TOP: a legjobb Photos kiegészítők

Miután az Apple szép csendben eltette láb alól az egykor profi fotósoknak szánt Aperture és házi használatra készült iPhoto alkalmazásait, a legutóbbi OS X-ekben már a Photos alkalmazást használhatjuk ezek helyett, ingyen és bérmentve.
A Photo keveri a két egykori Apple szoftver lehetőségeit, s bár nem feltétlenül van egálban az Adobe Lightroomjával, azért mindent belezsúfoltak, amire szükségünk lehet. Ráadásul ha iOS eszközt és iCloudot is használunk, akkor teljes kényelemben menedzselhetjük vele fényképeinket. Sőt, képszerkesztési funkciókat is kapott.

 

Photos-extensions

 

Ez utóbbiakat viszont kiegészíthetjük további professzionális lehetőségekkel, ha olyan OS X-es alkalmazásokat használunk, melyek hajlandók osztozni funkcióikon a Photos programmal. Ha ilyenekkel rendelkezünk, gyakorlatilag ki sem kell lépni a Photos-ból, a rendezgetésen felül szinte minden szerkesztési funkciót is elvégezhetünk egyetlen programon belül, tökéletes kényelemben.
Lássuk, melyek a legjobban használható együttműködők.

 

Macphun Filters for Photos

Kezdjük egy ingyenes effekt-gyűjteménnyel (az egyetlen ingyenes ebben az összeállításban). A Macphun (ők többek között a Snapheal készítői is) ugyanis egy ilyet is közreadott.

 

Photos-filters

 

A Filters for Photos a letöltés után külön alkalmazásként is használható, de a lényeg, hogy szépen beépíthető a Photos-ba, s ettől kezdve rajzot, festményt kreálhatunk fotóinkból, vagy látványos vizuális effektekkel tehetjük őket kicsit érdekesebbé.

 

Priime

A Priime-ot nemrég mutattuk be oldalunkon, így aki már olvasta a tesztet, tudja: ezzel a programmal iPhone-on, iPaden és OS X-en lehet profi fotósok stílusához igazítani fényképeinket.

 

photos-priime

 

A program nem ingyenes, cserébe viszont igen sokat képes dobni a fotókon, egyetlen kattintással. Nem kell vesződnünk a színeléssel, a fényerő, élesség manipulálásával. Mindent elvégezhetünk egy mozdulattal.

 

Affinity

Nagy kedvencünk, az Affinity Photos is képes beépülni az Apple képmenedzserébe. Ráadásul igen hasznos funkciókkal vértezi fel. Szinte a teljes fotóretusálási eszköztárat megtaláljuk benne: Sponge, Burn, Smudge, Healing, Red-eye, Inpainting, Dodge, Liquify, Twirl, Miniature, Monochrome stb.

 

Photos-Affinity

 

Valahogy feleslegesnek tűnik az Affinity teljes eszköztárát felsorolni. Majdnem mindent elérünk az Apple Photos-ból, amit az Affinity Photos-ban megtalálunk.
S hát a nevük is milyen édesen összecseng…

 

Pixelmator

Végül másik kedvenc OS X-es képszerkesztőnk, a Pixelmator jön. Ennek eddig csak iPhone-os verziójáról írtunk részletesen, de ott is megemlítettük már, hogy mily nagyszerű és gyors – ráadásul kedvező árú – fotóretusáló alkalmazásról van szó.

 

Photos-Pixelmator

 

A Pixelmator szintén képes együttműködni a Photos alkalmazással, bár itt kevésbé voltak lelkesek a fejlesztők, mint az Affinity-nél, így a Pixelmator tudásából egyedül a Distort funkciót ültették át a Photos-ban használhatóra. Sebaj, ez viszont nagyon gyors, egyszerűen használható és látványos eredményt érhetünk el vele!

 

Hogyan aktiváljuk a beépülő modulokat?

A Photos nem feltétlenül veszi át automatikusan a beépülő modulokat a telepített alkalmazásokból. Aktiválni ezeket a System Preferences / Extensions / Photos részben tudjuk. Csak jelöljük be azt a kiegészítőt, amelyre szükségünk van.

 

Photos-Preferences

 

Ettől kezdve a Photos alkalmazásban elég az Edit gombra kattintani, majd a megjelenő szerkesztőfelületen az Extensions menüpontra kattintani és kiválasztani a kívánt modult.

Ne maradjon le erről sem!

Oldalunkon sütiket használunk a megfelelő működéshez. Erről bővebb információt Adatkezelési tájékoztatónkban talál. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató