Így dolgoznak ők, kütyük és appok első kézből: Hlavács Zsuzsanna (foxbooks.hu)

Néhány hete indítottuk útjára sorozatunkat, amelyben olyan szakemberek, ismert emberek szerepelnek, akik tudatosan válogatják össze a munkájukhoz használt kütyüket és szoftvereket. Az ő “íróasztalukon” keresztül igyekszünk segíteni azoknak, akik még nem találták meg a minden szempontból megfelelő eszközöket és alkalmazásokat, amelyek kiváló alapot adhatnak a hatékony napi munkavégzéshez. Természetesen ezúttal is linkeltünk minden olyan alkalmazást és szolgáltatást, amelyekről részletes tesztünk volt korábban, így amellett, hogy gyakorlati tippeket kaphatnak olvasóink a választáshoz, egy kattintással meg is ismerhetik az említett megoldásokat.

Kütyük és appok első kézből: Hlavács Zsuzsanna íróasztala

Mai interjúalanyunk Hlavács Zsuzsanna, a foxbooks.hu oldal alapítója és szerkesztője. Kiváló példája annak, miként szolgálják a digitális eszközök a hagyományos könyvek népszerűsítését. Esetünkben gyerekkönyvekről van szó, hiszen a foxbooks.hu az egyik legnépszerűbb gyerekkönyves oldal, ahol amellett, hogy minden megtudhatunk egy-egy frissen megjelent könyvről, találunk még belelapozós videókat, témakörönkénti TOP listákat a legjobb gyerekkönyvekről, vagy éppen írói portrékat, hogy megismerhessük magukat az alkotókat is.

Hlavács Zsuzsanna | alapító, szerkesztő – foxbooks.hu

Mikor és miért indítottad útjára a foxbooks.hu oldalt?

Hlavács Zsuzsanna: A Foxbooks viszonylag friss projektem, nagyjából egy évvel ezelőtt indítottam el. Mindig vonzottak a könyvek, még olvasóklubokat is tartottam. Amikor megszületett a kislányom, ez a könyvek iránti rajongás – lévén rengeteget olvastam a lányomnak – átterjedt a gyerekkönyvekre is. Aztán valahogy a marketinges énem, az anyuka énem, és a könyvmoly énem keveredéséből született meg ez az oldal.

Van még kereslet a gyerekkönyvekre egy okoseszköz-orientált világban?

Szerintem igen. A környezetemben is azt látom, hogy a szülők még ma is ragaszkodnak a hagyományos mesekönyvekhez és a gyerekeket is le lehet kötni velük, akár úgy, hogy mi magunk mesélünk, akár úgy, hogy később a kezükbe adjuk és maguk olvassák. 

Emellett úgy gondolom, lehet, hogy egy multimédiás, interaktív mesekönyv nagyon látványos és talán jobban illik a digitális korba, mégis, a gyerekek fejlődése szempontjából nagyon sokat számít, hogy ne feledkezzünk el a hagyományos gyerekkönyvekről, mesekönyvekről, vagy éppen a foglalkoztatófüzetekről. 

Miben segítik a napi munkád és a hétköznapjaidat a “kütyük” és szoftverek?

Szinte mindenben, hiszen a Foxbooks egy online magazin. Az oldalt WordPress alapon hoztuk létre, ami jelentősen gyorsította a site felépítését, beindítását. A Foxbooks egy modern, reszponzív weboldal lett, s a WordPress-nek köszönhetően könnyen tudjuk bővíteni az időközben felmerülő elvárásoknak megfelelően. Így folyamatosan tudjuk fejleszteni az oldalt. Rengeteg ötletünk van, amelyeket apránként beépítünk, hogy a szülők és a gyerekek napról napra több hasznos információt találjanak nálunk.

Emellett számtalan olyan programot használok a számítógépen, tableten, okostelefonon, amelyek segítenek a tartalmak készítésében. Ezeket napi szinten használom és azt kell mondjam, gördülékennyé teszik a munkámat.

Milyen számítógép konfigurációt és mobil eszközöket használsz jelenleg? Milyen szempontok alapján választottad ezeket?

Korábban a Sony Vaio gépeit kedveltem, de már akkor is iPhone-t használtam. Végül amikor az „öreg” Vaio már cserére szorult, úgy gondoltam teszek egy próbát a Mac gépekkel. Az ismerősöknél olyan flottul együttműködött az iPhone és a Mac. Megtetszett.

Jelenleg egy 2017-es MacBook Airt használok, egy iPhone SE-t és egy régebbi iPad Airt. Egyiket se nagyon tudnám nélkülözni, pedig az iPad szegény kissé már meggyötört. Amikor egy utazás során sikerült részlegesen elintéznem a kijelzőjét, egyértelmű jelzés volt, hogy legalább a telefont ellássam egy védőtokkel és fóliával. Amúgy imádom, ahogy az Apple termékei kinéznek (kissé dizájn-mániás vagyok), de fel kellett áldozni a látványt, a biztonságos használat oltárán. 

Milyen szoftvereket használsz a számítógépen leginkább, és mire használod ezeket?

Nos, a MacBookon első körben az Apple saját alkalmazásait használom. Szövegszerkesztésre a Pages-t, videók vágására az iMovie-t. Márpedig videóból rengeteg készül, hiszen a lapozó-sorozat fontos része a Foxbooks-nak. A Youtube csatornám fő vonulata is ez. Imádom a stílusos illusztrációkat és Magyarországon számos nagyszerű gyerekkönyv-illusztrátor van! A belapozóknak köszönhetően teljes képet adhatok a könyvek képi világáról, így a szülők ez alapján is könnyebben eldönthetik, hogy az adott mesekönyv megfelel-e.

Böngészni a Safarival szoktam. A Foxbooks szerkesztésére is azt használom. Kényelmesen és gyorsan használható benne a WordPress felülete.

Levelezésre a Sparkot választottam. Ebben nagyon hasznosnak bizonyult a levelek időzített küldésére szolgáló funkció. A fotók szerkesztésére, menedzselésére bevált az Apple Photos, ha pedig néha valamilyen grafikát kell saját kezűleg összeraknom, akkor a Gravit Designert használom. A jegyzeteléshez megteszi az Apple saját Notes alkalmazása is, a jelszavak és kódok tárolását pedig az Enpass-rabíztam.

Milyen mobil alkalmazásokat használsz a leginkább, és miért?

Éppen az ragadott meg az Apple eszközökben, milyen szépen összedolgoznak. Így aztán az iPhone-on is használom a Pages-t, az iMovie-t, a Sparkot, az Apple Photos appot, a Notes-t és az Enpass-t. De itt azért akad még néhány extra program: létfontosságú az Instagram, a hiszen rengeteg fotót teszek fel. Képek szerkesztéséhez itt használom még a Fotor és a Canva appokat is.

Mint a gépnél említettem, sok videót készítek. Ezek javarészt az iPhone saját kamera alkalmazásával készülnek, aztán az iMovie-ban vágom meg őket. Hol a telefonon, hol a gépen.

Mivel az oldal életében fontos szerepet tölt be a Facebook, így nem maradhat le a telefonról a Facebook Pages app sem, hiszen azon keresztül tudom menedzselni a Foxbooks Facebook oldalát, és tartani a kapcsolatot az olvasókkal. Rengeteg játékot szervezek a közösségi oldalon és szerencsére igen aktív a kapcsolat az olvasókkal. Így a Facebook appok ikonjai is ott virítanak a kis képernyőn.

Ebbe beletartozik a Messenger is, bár emellett vannak, akikkel az iMessage és olyanok is, akikkel Telegram segítségével tartom a kapcsolatot. Ki mit használ. Én nem szoktam ezen fennakadni. Nyitott vagyok az újdonságokra.

Mire használod a táblagépet a két fenti eszköz mellett?

Összetöröm… 🙂 Na jó, nem! Szegény végül is éppen annak az áldozata, hogy sokkal szívesebben hurcolom magammal, mint a számítógépet. Kényelmesebb rajta az internetezés útközben, mint az okostelefonon, de mégis praktikusabban használható ilyenkor, mint a MacBook Air. Vagy például a fotók átnézése, szerkesztése is egyszerűen megy vele. Arról nem beszélve, hogy ha a kislányommal utazunk valahová együtt, az autóban kiváló videolejátszó válik belőle. Jobban szeretem, ha mesekönyveket nézeget, mintha kijelzőket, de egy hosszabb utazásnál mindketten jobban járunk a tablettel. 🙂

Van olyan alkalmazás, amely nélkül nem tudnál hatékonyan dolgozni?

Az iMovie nagy segítség a videók vágásában. A Pages is jól jön a cikkek megírásához. De azt hiszem, nem ragaszkodom egyikhez sem. Ha bármilyen okból váltanom kellene, valószínűleg gyorsan megszoknám az új alkalmazásokat is. 

De jelenleg nincs okom a váltásra. Ezek beváltak, gyors velük a munka, s ez fontos, hiszen a kislányommal is szeretnék minél több időt tölteni. Nem érek rá arra, hogy akadozva menjenek a dolgok.

Milyen projekten dolgozol most? Használsz majd ehhez valamilyen különleges eszközt, szoftvert?

Jelenleg a Foxbooks bővítésén dolgozom. A cikkek mellett szeretnék új szolgáltatásokat, hasznos tartalmakat adni az olvasóimnak. Ehhez egyelőre nem kell különleges szoftver, hacsak azt a néhány WordPress kiegészítőt nem tartjuk annak, amire majd szükség lesz az új funkciók beizzításához. Remélem, hamarosan eljön ez a pillanat.

Ne maradjon le erről sem!