Arcok és mozgó részletek kitakarása videókon, egyszerűen

Ha gyakran rögzítünk olyan felvételeket, amelyekbe boldog-boldogtalan belesétál, könnyen beleszaladhatunk némi vitába a személyiségi jogokat illetően, a videók közzététele után. Hasonlóan bosszantó helyzet állhat elő akkor is, ha a felvételbe olyan termékek, plakátok, esetleg képernyőn látható szövegek, adatok stb. lógnak bele, amelyeket eszünk ágában sincs megjeleníteni a végleges anyagban. Ilyenkor szokás szépen kitakarni a kérdéses személyek arcát, vagy a problémás részleteket a videón, ami nem gond, ha az adott terület egy helyben marad, de rögtön macerásabb, ha a kitakarandó ember vagy tárgy mozgásban van. Ma megmutatjuk, milyen egyszerűen megoldható az arcok és mozgó részletek kitakarása videókon, a megfelelő plug-in választásával.

 

CrumplePop FaceBlur: arcok és részletek kitakarása videókon

Bár a Final Cut Pro X is rendelkezik saját megoldással erre a célra (Stylize / Censor), de ennek használata aprólékos munkát igényel. Nem állítjuk, hogy lehetetlen vele megfelelően kitakarni egy arcot, de kényelmesnek nem nevezhető, különösen ha nekünk kell kézzel megadogatni a kulcspontokat a jelenet teljes hosszában. Szerencsére akad jól használható megoldás, amely nem más, mint a CrumplePop FaceBlur. Nevével ellentétben a plug-in nem csak arcok kitakarására és elmosására alkalmas, hanem tetszőleges, kijelölt részleten is alkalmazhatjuk.

Mivel ugyanaz a fejlesztő, így a FaceBlur használata és felépítése igencsak emlékeztet a korábban már bemutatott EasyTracker kiegészítőnél leírtakra. Itt is két modult kapunk. Máris elmondunk róluk minden fontos tudnivalót.

 

FaceBlur: arcok kitakarása videókon

Ezzel a modullal takarhatjuk ki az arcokat. Az eljárás rendkívül egyszerű, csak rádobjuk a kérdéses jelenetre az idősávon a FaceBlur modult, majd szépen kijelöljük a kérdéses személy arcát. Ezután a Video Inspector rész FaceBlur területén kiválaszthatjuk a kitakarás típusát (pixelesítés, elmosás, fekete takarás), az elmosás mértékét, a szélek elmosásának erősségét és a maszkolás formáját (négyszög vagy ovális).

Ezen kívül a méretet és a pozíciót is állíthatjuk kedvünkre. Mindegyik opció kulcspontozható, de a lényeg ugyebár pont az lenne, hogy ezzel ne nekünk kelljen szenvednünk. Így aztán, ha mindent beállítottunk, érdemes kattintani a Track gombra, majd kivárni, amíg a program szépen elintézi helyettünk a maszk mozgásának lekövetését. Jó esetben ennyi. Ha nem túl bonyolult a jelenet, akkor a FaceBlur pillatok alatt elvégzi helyettünk az arc elmosását a videón, lekövetve az illető mozgását is.

 

PlanarBlur: mozgó részletek kitakarása videókon

Ez ugyanaz, pepitában, csak itt nem arcok kitakarása a lényeg, hanem bármilyen részlet, tárgy felismerhetetlenné tétele. Az eljárás ugyanaz, vagyis idősávon a jelenetre dobjuk a modult, kijelöljük a lekövetendő területet, beállítjuk az elmosás típusát és mértékét, majd lazán a Track gombra kattintunk és várunk, amíg a program elvégzi a nyomkövetést. Ha elkészült, jó eséllyel már nem kell hozzányúlnunk. Ráadásul a PlanarBlur a tárgy mozgásához, elfordulásához képest is igyekszik megtartani a kitakarás helyzetét.

Nem állítjuk, hogy a CrumplePop FaceBlur plug-in egy csodaszer. Nem tévedhetetlen, néha be kell neki segíteni, ha látjuk, hogy valahol célt tévesztett. De nálunk, az esetek többségében, a megfelelő kezdő pozicionálás utáni, egyetlen Track gomb nyomással megoldotta a feladatait. Az FaceBlur modul egyáltalán nem tévedett, de a PlanarBlur esetén akadnak persze olyan jelenettípusok, amelyek feladhatják neki a leckét, hiszen ha a kép túlságosan homogén, nehezebben talál magának kapaszkodót a mozgáskövetéshez. De ettől függetlenül így is rengeteg időt lehet vele megspórolni, ha pedig minden körülmény kedvező a számára, akkor másodpercek alatt letudhatunk vele hosszas pepecseléseket.

Arról nem beszélve, hogy remekül testreszabható a kitakarás típusa, mértéke, amit a Final Cut Pro X beépített megoldásáról kevésbé mondhatunk el. Azzal, ez a feladat, jóval több időt vinne el. Szóval ha gyakran ütközünk ebbe a feladatba az FCPX-ben, feltétlenül érdemes elgondolkodni a beszerzésén. A plug-in ára 99 dollár, beszerezni legegyszerűbben a korábban már bemutatott FxFactory áruházból lehet, ahonnan próbaverziót is letölthetünk, hogy lássuk, nálunk mennyire válna be ez a megoldás a napi rutinban.

Ne maradjon le erről sem!