mFlare 2: káprázatos lens flare fényeffektek videókra

Nem is olyan régen morfondíroztunk arról egy cikk keretein belül, hogy milyen sokat tud dobni egy filmen egy-két bokeh vagy szálló por effekt. Bár ezeket nem lehet unos-untalan alkalmazni, a megfelelő helyen elsütve kifejezetten jót tesznek a látványnak. Ugyanígy van ez a fényeffektekkel is. A felvételeken nem mindig sikerül úgy egy naplemente, egy autó karosszériáján megcsillanó fény, vagy az utcai lámpa fényjátéka, ahogy azt előre megálmodtuk. De szerencsére ma már majdnem minden ehhez hasonló problémán lehet segíteni utólag is digitálisan.

A megfelelő helyre kiválasztott, stílusos lens flare fényeffektek, mindig adnak egy kis pluszt az összképhez, a jelenet atmoszférájához. Túlzásba vinni persze ezt sem szabad, bár akadnak rendezők, akiknek ez a mániájuk, lásd J.J. Abrams lens flare imádatát. És még csak azt sem lehet rá mondani, hogy elrontana vele bármit, ellenben azonnal meg lehet ismeri, ha rendez.

Esetünkben a megfelelő fényeffektek videókra varázslásához nem lesz szükség pilótavizsgára, csak az a lényeg, hogy a megfelelő eszközt választjuk a feladatra. Ilyen például a most bemutatásra kerülő FCPX plug-in a MotionVFX gyűjteményéből, amellyel akár követhetjük is Abrams útját, de mert minden adott lesz hozzá ebből a szempontból.

 

Káprázatos lens flare fényeffektek videókra, egyszerűen

Ahogy azt a MotionVFX esetében megszokhattuk, a frissen megjelent mFlare 2 nem okoz csalódást a lehetőségeit illetően. A megújult plug-in nem csak egyszerűen a régi leporolása. itt teljesen új effekteket kapunk, szépen, kategóriákra osztva (anamorphic, cinematic, offscreen, organic, sci-fi). A plug-in beépül a Final Cut Pro Installed Effects kollekciójába, onnan húzhatjuk rá az idősáv kiválasztott jelenetére.

Ettől kezdve az Effects panelen már látjuk a kiválasztott modul össze opcióját, amiből van bőségesen mindegyiknél, hiszen variálhatjuk a színvilágot, a fényességet, a méretet, a forrás és az effekt pozícióit, az animáció jellemzőit (sebesség, amplitúdó stb.), és egyéb tulajdonságokat. Emellett közvetlenül a “vásznon” is dolgozhatunk, ott is beállíthatjuk a pozíciókat és pár alap jellemzőt (például a textúrák megjelenésének erősségét) az Edit gombra kattintva, választhatunk az előre definiált beállításokból a Preset gombra kattintva, sőt, immár arra is van lehetőségünk (Tracker gomb), hogy ne manuálisan kelljen kidolgozni az animációkat és a mozgást, hanem az integrált Mocha tracker segítségével ezt megoldja helyettünk a program, automatikusan. Nem kis időt spórolhatunk így, ezért a Mocha integrálása kifejezetten pozitív változás a plug-in előző verziójához képest (a MotionVFX újabb kiegészítőinél egyébként sorra bukkan fel ez a megoldás, így például a korábban bemutatott HUD effekteknél, üzenetküldő szimulációnál, vagy mozgást követő feliratoknál is visszaköszönt).

Bár tulajdonképpen mindent beállíthatunk, a Presets gombra kattintva megjeleníthető önálló panelen az egész még kényelmesebbé válhat. Itt egyetlen felületen válogathatunk a száz effektből, majd azonnal lehetőségünk van a testreszabásukra is. Utóbbi már jóval aprólékosabb, mintha simán az Effects panelen dolgoznánk, hiszen itt gyakorlatilag minden kis összetevőt alakíthatunk, módosíthatunk, hogy a végeredmény garantáltan kedvünkre való legyen.

Mindent egybevetve az mFlare 2 a lens flare fényeffektek hihetetlenül jól sikerült gyűjteménye, amelynek minden egyes darabja tökéletesen alakítható, módosítható, így egészen biztos, hogy minden helyzetre megfelelnek. A plug-in ára 149 dollár, illetve ha előtte már rendelkeztünk az mFlare korábbi változatával, akkor 79 dolláros áron tehetünk rá szert. Ha vásárlás előtt tesztelnénk, arra is van mód: a készítők oldaláról letölthető egy ingyenes próbaverzió is.

Ne maradjon le erről sem!

Oldalunkon sütiket használunk a megfelelő működéshez. Erről bővebb információt Adatkezelési tájékoztatónkban talál. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató