Így dolgoznak ők, kütyük és appok első kézből: Fachs Anita (Green Fox Academy)

Kényelmesebb lenne arra fogni, hogy COVID időszak volt és van, de valójában inkább általános időhiány és némi lustaság áldozata lett idén az interjú rovatunk. Pedig be kell látni, sokat lehet tanulni abból, hogyan és milyen eszközökkel dolgoznak a profik. Remek inspirálódási lehetőség. Így aztán nem csoda, hogy nem szeretnénk végleg elengedni ezt a rovatot, már csak azért sem, mert mindig akadnak sok szempontból figyelemre méltó interjúalanyok. Ma például Fachs Anita, a Green Fox Academy magyarországi operációjának vezetője. Már csak azért is, mert míg a hölgyek esetében a sztereotípiáknak köszönhetően mindig furán néznek a programozás iránt érdeklődőkre, addig a Green Fox Academy komoly hangsúlyt helyez arra, hogy a nők is megtalálják a helyüket ezen a területen (nemrég volt háttérbeszélgetésük Női szerepvállalás a digitális szakmákban címmel, a Green Fox Klub szervezésében). Szóval itt egy különleges hölgy, aki nem csak érdeklődik a programozás iránt, hanem az ország talán legismertebb programozó bootcampjának vezetője, s nyíltan kiáll azokért a nőkért, akik szeretnének elmerülni a programozás csodás világában, s elhelyezkedni ebben a szakmában. Kezdetnek rögtön lehet ihletet meríteni – nem csak a hölgyek számára – abból, miként és milyen eszközökkel dolgozik munkája során.

Kütyük és appok első kézből: Fachs Anita íróasztala

Mint az a bevezetőből már kiderült, Fachs Anita a Green Fox Academy magyarországi vezetője. Ez egy programozó bootcamp, ahol néhány hónap alatt válthatnak IT karrierre a hallgatók és első IT állásuk megszerzésében is segítenek nekik. Emellett vállalatok számára szerveznek személyre szabott belső akadémiákat (úgynevezett corporate bootcampeket), IT képzéseket, illetve közvetítési szolgáltatást is nyújtanak számukra, ezzel segítve fejlesztő csapatuk felépítését.

Anita elsődleges feladata a junior programozó képzések működtetése, a partnerkapcsolatok építése és vállalati szolgáltatások fejlesztése. Jelenleg is a termékfejlesztésen, vagyis új vállalati és saját szervezésű IT képzések és termékek fejlesztésén dolgozik.

Miben segítik a napi munkád és a hétköznapjaidat a “kütyük” és szoftverek?

A napi munkám gyakorlatilag felhőben végzem, ami elképzelhetetlen lenne kütyük nélkül. Hibrid munkavégzésben dolgozom, így fontos, hogy az összes olyan alkalmazás, amelyek a munkámhoz kellenek, elérhetők legyenek az okostelefonon is.

A Green Foxnál hibrid munkavégzés van, sőt, az oktatás is részben online zajlik. Ennek köszönhetően sok kollégámmal akkor is videokonferencián keresztül tartom a kapcsolatot, ha amúgy épp az irodában vagyok. De a partnerek jó részével szintén online egyeztetek (nagyon fontos feladatom az ügyféloldalon megjelenő igények becsatornázása, beépítése a termékekbe), egyrészt mert sok regionális együttműködésünk van, másrészt mert a COVID-19 óta sokan az online találkozót preferálják. Éppen ezért a bluetooth-os fülesem, a laptopom és a mobilom nélkülözhetetlen.

Munkán kívül viszont igyekszem csökkenteni a zajt az életemben, így kevés alkalmazást használok.

Milyen számítógép konfigurációt és mobil eszközöket használsz jelenleg? Milyen szempontok alapján választottad ezeket?

Számomra a hibrid munkavégzés miatt a mobilitás a legfontosabb, emellett az, hogy könnyen konfigurálhatóak legyenek az eszközeim. A mostani laptopom egy Lenovo Thinkpad, ami mellett egy androidos Redmi Notes telefont használok. De a korábban említett okok miatt az eszközkészlet nélkülözhetetlen darabja az Aftershokz márkájú bluetooth-os fejhallgatóm is. Ezek adják az alapot.

Milyen szoftvereket használsz a számítógépen leginkább és mire használod ezeket?

A Green Foxban Google Workspace-t (GSuite-ot) használunk levelezésre, meetingekre, s ennek megfelelően a Google Drive-on menedzseljük a fontos fájlokat, dokumentumokat is. Rendkívül praktikus, automatikusan szinkronizál mindent, így nem kell külön bejelentkeznem az eszközeimen. Ráadásul – hardvertől függetlenül – bármelyik rendszeren nagyon könnyen konfigurálható.

A Google szolgáltatásain kívül két kulcsfontosságú programmal dolgozom. Projektmenedzsmentre az Asanát használjuk, amely nagyon praktikus, minden feladat és projekt haladása könnyen visszakövethető vele, a megbeszéléseken is egyből ide írjuk a jegyzeteket. Egyszerűen lehet vele feladatokat kiosztani, határidőket megszabni vagy éppen rendszerezni a projekteket. A másik ilyen nélkülözhetetlen megoldás a Slack, amelyet belső kommunikációra használunk.

Milyen mobil alkalmazásokat használsz a leginkább és miért?

Mivel a tennivalók, fájlok elérése fontos, így leginkább erre alkalmas appok találhatók az okostelefonomon is. Ezek támogatják a munkámat, bárhol      legyek is éppen. Egyébként erősen érződik a programok kiválasztásában is, hogy a Google Workspace-re alapozzuk a napi munkát.

  • Asana: Projektmenedzsmentre használom. Ezzel, ha csak a telefonom van nálam, akkor is egyből az adott projekthez tudok jegyzetelni.
  • Slack: A kollégákkal Slacken kommunikálunk.
  • Gmail: A partnerekkel való kommunikációban még mindig erős az e-mail, ehhez Gmailt használok.
  • Google Meet: A meetingek többségét Google Meeten bonyolítom le.
  • Google Calendar: Naptárként, találkozószervezésre a Google Calendart használom.

A magánéletben is elsősorban ügyintézéshez használok alkalmazásokat, kevésbé szórakozásra. Ugyanakkor amit lehet, online intézek: netbankolok, mobilfizetést használok, mobilon rendelek taxit. Persze akadnak ezekhez is kedvenc applikációim:

  • VoxPay: Szinte mindenre, ami közlekedés – parkolás, autópálya-matrica, buszjegy – VoxPay-t használok,
  • Bolt: Ha taxit kell hívnom, a Bolt a kézenfekvő megoldás számomra..
  • LinkedIn, Facebook: A közösségi oldalak – és a hozzájuk tartozó appok – közül a LinkedInt használom aktívabban, mert a munkámhoz kell. Ezzel szemben a Facebookot nem túl gyakran használom, viszont tagja vagyok egy CSR közösségnek, a 10 millió fának, gyakorlatilag csak az ő tevékenységük támogatására szoktam tartalmakat megosztani.

Szeretsz kipróbálni új alkalmazásokat? Vagy ragaszkodsz a megszokottakhoz?

Szoktam újakat kipróbálni, de szigorúan 2 napos tesztidőszakot adok minden alkalmazásnak. Ha addig nem használom, azonnal törlöm is le. Odafigyelek arra, hogy ne legyen tele a telefonom haszontalan alkalmazásokkal, igyekszem csökkenteni a zajt.

A frissítéseket viszont mindig letöltöm, erre nagyon figyelek. A kiberbiztonság fontos számomra, ezt otthonról hozom.

Mivel fontos számodra a kiberbiztonság, a rendszeres frissítéseken túl esetleg kiemelt appokkal is gondoskodsz adataid védelméről?

Igen, Lookout alkalmazást használok, annak is az ingyenes változatát.

Használsz táblagépet vagy okosórát? Ha igen, milyen célra használod leginkább?

Használtam okosórát, de abbahagytam. A hívásokat, üzeneteket, sms-eket néztem rajta, de azt vettem észre, hogy hiába volt a kezemen, mindig megnéztem a telefonomat is. Csak nagyobb volt a zaj, nem tett hatékonyabbá.

Sportoláshoz is használtam korábban a pulzusmérő és lépésszámláló funkciókat, nagyon komolyan trackeltem a teljesítményemet. Most már a sportolás elsősorban az énidőt jelenti számomra, ami nem a teljesítmény méréséről szól. Így ebből a szempontból sem favorizálom az okosórák használatát.

Van olyan alkalmazás, amely nélkül nem tudnál hatékonyan dolgozni?

Egyértelműen: Asana 🙂

Ne maradjon le erről sem!