Saját weboldal ingyen, játszi könnyedséggel

Korábban közreadtunk egy válogatást, benne olyan könnyen használható webszerkesztő programokkal, amelyekkel gyakorlatilag bárki, programozói és grafikusi tudás nélkül készíthet magának honlapot, ha van egy saját/bérelt tárhelye. Ma viszont egy olyan megoldással szolgálunk, amellyel a saját weboldal ingyen készíthető el, játszi könnyedséggel, s a tetejében még csak tárhellyel sem kell rendelkeznünk, mert azt is kapunk hozzá, a manapság már szinte elengedhetetlen SSL tanúsítványostul.

Saját weboldal ingyen, egyszerűen és gyorsan

8b Website Builder komplett megoldással szolgál azoknak, akik gyorsan és egyszerűen szeretnének saját weboldalt létrehozni. Mindezt – jelenleg – teljesen ingyen. A szolgáltatás ingyen tárhelyet ad a készülő weboldalnak, kiegészítve egy hihetetlenül jól eltalált webszerkesztő felülettel.

Utóbbiban egyszerű fogd és dobd módszerrel rakhatjuk össze weboldalunkat, különféle modulokból (nyitókép, galéria, szövegblokkok, ártáblák, képek, videók, csapat bemutatása, űrlapok stb.). Bármelyik modult választjuk is, annak tartalma utólag a legapróbb részletekig testreszabható, miközben a grafikai megjelenéssel nem kell törődnünk (van még beépített ikongyűjtemény is), hiszen az egész egy modern stílusban, reszponzív módon készül. Pontosabban több stílusban, ugyanis az elején kiválaszthatjuk, hogy milyen jellegű/témájú oldalt készítenénk, így a program ennek megfelelően ajánlja fel az alap lehetőségeket. Ezekből aztán szabadon építkezhetünk. 

Létrehozhatunk tetszőleges számú aloldalt is. Még az sem jelent problémát, ha esetleg nem készültünk fel fotókkal az oldal készítéshez, ugyanis a szerkesztőfelületbe integrálták a Pixabay keresőjét, így jogtiszta, ingyenes fotókat is használhatunk onnan.

Vannak persze azért korlátozások is, így például a maximális feltölthető fájlméret (például PDF, DOCX, PPTX stb. fájlok esetében) 3 MB.

Ha végeztünk, beállíthatunk Google Analytics összekötést, elküldhetjük az oldalt a Google Index szolgáltatásába stb. Sőt, az oldalt publikálhatjuk webes alkalmazásként (PWA) is, s ha van saját domain, akár azt is használhatjuk az alapértelmezett webhelyem.8b.io aldomain helyett. Utóbbihoz amúgy SSL tanúsítvány is jár.

Bár a 8b Website Builder akkor igazán praktikus, ha a tárhelyet is kihasználjuk, adott esetben az sem probléma, ha saját szerveren hasznosítanánk az összerakott oldalt. Ehhez a Settings felületen bármikor letölthetjük az egészet.

Mindent egybevetve a 8b Website Builder oldalon készült weboldalak kifejezetten profi megjelenést, sebesség- és SEO optimalizált felépítést nyújtanak. Ráadásul tényleg nagyon kényelmesen és egyszerűen állíthatjuk össze a modulokból felépülő weblapot, amelyik aztán asztali gépeken éppúgy jól fest a böngészőben, mint tableten vagy okostelefonon megnyitva. Az, hogy mindent ingyen kapjuk (a cikk készültekor még csak reklámokat sem jelenítettek meg az oldalakon), már-már gyanús is, de a jelek szerint ilyen is létezik a világban. Jelenleg legfeljebb akkor kell fizetnünk, ha saját domaint akarunk használni, hiszen ez esetben az adott domaint meg kell vásárolnunk, de várhatóan lesznek az oldalon megvásárolható extra funkciók is, ha valaki az ingyenes lehetőségeknél többre vágyik.

Kezdetnek mindenképpen megteszi, aztán elhatározhatjuk, merre lépünk tovább, ha komolyabb, összetettebb oldalakra vágyunk, például WordPress alapokon.

Ne maradjon le erről sem!