Így dolgoznak ők, kütyük és appok első kézből: N. Kovács Barbara (Paleolcsó)

Új sorozatot indítunk útjára, amelyben csupa olyan szakember, ismert ember szerepel majd, akik napi szinten használják életük kényelmesebbé – vagy munkájuk hatékonyabbá – tételéhez a számítógépet és a különféle okoseszközöket. Reményeink szerint így is tudunk segíteni olvasóinknak olyan sikertörténetekkel, amelyek alapján könnyebb lesz kiválasztani a mindennapokat kényelmesebbé tévő digitális eszközöket, legyen szó akár hardverről, akár szoftverről. Előre szólunk, hogy nem csak olyanok kerülnek be, akik Apple termékeket használnak. Más kérdés, hogy az első interjúalany épp közéjük tartozik. Ha a használt alkalmazások között van olyan, amelyről készült már nálunk teszt, természetesen linkeljük azt is. Következzenek hát a kütyük és appok első kézből: ezúttal N. Kovács Barbara íróasztala kerül terítékre.

Kütyük és appok első kézből: N. Kovács Barbara íróasztala

N. Kovács Barbara
újságíró, gasztroblogger – paleolcso.hu

Az, hogy ki milyen eszközöket – beleértve hardvert és szoftvert – választ a napi munkához, erősen befolyásolhatja az eredményességet. Szerencsére ma már hihetetlen mennyiségű ingyenes és fizetős app áll rendelkezésre, amelyek segíthetik a munkánkat.

Mai interjúalanyunk N. Kovács Barbara gasztroblogger és újságíró, aki – többek között – a paleolcso.hu blog kitalálója és szerkesztője. Megkérdeztük, milyen alkalmazásokat és eszközöket használ a napi munkája során. Vagyis ezúttal elsősorban azoknak érdemes figyelniük, akik sokat írnak, fotóznak, ne adj isten saját WordPress blogot visznek.

Ki vagy te és mivel foglalkozol?

Újságíró és gasztroblogger vagyok. Írtam már országos sajtónak és helyi lapnak egyaránt. Anno a nyomtatott sajtóban, de mostanában már többségében online felületeken. Jelenleg a paleolcso.hu szerkesztője – és amúgy alapítója – vagyok, immár bő két éve. Azon kívül, hogy paleo recepteket osztok meg rajta – és számos, az életmóddal kapcsolatos információt – főzőtanfolyamokat is tartok. 

Miben segítik a napi munkád, hétköznapjaid a “kütyük” és szoftverek?

Egy szóval: mindenben. Mivel szimultán vagyok újságíró és gasztroblogger, így laptop nélkül elképzelhetetlen lenne a munkám. Azon írom a cikkeimet, leveleimet, receptjeimet, internetezek rajta és a fotókat is azon “szépítem” tökéletesre. A saját oldalamra magam fotózom az ételeket, amiben egy remek okostelefon is segít nekem. A kapcsolattartásról már nem is beszélve. Mivel az eszközeim mindegyike “almás”, így remekül össze lehetett kötni őket. Ezáltal a telefonomon is elérem az összes dokumentumom és alkalmazásom, amely a laptopon van. Sehol nem ér váratlanul, ha hozzá kell férnem egy dokumentumomhoz, vagy át kell szerkesztenem valamelyiket. 

Milyen számítógépet és milyen mobil eszközöket használsz jelenleg? 

Egy fehér, 2009-es MacBook a társam, amely bár nem mai darab, de fel van kicsit turbózva. Cserélt akkumulátora a frissebb MacBookokat is lepipálja és egyelőre a net is elég gyors rajta. Egy 256 gigás SSD és 8 giga RAM is el van benne szállásolva, ami jót tett sebességének. 

Telefonból egy iPhone SE-t használok immár két éve. 

Tudom ezek nem a legújabb almás cuccok, de nekem remekül beváltak szövegszerkesztésre, fotókészítésre, internetezésre. Online TV-t is szoktam rajta nézni, de ez már nem a munkámhoz kapcsolódik. A MacBookomban például kiválóan lehet cserélgetni az alkatrészeket, szemben a mai, alaplapra integrált változatokkal, ezért még jó darabig dolgozhat velem. Ez azért környezetvédelmi szempontból sem elhanyagolandó szempont. 

Talán sokakat meglep, de külső billentyűzetnek – kell a numerikus billentyűzet is – nem Apple terméket választottam. A Logitech billentyűzetén feltüntették a windowsos és maces kiosztást is, ráadásul töredékébe kerül, mint egy vezeték nélküli Apple billentyűzet. Nekem nagyon bevált.

Milyen szempontok alapján választottad ezeket?

Soha nem választottam volna, ha nem megyek férjhez egy olyan emberhez, aki már eleve maces rendszerben dolgozott. Jól el lennék az asztali PC-mmel, Androidos telefonommal és fogalmam sem lenne róla, hogy mennyivel egyszerűbben, hatényabban is lehet dolgozni. Azoknak a táborát erősíteném, akik drága státuszszimbólumként tekintenek Steve Jobs munkáira. 

Milyen szoftvereket használsz a számítógépen leginkább, és mire használod ezeket?

Ulysses: Minden írott anyaghoz ezt használom, a cikkektől az e-book íráson át, a blogbejegyzésekig. Elsőre szokatlan volt a puritán felülete, de remekül lehet vele rendszerezni az elkészült anyagokat. A legegyszerűbb és leghatékonyabb szövegszerkesztő, amivel eddig dolgoztam. E-bookot például egyetlen mozdulattal lehet vele gyártani az elkészült fejezetekből. 

Safari: Internetezni szoktam vele. 

Numbers: a nyilvántartásaimat vezetem benne. Imádom a recept és az étkezéstervező sablonjait. 

PhotoBulk: ezzel méretezem át a bejegyzéseimhez szánt fotókat. 

Enpass: ma már levegőt venni sem lehet jelszó nélkül. Ez a kiterjesztett “jelszó memóriám”. Imádom, hogy a programból egy kattintással bevarázsolható a megfelelő helyre a jelszó és felhasználónév.

Spark: több email címem tartalmát kiválóan át lehet látni vele. Szeretem, hogy ebben a programban a különböző email címeimről külön-külön írhatok és láthatom a beérkező leveleket. 

Microsoft To-Do: őszintén, a mai rohanó világban kinek ne lenne rá szüksége?

Jegyzetek (macOS): ide kerülnek a hirtelen eszembe jutó ötletek, vásárolni valók és egyéb infók. Feltéve, ha nincs nálam egy notesz, mert azért én még nagyon szeretek kézzel is jegyzetelni. 

iBooks (az újabb macOS rendszereken Books – a szerk.): mit is tehetnék vele, mint az e-bookokat ezen olvasom. Persze van egy hagyományos ebook olvasóm is. De bevallom a papír könyveket jobban szeretem. Egyelőre. 

Cappucino: a nagyvilág híreit ezzel szemlézem, főleg gasztro és egészség témában. 

Google Drive: ugyanazért szeretem minden szolgáltatását, amiért az almás termékeket. Mindenhonnan elérhetek rajta bármit. Ezen tárolom a content naptáramat, régebbi dokumentumaimat és a fotóimat. 

Mailchimp: hírleveleim készülnek ezzel a paleolcso.hu feliratkozott olvasói számára.

Milyen mobil alkalmazásokat használsz a leginkább, és miért?

Legtöbbször a “social hálók” appjait. De azért akadnak mások is.

Microsoft To do: elvesznék a feladatokban nélküle. Bár azért megnehezítem a feladatom, mert néha papír alapon is írok egyet, mert imádok kézzel írni. Említettem már?

Banki appok átutaláshoz: egyszerűbbek, mint a netbankok. Imádom, hogy újjlenyomattal léphetek be és utalhatok. Minek annyi kód?

Calendars: eseményeket jegyzek fel bele. Jól átláthatom vele, hogy mikor érek rá. 

Enpass: lásd fentebb. 

Google alkalmazások (Analytics, AdSense stb.): a reklámbevételeket, statisztikákat követem, youtube videókat nézek, google maps-el tájékozódom, de ide mentem a fotóimat is. 

Mailchimp: lásd fentebb, plusz inkább itt nézem a hírleveleim statisztikáit. 

Pocket: minden számomra érdekes hírt ide mentek. 

Jegyzetek (iOS): össze van hangolva a MacBookommal és így bármelyiken tudom használni. 

Spark: szintén, mint a Jegyzeteknél.

Facebook Pages: ezen válaszolok az olvasóimnak a Facebookon. Kényelmesebb, mintha a sima Facebook appon keresztül tenném. Itt nem kell megadnom hozzá, hogy a Paleolcsó nevében akarok lájkolni vagy válaszolni. 

Egészség: napi lépéseim számát tartom rajta nyilván. Illetve megteszi ezt helyettem. Hátránya, hogy otthon is a zsebemben kellene lennie a telefonnak, ha azt akarom, hogy számolja a lépéseim. De nem szokott ott lenni. Ezen még dolgoznom kell. Talán majd egyszer beszerzek valamilyen szinkronizálható okosórát.

BKK Futár: csak, ha már nincs más alternatíva a közlekedésre, mint a tömeges, akkor az indulásokat nézem rajta. Vagy megtervezem vele az útvonalat. 

Foodie: a legjobb ételfotóimat ezzel készítem. Imádom, hogy a legegyszerűbb rántottát is le tudom vele úgy fotózni, mintha a legdrágább étteremben egy Michelin-csillagos séf készítette volna. Ráadásul Instagram kompatibilis arányban. 

RadioApp: ez az egyetlen hiányossága az almás telefonoknak. Nincs bennük rádió. Értem én miért, de mégis kinek volt szíve ettől a funkciótól megfosztani engem?! Így maradnak az online rádiók, ezzel az appal.

Office Lens: dokumentumokat szkennelek vele. Kinek kell egy batár, sokfunkciós nyomtató, ha lehet egy iPhone-ja, ilyen alkalmazással. Mindez elfér a zsebemben és bárhol használhatom. 

DM app: magyarázzam? Nő vagyok!

Használsz táblagépet vagy okosórát? Ha igen, milyen célra használod ezeket leginkább?

Nem használok, az én igényeimet bőven lefedi a két almás kütyüm. 

Van olyan alkalmazás, amely nélkül nem tudnál hatékonyan dolgozni?

Egyértelműen az Ulysses, a Foodie és a Google appok.

Milyen projekten dolgozol most?

Épp készül az e-bookom – Paleo alapok kezdőknek – print változata. Ősztől új tanfolyamokat tervezek, elsősorban kezdő paleósok és életmódváltók számára. Mindezen túl belekezdtem a következő könyvembe, amely ismét bebizonyítja majd, hogy a paleónak és az egészséges életmódnak nem kell feltétlenül drágának lennie.

Ne maradjon le erről sem!