaságán kívül a remek reklámszűrést emelném ki, ami még a YouTube videóknál is működik.

A beépített levelező helyett már régóta a Spark-ot használom, sok kényelmi szolgáltatása miatt, mint például az időzített levélküldés, vagy a beérkező levelek „altatása”.

Mivel drónos fényképezéssel is foglalkozok, elengedhetetlenek a jó fotó- és videoszerkesztő programok, Szerencsére macOS alá sok jó létezik. A fényképek szerkesztéséhez a Luminar, a Photolemur és a Fotor kerül elő leggyakrabban. A videók utómunkáihoz a Filmora és a Movavi Video Converter vált be legjobban.

A Phyton programok fejlesztését nagyon kényelmessé tesz a PyCharm.

Az apróbb segédprogramok közül az Alfred nagyon leegyszerűsíti a gépen található adatok, alkalmazások elérést, a Hazel az ismétlődő feladatok automatizálását. A CloudClip-et használom többszörös vágólapként, ami a mobileszközökkel is képes szinkronizálni a tartalmát.

A felhő tároláshoz Dropbox, Google Drive és BackBlaze van a gépemre telepítve. És természetesen nem hiányozhat az iTunes, Spotify, Netflix sem. 

Milyen mobil alkalmazásokat használsz a leginkább, és miért?

A levelezéshez itt is a Spark-ra cseréltem a beépített email programot. Sok zenét hallgatok az iPhone-on, az iTunes vagy a Spotify majdnem mindig fut a háttérben. A beépített térkép és útvonaltervező egyre jobban használható idehaza is, azonban egyelőre nálam a Waze verhetetlen. Amikor pedig pihen az autó, akkor a MapMyRide-al rögzítem, merre és mennyit kerékpározok. 

A kommunikációs alkalmazások közül a gyári Message mellett a Viber, WhatsApp és a Telegram került fel a telefonomra. A közösségi kapcsolattartáshoz a Facebookot, az Instagramot és a Redditet használom. Kicsit speciális alkalmazás a Litchi, amivel a DJI Mavic Pro drónt lehet vezérelni. A program arra is képes, hogy egy térképen előre megtervezett útvonalon automatikusan végig vezesse a drónt és közben elkészíti a szintén előre beállított fénykép és videó felvételeket. 

Használsz táblagépet vagy okosórát? Ha igen, milyen célra használod leginkább?

Egy régebbi iPadet szoktam használni. Sajnos már elég lassú és nem lehet minden alkalmazást frissíteni, telepíteni rá. E-bookok olvasására azonban tökéletes. Szerencsére a VLC videó lejátszó és a Netflix is akadás nélkül megy rajta, így utazáskor remek mobil szórakoztató központ.

Van olyan alkalmazás, amely nélkül nem tudnál hatékonyan dolgozni?

Nagyon sok ilyen van, csak egy párat említenék: Evernote – online jegyzetfüzet, TextExpander – megkímél a rendszeresen ismétlődő szövegek beírásától, JPEGmini Pro – jelentősen csökkenti a JPEG képek által elfoglalt helyet, Panorama Stitcher – automatikus panorámakép készítő, Unlox – automatikusan zárja és nyitja a MacBook-ot ha a közelben van az iPhone-om.

Milyen projekten dolgozol most? Használsz majd ehhez valamilyen különleges eszközt, szoftvert?

Az egyik „projekt” a drónos fotózás, videózás. Itt a „különleges” eszköz maga a drón. A repülési útvonalak megtervezéséhez a már korábban említett Litchi-t használom, aminek van böngészőből is elérhető változata. Egy másik, jelenleg teszt fázisban lévő projekt az: Aktual.is szolgáltatás. Ennek alapötlete, hogy gyorsan és kényelmesen el lehessen érni a nagy hírportálok aktuális híreit, össze lehessen vetni, hol és hogyan tálalják ugyanazokat a híreket. A jelenleg magyarországi hírekkel dolgozik a rendszer, de könnyen el lehet készíteni más országokról szóló vagy tematikus változatokat is. A rendszer egy „hírkép”-et is generál, ami a hírekben leggyakrabban előforduló szavakból áll. A weboldal és a kép generálását egy Python program végzi, ami egy Raspberry Pi 3 mikroszámítógépen fut.

Ne maradjon le erről sem!