Mozgó részletek követése FCPX-ben, egyszerűen, de vérprofin

Minden héten igyekszünk bemutatni legalább egy, jól használható VFX plug-int, a különféle videoszerkesztő szoftverekhez. Múlt héten került szóba az FxFactory nevű online bolt, amelyben rengeteg ilyen kiegészítő található, AE, PR, FCPX, és Motion alkalmazásokhoz egyaránt. Ezúttal is az ő kínálatukból szelektáltunk, mégpedig egy olyan plug-int, amely napi szinten könnyítheti meg az életünket: segítségével gyerekjáték a mozgó részletek követése FCPX-ben.

 

CrumplePop EasyTracker: mozgó részletek követése FCPX-ben

Bár a maga módján manapság már minimalistának is tűnhet, a motion tracking megoldások még mindig igen látványos elemei lehetnek bármilyen mozgóképnek, nem beszélve arról, hogy sokszor igen hasznosak a videó részleteinek kiemeléséhez, részletek kitakarásához is. Természetesen az FCPX-ben is minden megoldható a manuális keyframe használattal, de egy összetettebb jelenetben ezzel a módszerrel megőszülünk, mire végzünk. Esetleg átnyergelhetünk a Motion alkalmazásba a jelenet kedvéért, hiszen ott automatikus követésre is van lehetőség, de sokszor túlzásnak tűnik emiatt két alkalmazást használni. Ha egyszerű, gyors, mégis professzionális megoldásra van szükségünk, amelynek segítségével közvetlenül az FCPX-ben tudunk mozgó részletekhez hozzárendelni objektumokat, videókat stb., akkor ismerkedjünk meg a CrumplePop EasyTracker plug-innel.

 

Két motion tracking megoldás, egy plug-inben

Miután megvásároltuk és telepítettük az FxFactory segítségével, a CrumplePop EasyTracker szépen beül a Final Cut Pro X Effects listájába. Itt rákattintva rögtön két választásunk is van.

A kettő közül valószínűleg az Easy Planar Tracker hoz lázba többeket, hiszen ennek segítségével helyezhetünk el mondjuk egy utcai plakáton egyéni dizájnt, animációt, videót stb. De például egy kézben tartott és mozgatott mobiltelefonról készült felvételen is elhelyezhetünk a kijelzőn tetszőleges videót, képernyőképet, slideshow-t stb. A lehetőségeknek csak a fantáziánk szab határt, hiszen a négy ponttal kijelölt területen belül bármilyen grafikai elem vagy videó megjeleníthető, a Track gombot megnyomva pedig a plug-in gondoskodik arról, hogy ez a kijelölt terület akkor is megfelelően helyezkedjen el a videón, ha a kitakarandó rész mozgásban van.

Látványos, mégis egyszerűen összehozható jeleneteket alkothatunk így. Ráadásul tényleg alig viszi időt a beállítás, hiszen csak ki kell jelölnünk a kívánt részt a videón, és megadnunk, hogy milyen objektumot, képet, videót stb. szeretnénk ott megjeleníteni. Ezután egy kattintás a Track gombra, s minden más beállítást elvégez számunkra a plug-in. Pár kattintás az egész!

A másik modul az Easy Point Tracker. Ezzel egyszerűen rendelhetünk egy adott pont mozgásához tetszőleges objektumot: szöveget, grafikai elemeket, videót stb. Használata nagyon egyszerű, hiszen csak ki kell jelölnünk a videón a követendő részletet (gyakorlatilag egy négyszöggel körül kell rajzolni), illetve meg kell adnunk az ún. Follower objektumot.

Utóbbit beállítjuk a kezdő pozíciójába, majd a Track gombot lenyomva a plug-in szépen beállítja a kulcskockákat a teljes jelenet hosszában. Érdekesség, hogy van forgatási és 3D tracking lehetőség is. Ezeket külön be kell jelölni, ha használni szeretnénk valamelyiket. Segítségükkel térben is mozgathatjuk az adott objektumot (pl. feliratot), a kijelöl részlet elmozdulásainak megfelelően. Fontos azonban, hogy a New Compbound Clip opciót is használnunk kell, ha egy szöveges objektumot akarunk mozgatni ezzel a módszerrel. Illetve lényeges még, hogy a Follower objektum megadása után a kérdéses klipet letiltsuk az idősávon (V – Disable), különben a mozgást követő változat mellett az eredeti is megjelenik majd a végleges videón.

Mindkét megoldás tökéletesen működik, s bármikor egyszerűsíthetik a munkánkat, ha motion tracking megoldásra van szükségünk, s ezért nem akarunk az FCPX mellett egy másik alkalmazásban is dolgozni. Túl sok beállítási lehetőségünk nincs egyiknél sem, de az alap opciókat azért megkapjuk, s lássuk be, itt eleve az a cél, hogy minél kevesebb állítgatással, automatikusan végezze el helyettünk a mozgáskövetést a program. Hétköznapi feladatok esetében bőségesen elegendő a CrumplePop EasyTracker tudása. Sokkal gyorsabban és egyszerűbben haladhatunk így, mintha állandóan át kellene lépnünk emiatt egy másik programba, vagy manuálisan beállítani a kulcskockákat. Éppen ezért bátran merjük ajánlani a használatát bárkinek, aki Final Cut Pro X-ben dolgozik.

Ne maradjon le erről sem!