Könnyen használható webszerkesztő programok

Manapság egy cég, vagy akár egy egyéni vállalkozó sem lehet meg saját weboldal nélkül. Azonban nem mindenki tud nulláról leprogramozni egy profi oldalt, s sok esetben nincs is különösebb igény arra, hogy ultraszuper funkciókkal telezsúfolt site-ot alkossunk. Bár weboldalak készítéséhez mi előnyben részesítjük a WordPress motort és a hozzá kapcsolódó sablonokat, kiegészítőket, kétségtelen, hogy ennek telepítéséhez, beüzemeléséhez, nem árt legalább egy kis affinitás a komolyabb webfejlesztés területén. Egy WordPress oldal használata viszont már nem igényel többet, mint egy átlagos irodai csomag működésének átlátása, s megvan az az előnye, hogy nem csak szimpla weboldalt, hanem blogot, webshopot is üzemeltethetünk vele, teljes kényelemben (és a végtelenségig SEO-optimalizálva). Ha viszont valaki beérné egy statikus oldallal, amelyen alap információk olvashatók a termékeiről, szolgáltatásairól és esetleg egy kapcsolati űrlappal kommunikálna a felhasználókkal, akkor még csak WordPress sem kell. Aki használt már szövegszerkesztőt, prezentációs szoftver, vagy netán egyszerűbb kiadványszerkesztőt, az alábbi programokkal villámgyorsan elkészítheti saját honlapját. A végén csak exportálja HTML formátumba és az összes kapott hozzávalóval együtt felmásolja FTP-n keresztül a tárhelyére. Ehhez gyakorlatilag a legegyszerűbb tárhely is megteszi, nem lesz szükség MySQL adatbázisok létrehozására, PHP verziók figyelésére stb. Következzenek hát a valóban könnyen használható webszerkesztő programok, amelyekkel mindössze pár mozdulat weboldalt készíteni (aki esetleg késztetést érez a manuális webprogramozás iránt, annak ajánljuk korábbi, kódszerkesztőkről készült összeállításunkat).

Könnyen használható webszerkesztő programok

Mint a bevezetőben is írtuk, az alábbi programokkal statikus HTML alapú oldalakat tudunk létrehozni. Ezek kivétel nélkül reszponzív megoldások lesznek, amelyek automatikusan alkalmazkodnak a platformokhoz és képernyőméretekhez, vagyis gond nélkül látogathatók asztali gépről, tabletről, vagy éppen mobilról. Minimális SEO-optimalizálást is kapunk, lesz lehetőség a Google Analytics bekötésére is. A beüzemeléshez pedig semmi más nem kell, csak egy egyszerű online tárhely. Sőt, ennél bizonyos esetekben többre is képesek leszünk, de ezt majd kifejtjük az adott progranoknál.

Mobirise: fogd és dobd webszerkesztés, rengeteg extrával és AMP támogatással

A Mobirise a “fogd és dobd” webszerkesztők (Bootstrap 4-re épülő) koronázatlan királya. Használható Windowson és macOS-en egyaránt, s az alap verziója teljesen ingyenes. Az előre elkészített blokkokból villámgyorsan összerakhatjuk weboldalunkat, aloldalastul, olyan elrendezésben, ahogy nekünk tetszik. Több téma közül választhatunk, melyek elsősorban a használható extra elemek és a grafikai stílus tekintetében különböznek. Az oldal felépítését nem a választott téma határozza meg, hanem az, hogy milyen sorrendben dobáljuk egymás alá a modulokat. Bár ezek alap elrendezése azért változhat a használt témától függően is. Van itt videós háttér, galéria, kontakt űrlap, mobil menü, közösségi oldalakhoz kapcsolat, s megannyi más.

Ingyenességén kívül a Mobirise egyik vonzereje éppen az lehet, hogy van egy halom fizetős extrája is. Így aztán ha kell, összeeszkábálhatunk vele egy online fizetésre (PayPal) előkészített webshopot is, vehetünk egy halom AMP (a Google módszerével mobilra optimalizált) témát stb.

A végeredményt aztán exportálhatjuk egy tetszőleges mappába a gépünkön és feltölthetjük a szerverünkre. A programról bővebben itt írtunk.

ENY Builder: villámgyors honlap készítés

Az ENY Builder szintén Windowson és macOS-en használható, s nagyjából követi a Mobirise stílusát, vagyis blokkokból dobálhatjuk össze leendő -szintén reszponzív – weboldalunkat minden aloldalát. A blokkok itt is rendkívül sokfélék, szóval aligha találunk olyan témát, amihez ne tudnánk összerakni egy statikus weboldalt vele. Leszámítva mondjuk a webshopot és a blogot. Ez a program is SEO optimalizált, Google Analytics-re előkészített oldalakat tud létrehozni. A végeredmény itt is a gépünk tetszőleges mappájába exportálható, majd felmásolható a szerverünkre.

Az ENY Builder sajnos nem ingyenes, a készítők oldalán, vagy Mac esetében a Mac App Store-ban tudjuk megvásárolni.

Rapidweaver: a WordPress és statikus HTML keveréke

A RapidWeaver egy érdekes öszvér megoldás macOS-re, amely a WordPress-hez hasonló admin felületet biztosít (beleértve akár a blog írását is), miközben villámgyorsan tudjuk vele összerakni weboldalunkat a sablonok segítségével. A végeredmény itt is reszponzív weboldal lesz, ám a RapidWeraver nem csak egy mappába képes exportálni, hanem a beépített FTP kliens segítségével bármikor képes menedzselni a szerverre töltendő fájlokat. A szerkesztőfelületén pedig blogbejegyzéseket is készíthetünk, amelyeket természetesen egy kattintással publikálhatunk az oldalon. Ennek ellenére sem kell MySQL adatbázisok létrehozásával pepecselni. A RapidWeaver oldalak tulajdonképpen statikus HTML alapon működnek.

Érdekesség a markdown szerkesztés lehetősége, a saját CSS használata stb. Rengeteg kiegészítő tölthető le ingyen, vagy vásárolható hosszá. A legújabb verzióról itt írtunk részletes tesztet.

Sparkle: testreszabható webszerkesztés egyszerűen

Anno nagyon kedveltük az Adobe Muse alkalmazást, amely szerintünk az egyik legjobb alternatív webszerkesztő program volt. A cégnek viszont nem jött be, így az Adobe Muse-t viszont 2018 márciusa óta már nem fejlesztik tovább (legalábbis nem kap új funkciókat), s az Adobe CC csomagnak is csak 2020 márciusáig lesz része. Van viszont helyette – Macre legalábbis – egy egészen jól használható alternatíva, a Sparkle.

Jó, nem olyan sokoldalú, mint a Muse, de azért nem lehet rá panaszunk, nagyon jól lehet vele dolgozni. Bár több melót igényel vele egy reszponzív honlap összerakása, mint a fentebb említett alkalmazásokkal, de cserébe sokkal szabadabban garázdálkodhatunk mindennel, vagyis teljesen testreszabott honlapot hozhatunk létre vele. Tudását korábban itt mutattuk be részletesen. Sajnos szintén nem ingyenes és jelenleg csak macOS-re érhető el.

Google Web Designer: HTML5 animációk és bannerek készítése

Végül következzen egy program a Google Web Designer, amely nem kifejezetten weboldalak, hanem HTML5 alapú bannerek, animációk, esetleg landing page-ek létrehozására használható. A Google saját szerkesztőjéről itt írtunk részletesen.

Ne maradjon le erről sem!