Az egyik legjobb kiegészítő eszköztár Final Cut Pro-hoz

Számtalan remek Final Cut Pro plug-int mutattunk már be Pro rovatunkban, amelyekkel adott esetben akár hollywoodi látványvilágot is teremthetünk videóinkban. Volt már szó mozgó részleteket követő feliratokról, látványos idővonalakról, s megannyi más, látványos effektről. Ma azonban nem kifejezetten a látványra megyünk, bár kétség kívül akadnak majd erre hivatott modulok is a bemutatásra kerülő csomagban, amely az egyik legjobb kiegészítő eszköztár Final Cut Pro-hoz. Tele hasznos, a napi rutint gyorsító és egyszerűsítő megoldásokkal.

 

Ripple Tools Complete: kiegészítő eszköztár Final Cut Pro-hoz

A Ripple Tools Complete a korábban már külön is bemutatott FxFactory online plug-in üzlet kínálatának egyik új darabja. A 32 különféle videós eszközt magába foglaló csomag gyakorlatilag kötelező darab, s a maga 49 dolláros (a cikk készültekor akciósan 39 dollárba kerül) árával egészen kedvező árfekvésűnek mondható, pláne a tudásához mérten.

A készítők hat különböző kategóriára osztották a gyűjtemény darabjait, így az éppen szükséges funkció megtalálása szinte gyerekjáték az FCPX Titles & Generators oldalsávján. Lássuk, mire leszünk képesek, miután telepítettük a csomagot.

 

Helpers

A Helpers kategóriában olyan plug-inek kerültek, amelyekre tényleg szinte naponta szükségünk lehet: az Adjustment Layer például a színelést és az adott klip – akár térbeli – mozgatását egyszerűsíti, extraként megadhatunk hátteret is (kép vagy videó), ami megjelenik az elmozgatott videó alatt.

Ennél jóval izgalmasabb a Cloner, amely nevének megfelelően a felesleges részletek eltüntetésében nyújt segítséget. Gyakorlatilag úgy retusálhatunk ki vele a videóról részleteket, mint a Photoshop klón ecsetével. Mind a kitakarandó rész, mint a takaráshoz használt minta kulcspontozható, így az sem jelent nagy gondot, ha esetleg az adott részlet mozgásban van. Ha nem is automatikusan, de megoldható a pozíció követése.

A Guides esetében szintén a Photoshopra tudunk hivatkozni, hiszen a segédvonalak itt is a különféle elemek pontos elhelyezéséhez adhatnak támpontot. Többet is elhelyezhetünk a képen, így egészen összetett rácsrendszert alakíthatunk ki, amelyet természetesen a végén kilőhetünk a renderelésből. Hasonló céllal került ide a Leveler is, amellyel a forgatást tudjuk rácsháló mentén elvégezni.

Az Obsecure az arcok, részletek kitakarásában tud segíteni, elmosással, pixelezéssel, kinek, hogy tetszik. Ha mozgó részletről van szó, akkor manuálisan tudjuk állítani a követését, de még így is kényelmesebb, mint az FCPX saját Censor szűrője. Aki ezen a téren ennél többre vágyik, annak ajánlunk egy másik plug-int erre a célra, amelyik fűt, zenél, világít… Alapnak viszont az Obsecure is tökéletes!

Végül a Vertical Video plug-in zárja ezt a sort: mobillal, álló formátumban készült felvételeinknek adhatunk vele látványos képi-, vagy videós hátteret, hogy normálisan jelenjenek meg a hagyományos, fekvő elrendezésű videókon.

 

Looks

A Looks kategóriába egy halom színelési eszköz került: remek fekete-fehér és szépia, és vintázs effektek, színátmenetes szűrő, színhőmérséklet és egyéb jellemzők állítására alkalmaz plug-in, vignette effekt. Mindegyik aprólékosan testreszabható, az összes jellemzőjüket módosíthatjuk, kulcspontozhatjuk. Ennél egyszerűbben már nem is lehet szűrőket használni.

 

Multi-purpose

A Multi-purpose kategóriába három érdekes effekt került. Az Extrude segítségével “térbeliesített” feliratokat kreálhatunk, pillanatok alatt. Minden apró jellemzőjüket testreszabhatjuk, szóval a végeredmény garantáltan olyan lesz, ahogy elképzeltük. Ráadásul az összes opció kulcspontozható, így animálható is a feliratok “összeállása”. A másik két plug-in kicsit összefügg. Az egyik egy exponálás effekt, a másik pedig egy fényképezőgép keresőjént HUD-ját modellezi.

Utóbbi szintén jól alakítható: mi adhatjuk meg, mely feliratok jelenjenek meg a “kijelzőn”, és variálhatjuk az élességbeállítást is (akár animálva), hogy kicsit élethűbb legyen a jelenet. A végén aztán mehet a Shutter effekt és a kép kimerevítése, bár szerintünk egy Flash átmenettel is jól néz ki az exponálási hatás.

 

Special FX

Elérkeztünk a speciális effektekhez, amelyek szintén remekül alkalmazhatók szinte minden esetben. A Glow és a Lens Blur a nevüknek megfelelően funkcionálnak, van belőlük egy tucatnyi más változat, de ezek is kiválóan működnek. A Light Rays sem korszakalkotó, viszont nagyon látványos, ráadásul a legapróbb részletekig testreszabható. Ha a téma úgy kívánja, hihetetlenül fel tudja dobni az adott jelenetet.

Ezeknél azért izgalmasabb másik három modul. Az Outline-Fill segítségével például körvonalasíthatunk dolgokat, jópofa sziluettes megoldásokat kreálhatunk vele, nagyjából két mozdulattal. A Repeater talán a leglátványosabb az összes közül, mozdulatok kiemeléséhez nemes egyszerűséggel tökéletes megoldás. A Retimer segítségével pedig csúszkálhatunk kicsit az időben az adott jeleneten belül.

 

Text FX

A Texf FX részben is izgalmas dolgokat találunk. A 3D Text Glint például egy rendkívül jól módosítható csillogás-ragyogás megoldás. Elsősorban tényleg a 3D-s, lehetőleg forgásban lévő feliratoknál érvényesül, de valójában bármilyen klipen és objektumon jól lehet alkalmazni, nem feltétlenül csak szövegeken.

A Textbox akkor jöhet jól, ha sok szöveget akarunk normális minőségben és ízlésesen elhelyezni a videón. Számtalan variációban animálható a keret és a szöveg, s természetesen olyan formára gyúrhatjuk, amilyenre éppen szükségünk van.

Ha futófényes szövegekre van szükségünk, esetleg egy logóval, fotóval, videós nézőképpel kiegészítve, akkor ne keressünk tovább, a Text Crawl pont erre van kitalálva. Mérettől, a színeken át, a sebességig minden befolyásolható benne, szóval jó esélyünk van, hogy a végeredmény olyan legyen, amilyennek a megrendelő elképzelte.

A TextPath akkor jöhet jól, ha adott formákhoz kell igazítani szövegeket. Ebben az esetben ez az egyik legegyszerűbb, mégis leghatékonyabb megoldás, amivel eddig találkoztunk.

A TextScroll stáblisták készítéséhez jöhet jól. Szintén teljesen testreszabható, ráadásul akár logókat, fotókat, részleteket is elhelyezhetünk gördülő szöveg mellett. Utóbbiakból hivatalosan négy darabot alkalmazhatunk, a zónák elhelyezkedését százalékban adhatjuk meg a szöveg hosszához képest. Hogy miért pont négy, az jó kérdés, sajnos az adott effekt a Motion-ben nem átszerkeszthető, így meg kell elégednünk ennyivel, legalábbis ha ragaszkodunk a Drop zónák használatához.

A sort a Video in Text effekt zárja, amelynek elnevezése tökéletesen fedi a funkcióját: szövegeken belül jeleníthetünk meg vele videókat. Egyszerűsége ellenére ez egy kifejezetten praktikus és sokoldalúan alkalmazható kis plug-in, főcímekhez, átvezető feliratokhoz tökéletes választás.

 

Transformers

Az utolsó kategória négy plug-innel szolgál. Egy kiváló kép a képben modult (Picture in Picture), egy tükröződéses effektet (Reflection), egy 3D-s forgatásra, mozgatásra hivatott plug-int (Simple 3D), és egy képernyőosztót (Split Screen) találunk itt. Ezek mindegyike profi kivitel, sok hasonló plug-inhez képest több opciót kínálnak, hogy olyan hatást érjünk el velük, amilyet szeretnénk.

A Split Screen ugyan alapból csak kétfelé osztja a képernyő (függőlegesen vagy vízszintesen), de ha többet használunk belőle egy részletnél, akkor a végtelenségig szabdalhatjuk a képet. Tovább fokozhatjuk a hatást, ha egymáshoz képest kicsit eltolva helyezzük el őket az idősávon.

Mindent egybevetve a Ripple Tools Complete az egyik legjobb plug-in gyűjtemény, amellyel mostanság dolgunk volt. Nem egy adott feladatra specializálódott, hanem több, napi szinten felmerülő feladatot tudunk vele gyorsan és egyszerűen megoldani. Kedvező árához és könnyen elsajátítható használatához képest pedig kifejezetten professzionális hatást érhetünk el a moduljaival. Szóval ha egy all-in-one gyűjteményre lenne szükségünk, amelyik több területet is lefed, feltétlenül ismerkedjünk meg vele.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató