Kihagyhatatlan online szolgáltatások kisvállalkozóknak, szabadúszóknak

Korábban szolgáltunk már egy méretes összeállítással azoknak, akik otthonról dolgoznak szabadúszóként, hogy milyen alkalmazásokat és online megoldásokat érdemes használni a hatékony munkához. Ma nagyon hasonló irányba megyünk, így akadnak majd átfedések is, de korábbi cikkünk elolvasását így is erősen javasoljuk, mert ott számos olyan szolgáltatást és programot mutattunk, amelyek itt épp ezért – ne ismételjük annyira magunkat – kimaradnak. Az itt összeválogatott online szolgáltatások kisvállalkozóknak, szabadúszóknak lehetnek hasznosak a napi munka során. Nem mindegyik ingyenes, de szerintünk megérik az árukat, ha valaki valóban hatékony szeretne lenni. Mert bár otthonról, vagy egy kávézóból igen kényelmes a meló, de ha nem megfelelő eszközöket választunk, nehezen tudunk majd alkalmazkodni a távmunka kihívásaihoz, ráadásul egy idő után elveszünk a ügyfelek és projektek végtelen tengerében. 

Kihagyhatatlan online szolgáltatások kisvállalkozóknak, szabadúszóknak

Bár online szolgáltatásokról beszélünk, sok közülük rendelkezik natív alkalmazással is a különböző rendszerekre. Így mindenki maga döntheti el, hogy egyszerűen a böngészőben, vagy inkább az applikációt telepítve akarja-e használni ezeket. Tapasztalataink szerint általában praktikusabb az alkalmazások használata, mert az ember anélkül is hajlamos több weboldalt megnyitva tartani a böngészőben, hogy még pluszban az összes használt app miatt is újabb füleket vagy böngészőablakokat nyisson (pláne a Chrome esetében, ahol a böngésző ilyenkor hajlamos erőforrás-zabálásba kezdeni). De ez teljesen ízlés dolga. Lássuk hát, milyen programok használatáról érdemes elgondolkodnia annak, aki otthonról, vagy éppen egy kávéból dolgozik napi szinten.

Szabadúszók és kisvállalkozók alapeszköze: Notion

Kezdjük akkor az egyik személyes kedvencünkkel. A Notionról anno írtunk egy igen részletes bemutatót, így akit részletekbe menően érdekel ez a szolgáltatás, ott mindent megtalál róla. Elsőre ez egy sima jegyzet programnak tűnik, de valójában a Notion sokkal több, mint egyszerű jegyzet alkalmazás. Segítségével komplett projekteket, tennivalókat menedzselhetünk, saját dashboard felületeket hozhatunk létre, amelyekről aztán minden fontos információt, adatbázist, feljegyzést, szerződést stb. egyetlen mozdulattal elérhetünk. Nálunk nagyon bevált a heti-havi-éves tervezésekhez, a párhuzamosan futó projektek menedzseléséhez, a hosszú távú tennivalók nyomon követéséhez, a weboldalakon található hasznos információk összegyűjtéséhez, szűrhető listák készítéshez, dokumentumok egy helyre gyűjtéséhez stb. De bevalljuk, egy halom receptet, linket, ötletet is ebben gyűjtünk. 

Ráadásul ha valaki nem teljesen magányos farkasként tengeti az életét, egy kisebb csapat ügyes bajos dolgait is összefoglalhatja rajta, mert az anyagok megosztása, véleményezése, s részleges csoportmunka is megoldható benne. Mindezt egészen kedvező havi díjért cserébe nyújtja a Notion, de a kipróbálására speciel ingyen is van lehetőség. Használatát kicsit szokni kell, de amint átlátjuk, garantáltan megszeretjük. Talán csak a sebességén kellene még kicsit turbózni, mert hajlamos belassulni az anyagok betöltésénél, de cserébe a sokoldalúságáért, mi ezt egyelőre elnézzük neki. Szinte kihagyhatatlan darab. Egy gyors próbát mindenképpen javaslunk mindenkinek.

Fontos dolgok, különválasztva: Trello, Evernote, OneNote, Microsoft To-do

Ha valaki – a fenti Notionnal ellentétben – nem szeretné egyetlen felületen menedzselni a projekteket, tennivalókat, jegyzeteket, annak természetesen remek megoldások állnak rendelkezésére önálló szolgáltatásként is. Tennivalóink rendszerezéséhez nagyszerű GTD alkalmazás a Microsoft To-Do, amely szinte minden platformon elérhető önálló appként, de van webes felülete is. Ha bevetjük, nem felejtünk el többé semmit, s tennivalóink rendszerezésében is sokat segíthet.

Jegyzeteinket is rábízhatjuk a Microsoftra, ha a OneNote-ot választjuk jegyzet alkalmazásnak. Szintén van webes felülete és elérhető majd minden platformon. A OneNote jelenleg az egyik legsokoldalúbb jegyzet alkalmazás, de sajnos alapvetően elég kusza felületet kapott, s a Microsoft hiába gyúrja, meglátásunk szerint egyelőre nem sikerült igazán jól eltalálni. Ettől függetlenül ingyen, ennyi lehetőséget besűríteni egy programba nagyon szép gesztus. jegyzeteinket a OneDrive tárhelyünkön keresztül szinkronizálhatjuk, így ilyenkor annak mérete korlátozhatja a lehetőségeket. Ingyen 5 GB-ot kapunk.

Szintén jó cross-platform alternatíva lehet az Evernote is, amelynek ingyenes változata ugyan erősen korlátozott, de ha bevállaljuk a kissé borsos előfizetést, akkor egy nagyon hatékony, sokoldalú jegyzet alkalmazáshoz jutunk, kiváló csoportmunka eszközökkel is kiegészítve. A cég jelenleg azon dolgozik (végre), hogy egy szintre hozza a különböző platformokon elérhető Evernote appokat, mert jelenleg van egy halom funkció, amelyik itt elérhető, ott meg nem, attól függően, hogy éppen weben, iOS-en, Androidon, Windowson, vagy macOS alatt használjuk-e. Reméljük, ez még idén sikerül is nekik. Ha igen, és a felületet is leporolják kicsit (például a webes változat mintájára), ismét piacvezetők lehetnek, ahogy hosszú éveken át azok voltak. Részletesen itt írtunk az Evernote aktuális lehetőségeiről.

Crello

Egy kisvállalkozó manapság nem lehet sikeres a megfelelő online jelenlét nélkül. Viszont nem mindenki születik grafikusnak, így egy Facebook fejléc, egy Google Ads banner, vagy bármilyen közösségi oldalra, webes vagy nyomdai megjelenésre szánt anyag elkészítése komoly, olykor megoldhatatlan gonddá nőheti ki magát sokaknál. Szerencsére van erre is megoldás. 

Nemrég mutattuk be például a Crello nevű online grafikai programot, amelynek segítségével pár kattintással lehet létrehozni lenyűgöző grafikákat, akár online, akár print felhasználására. Ehhez kapunk seregnyi sablont, így ha teljes ötlethiányban szenvedünk, ezek közül is tudunk választani. De természetesen nulláról is indulhatunk. Ilyenkor nagy segítség lehet a számtalan, jogtisztán felhasználható fotó, grafikai elem, font stb., amelyek mind rendelkezésünkre állnak a program webes felületén, ingyen, vagy viszonylag olcsó havi díjért cserébe. Részletesen itt írtunk róla. Mellesleg nem csak állóképeket, de akár videós fejléceket, bannereket is kreálhatunk a segítségével.

Cloud Animator

Amit a Crello nyújt az grafikák terén, azt hozza a Cloud Animator az animációkkal. Egy jól eltalált explainer videó segítségével például vonzó módont mutathatunk be új termékeket, szolgáltatásokat. Leendő ügyfeleink így nem csak megértik, mire is jó a termékünk, de a kedvük is könnyebben megjön a vásárláshoz. De a Cloud Animator elsőosztályú választás akkor is, ha interaktív HTML5 prezentációt szeretnénk összedobni gyorsan és egyszerűen. Részletes tesztünk itt olvasható róla. Ennél egyszerűbben létrehozni látványos, testreszabott – HTML5 vagy videós – animációkat szinte lehetetlen.

WordPress vagy 8b Website Builder

Weboldal nélkül egy kisvállalkozás ma már ne sokra jut. Jó dolog persze, ha van Facebook oldalunk, de sokkal nagyobb bizalmat ébreszt a leendő vagy már meglévő ügyfelekben, ha minőségi weboldalon is utánanézhetnek egy vállalkozás tevékenységének. Ma már elengedhetetlen, hogy weboldalunk minden eszközön – asztali gép, notebook, tablet, okostelefon stb. – kifogástalanul jelenjen meg (ezt leginkább ún. reszponzív oldalak készítésével lehet megoldani, ahol az oldal automatikusan idomul az eszköz felbontásához, típusához). Ehhez két remek eszközt is tudunk ajánlani.

A teljesen kezdőknek jó választás lehet a 8b Website Builder, ahol modulokból lehet összerakni egy modern, stílusos oldalt. Erről itt írtunk részletesen. A végeredményt azonnal publikálhatjuk is. Ha spórolósra vesszük a figurát, akkor akár ingyen is, 8b aldomainen (mellesleg alapból kapunk hozzá SSL tanúsítványt is), de ha kicsit adunk magunkra, akkor azért egy saját domaint – és arra vonatkozó SSL tanúsítványt – érdemes beszeretni. Ezt is használhatjuk a 8b szerverén tartva az oldalt. Kiindulási pontnak nem rossz megoldás.

Aki kicsit hosszabb távra tervez, annak azért érdemesebb egy saját szerver/tárhely bérlésében gondolkodni, s ott összerakni egy WordPress alapú honlapot. A WordPress-re nem csak egyszerű céges weblapot építhetünk, hanem akár komplett webshopokat, e-learning rendszereket stb. is. Ehhez ugyan minimális programozói tudás nem árt, legalábbis amíg az ember összerakja az oldalt, de az a helyzet, hogy a WordPress beüzemeléséhez, kiegészítőkkel ellátásához, az oldalak sablonokkal történő formába öntéséhez tulajdonképpen egy sornyi kódot sem kell írni. Fogd és dobd alapon megoldható benne szinte bármi, ha egyszer működésre bírtuk a szerveren. Sok szolgáltató pedig előre telepítve adja a WordPress-t is a tárhelyen. WordPress ügyben érdemes átböngészni WordPress dossziénkat.

Shopify

Ha valaki nem szeretne szerverbérléssel, WordPress beüzemeléssel, webshop modulok telepítésével, azok megfelelő beállításával, online fizetési megoldások virtuális ácsolásával foglalkozni, de webshopot azért szívesen nyitna a termékei eladásához, annak remek alternatíva lehet a Shopify. Viszonylag kedvező havi díjért cserébe kapunk egy komplett webáruház-megoldást, amelyet csak pár szempontból kell testreszabnunk, s máris beindíthatjuk az üzletet. Ha kell, akár a Számlázz.hu szolgáltatással is összeköthetjük, így az elektronikus számlázás is azonnal megoldható a rendszerben.

Számlázz.hu

Ha már szóba került, nem maradhat ki a merítésből a Számlázz.hu sem, amely véleményünk szerint jelenleg a legjobb hazai online számlázó szolgáltatás. Arról az “apróságról” nem is beszélve, hogy éves szinten jópár papír alapú számla kiállítására tökéletesen használható még az ingyenes verziója is. Persze ha előfizetünk, többet kapunk, például elektronikus számlákat is kiállíthatunk, menedzselhetjük az ügyféladatbázist stb. Ráadásul a Számlázz.hu több rendszerrel (pl. WordPress alapú webshopokkal) is viszonylag könnyen összeköthető.

Mailchimp

Maradjunk még a weboldalaknál, pontosabban egy kapcsolattartási módnál, a levelezésnél. A Mailchimp segítségével kezdetben akár ingyen, GDPR szabályozásnak megfelelő módon menedzselhetjük hírleveleink feliratkoztatását és kiküldését. Nagyszerű felületén könnyedén hozhatunk létre akár automatikus kampányokat is, s levélszerkesztőre sem lesz szükségünk, ugyanis azt is integráltan kapjuk a rendszerben. Az egyik legjobb hírlevélküldő szolgáltatás. Ha kinőttük az ingyenes változat lehetőségeit, egészen kedvező áron fizethetünk elő a továbbiakra.

Fotók, grafikák, mockupok

Anno írtunk egy összeállítást azokról az oldalakról, amelyeken ingyen szerezhetők be jogtiszta fotók, grafikák. Így ezzel most nem foglalkozunk külön. Abban a cikkben összeszedtünk minden fontos oldalt, de KKV linkek összeállításunkban is találhatók ilyenek. Ha viszont valaki az ingyenes kínálatban esetleg nem találja meg, amit keresett, annak érdemes megismerkednie a Depositphotos oldallal is, amelyen professzionális fotókat vásárolhatunk, többféle konstrukcióban, gyakorlatilag bármilyen témakörben.

Képek automatikus méretezése közösségi oldalakra (is): Slidy.ly

Ha már megvannak a fotók, azokat nem árt megfelelően méretezve megjelentetni a weboldalunkon, vagy a különféle – eltérő képméretet alkalmazó – közösségi oldalakon. Ezt teszi egyszerűbbé az ingyenes Slide.ly, amelyről itt írtunk részletesen.

Nagy fájlok gyors és biztonságos elküldése: Firefox Send

Ha az ember otthonról dolgozik, sokszor van úgy, hogy a kész anyagokat el kell küldeni a megrendelőknek, ügyfeleknek. Ez levélben olykor nehézségekbe ütközik, ha például egy túlméretezett PDF, videó stb. a kész produktum. Ilyenkor jöhet jól a Firefox Send szolgáltatás, amellyel titkosítva, biztonságosan küldhetünk el nagy fájlokat. A szolgáltatásról itt írtunk részletesen, de a lényege: biztonságos, gyors, időzíthető és időben vagy letöltési számban korlátozható fájlküldés, ingyen.

1Password

A 1Password jelenleg az egyik legjobb jelszómenedzser szolgáltatás, amely ugyan szintén rendelkezik saját alkalmazással minden platformra, de teljes biztonságban lehet használni az online felületét is. A 1Password védett szerverén tetszőleges számú jelszógyűjteményt hozhatunk létre, ráadásul nem csak belépési adatokat, hanem szoftver licenceket, router beállításokat, privát jegyzeteket stb. is eltárolhatunk benne, erős titkosítással védve. A szolgáltatásról itt írtunk bővebben. Nem ingyenes, hanem havi előfizetős rendszerben működik, de ha jelszavainkat biztonságosan akarjuk elérni több eszközön is, megéri az árát.

Ne maradjon le erről sem!