TOP 12: a legjobb FCPX kiegészítők a Techwokon

Múlt év végén több összefoglaló válogatással is jelentkeztünk, amelyekben egy helyre gyűjtöttük az adott témakörök (új notebookra javasolt ingyenes programok, Chrome kiegészítők, naptárkészítők stb.) kínálatának gyöngyszemeit. Ám kimaradt egy olyan kategória, amely régóta szerepel nálunk a Techwok Pro rovatában: a legjobb FCPX kiegészítők. Most azonban pótoljuk ezt a mulasztást és egy cikkből is elérhetővé tesszük az általunk eddig tesztelt Final Cut Pro X kiegészítők közül a 12 – szerintünk – legjobbat.

A legjobb FCPX kiegészítők a Techwokon

E válogatás persze közel sem lehet teljes, egészen biztosan vannak a lent felsoroltakon kívül is olyan FCPX plug-inek, amelyek hasznosak lehetnek a napi munka során. Mi most csak azokból válogattunk, amelyekről már volt részletes teszt az oldalon, éppen ezért itt csak egy-egy rövid összefoglaló található mindegyikről, a teljes teszt és a letöltési címek a kapcsolt cikkekben érhetők el, az adott plug-in nevénél lévő linkre kattintva.

MotionVFX Mo2

A MotionVFX Mo2 volt tavaly talán az egyik legnagyobb újdonság, hiszen segítségével nagyon komoly 3D-s animációs opciókkal bővíthetjük ki a Final Cut Pro X és a Motion eszköztárát.

Ahhoz képest, hogy milyen látványos – profin animált és fotorealisztikusan renderelt – eredményre juthatunk vele, meglepően egyszerű a használata. Az viszont kétségtelen, hogy megfelelő erejű hardvert is követel magának a zökkenőmentes működéshez.

Nodes 3

Egyik nagy kedvencünk a Nodes sorozat, amelyben a tavaly megjelent Nodes 3 tovább bővítette ennek a remek kiegészítőnek a képességeit. A részecskeanimációk nagyágyúja, számtalan mozifilmben találkozhatunk ezzel készült speciális effektekkel. Ehhez képest egészen gyorsan elsajátítható a használata, hála a rengeteg alakítható sablonnak, amelyek remek kiindulási pontot jelentenek.

osm.Importers

Mint minden programban, az FCPX-ben is akadnak hiányosságok, ilyen például, hogy a vektoros ábrákkal és a GIF animációkkal kicsit hadilábon áll. Ezen segíthet az osm.Importers, amellyel AI vagy PDF formátumú ábrákat (logó, ikon stb.) tudunk importálni a programba, sőt, animált GIF-eket is megnyithatunk szerkesztésre.

MotionVFX mCinegraph

Fénykorát éli a cinemagraph fotózás (vagy videózás, vagy cinemagraph felvételek készítése, kinek-hogy szimpatikusabb). ha szeretnénk mi is látványos cinemagraph képekkel előrukkolni, akkor az mCinegraph modullal feltétlenül érdemes megismerkedni. Könnyen és gyorsan készíthetjük el vele saját alkotásainkat.

MotionVFX mFlare

Talán ha elővesszük a J.J. Abrams nevet, nem is kell többet mondanunk az mFlare plug-inről. Igen, ennek segítségével villámgyorsan tudunk rendkívül látványos lens flare effekteket tenni felvételeinkre. Természetesen az animáció is könnyedén megoldhatü, mozgáskövetéssel is. Minden fényeffekt testreszabható, szóval van esélyünk a mester nyomdokaiba lépni, legalábbis a lens flare effektek tekintetében…

Cinefare Kinetictext és Objectanimator

Egy jó explainer videó elképzelhetetlen látványos és figyelemfelkeltő szövegeffektek és objektum animációk nélkül nélkül. De jól jönnek ezek videós infografikák, vagy akár rajzfilmek készítésekor is.

A Kinetictext és az Objectanimator modulok abszolút lefedik e két funkciót. Legyen szó szövegekről vagy grafikus ábrákról, fotókról, mindent mozgásba hozhatunk velük a videóinkon.

Ripple Tools Complete

Ha valaki egy többfunkciós, összetett plug-in csomagot keres, annak a Ripple Tools Complete lesz a legjobb választás. Számtalan naponta előforduló feladatot egyszerűsíthetünk le a segítségével, a klónozástól a színelésig.

Crumplepop Faceblur és Planar Blur

Páros ajánlat lett a Crumplepop Faceblur és Planar Blur modulokból, aminek roppant egyszerű az oka: ugyanarra a feladatra hivatottak, csak kicsit más megközelítésben. Előbbivel az arcokat lehet kitakarni a felvételen, utóbbival pedig bármilyen objektumot. Mindkét esetben automatikus is lehet a mozgáskövetés.

Yanobox Mosaic

A Yanobox Mosaic segítségével hasonlóan látványos eredményeket érhetünk el, mint a Nodes plug-innál, de itt nem részecskeanimációról van szó, hanem iszonyú látványos, minden ízében mozgó mozaik effekteket varázsolhatunk vele a képernyőre. Tényleg döbbenetes látványos, érdemes végignézni a korábbi cikkben lévő mintavideót.

MotionVFX mMessage

Korunk követelményeinek megfelelően nem maradhatott ki a válogatásból aMotionVFX mMessage plug-in sem, amellyel animált chat üzeneteket helyezhetünk el a jeleneteinket, mozgáskövetés funkcióval. Ha valaki még emlékszik a Non-stop címü filmre, akkor a ismerős lesz a látvány. Rengeteg sablonból válogathatunk és mindegyiket testreszabhatjuk a legapróbb részletekig.

FxFactory Pro: az egyik legnagyobb FCPX plug-in bolt

Végül záróakkordnak álljon itt még egy ajánló az egyik legjobb FCPX plug-in gyűjteményről. Az FxFactory hihetetlen mennyiségű, jó minőségű modult kínál eladásra (és akadnak közöttük ingyenesek is), amelyeket egy nagyon kényelemes felületen vásárolhatunk meg, s a telepítésükről is egy központi alkalmazás gondoskodik.

Így nem kell csámborogni a plug-in fejlesztők oldalain és mindenhol egyenként regisztrálni, aztán figyelni a frissítéseket. Az FxFactory-n belül minden új és már megvett modul elérhető, telepíthető, sőt, a frissítésükről is a keretprogram gondoskodik.

Ne maradjon le erről sem!