Látványos idővonal létrehozása videókban, átmenetekből

Mindig felkeltik az érdeklődésünket az érdekes megoldások, legyen szó egy szoftverről, hardverről, vagy éppen egy videóvágáshoz használható plug-inről. Például gondoljunk csak bele, milyen fáradtságos munka lenne egy látványos idősáv létrehozása videókban, ha csak nekilátnánk a semmiből. Pedig milyen remekül használható effekt ez, nem csak történelmi dokumentumfilmeknél, de még egy nyaralási, vagy születésnapi videónál is. Nos, ma mutatunk egy megoldást, amely leveszi vállunkról a terhet, s pár mozdulattal lenyűgöző idővonalakat kreálhatunk vele videóinkhoz.

 

Ripple Timelines: idővonal létrehozása videókban

Ezúttal is az FxFactory gyűjteményében kutakodtunk, s ott leltünk rá a Ripple Timelines nevű Final Cut Pro X kiegészítőre. Ennek segítségével idővonalakat készíthetünk, játszi könnyedséggel, amelyen aztán fotókat vagy éppen videorészleteket is elhelyezhetünk. Az ember azt gondolná, hogy egy ilyen plug-in beépül az FCPX Generators részébe és onnan vadászhatjuk elő. De nem! A Ripple Timelines ugyanis átmenetként használható modulokat tartalmaz, így miután megvásároltuk az FxFactory online boltjában és telepítettük, bizony az FCPX Transitions részében kell keresnünk a Ripple Timelines gyűjteményt. Egészen pontosan nyolc különböző idővonal típust kapunk: calendar, event, history, milestone, momentum, passage, progress, sequence. Ezekkel gyakorlatilag a történelmi dokumentumoktól, a mérföldköveket bemutató üzleti anyagon keresztül, az egyszerű videós naplóig mindent megvalósíthatunk.

A módszer több, mint egyszerű. Összeválogatjuk és időrendi sorrendben elhelyezzük az FCPX idősávján a kívánt videókat és fotókat, majd a kívánt idősáv-stílust egyszerűen a jelenetek közé húzzuk, mint bármilyen már áttűnési effektet. A poén persze itt jön, mert ugyan innentől kezdve azonnal egy látványos idővonalat tudhatunk magunkának, amelyen egymást követve jelennek meg a kérdéses videók és fotók, de ez alapból nem valószínű, hogy azonnal megfelel minden elvárásunknak, hiszen a dátumokat és az idővonal grafikai jellemzőit még módosítanunk kell.

Ezt viszont pont olyan kényelmesen tehetjük meg, mint bármilyen generátor vagy effekt esetén: kijelöljük a kérdéses átmenetet és Transition Inspector lapon az összes apró kis részletet kedvünkre megváltoztathatjuk. A hátterek és grafikai elemek színét, stílusát (vonalvastagság, vagy éppen a háttér esetén színátmenet, videó stb.), a szövegek és dátumok jellemzőit, s persze ha az idővonalon nem csak az átmenetben “résztvevő” két jelenet látszik, akkor a további részeket is meghatározhatjuk a Drop Zone felületek használatával.

Ha ez még nem lenne elég, akkor a Camera és Director nézetek váltásával (az Inspector lapon) akár arra is van lehetőségünk, hogy közvetlenül a vásznon módosítsunk a sorrendeken, pozíciókon. Hihetetlen szabadságot kapunk, így gyakorlatilag teljesen átalakíthatjuk az a sablonok eredeti stílusát.

A Ripple Timelines nagyon jól – és egyszerűen – használható plug-in, amellyel ennek ellenére rendkívül összetett látványvilágot hozhatunk létre, ha idővonalas megoldásra van szükségünk az események vázolásához. Tudásához mérten az ára is egész kedvező, 59 dollárért vásárolhatjuk meg az FxFactory online boltjában, s ahogy az lenni szokott, ebből is van próbaverzió, hogy tesztelhessük, mire is képe pontosan a plug-in.

Ne maradjon le erről sem!