Objektum, szöveg és kép animálása lenyűgözően, mégis egyszerűen

Éppúgy, hogy különféle felhasználói szoftvereket, folyamatosan górcső alá veszünk Premiere és Final Cut Pro plug-ineket is. Méretes gyűjteményünket megtalálják a Pro rovatban, vagy az Animáció és videó szekciónkban, igyekszünk gyors tempóban bővíteni, hogy legyen választék. Ma például rögtön három, nemes egyszerűséggel zseniális kivitelezésű plug-int mutatunk a Final Cut Pro szoftver használóknak. Ha szöveg és kép animálása a feladat, ezek szinte nélkülözhetetlen kiegészítők: lenyűgöző módon tudjuk megmozgatni az összeválogatott elemeket, anélkül, hogy képkockánként kellene szenvednünk az animációs fázisok beállításaival. A végeredmény viszont ennek ellenére professzionális. De nem dicsérjük őket előre, inkább jöjjenek a részletek!

 

CineFlare plug-inek: objektum, szöveg és kép animálása

Az FxFactory nevű online videós plug-in bolt kínálatából már több termék is szerepelt nálunk, ami nem véletlen: a választék bőséges és kifejezetten jó minőségű modulok alkotják. A fejlesztők közül a CineFlare eddig viszont kimaradt nálunk, pedig nagy kár lenne megfeledkezni róluk, ugyanis nagyon hasznos és praktikus eszközeik vannak. Például az alábbi három plug-in.

 

CineFlare ObjectAnimator

A CineFlare Object Animator egyszerű fogd és dob mozdulattá redukálja azt a pepecselős műveletsort, amikor egy importált képet, egy videó részletet, vagy egy szöveget akarunk látványosan mozgásban hozni a vásznon. Tökéletes választás objektumok, logók, feliratok animált megjelenítéséhez vagy eltüntetéséhez. Akár rajzfilmek esetében is jól alkalmazható, ha például hátteret darabonként szeretnénk beúsztatni, stílusos módon. Használata nagyon egyszerű: helyezzük a megjeleníteni, vagy eltüntetni kívánt részlet elejére és/vagy végére a kívánt animációt. Ennyi! Ha nem lenne semmilyen beállítási lehetőség, akkor is nagyon pazar eredményt kapnánk, ám mindegyik modul rendelkezik néhány módosítható opcióval, melyek a mozgás irányát, sebességét, esetleges véletlenszerű jellemzőit határozzák meg. Ezek modulonként változnak, hiszen több mint harminc modulból áll a gyűjtemény a Titles and Generators részben.

De ezeken túl kapunk még néhány extra effeket is, ilyen például testreszabható tükröződés, vetett árnyék, illetve az egyszerű animációk amelyekkel folyamatos mozgásba (például lebegés vagy rázkódás hatás) hozhatunk bármilyen elemet. A három modul közül egyébként ez a legdrágább, 99 dollárt kell érte adnunk, ha úgy gondoljuk, segítheti a napi munkát. Jó hír viszont, hogy mint megannyi más plug-inből, ebből is van ingyenesen kipróbálható változat az FxFactory online boltjában.

 

CineFlare KineticText

Az Object Animator ugyan alkalmazható szövegek animálására is, azonban ha még látványos címekre, feliratokra vágyunk, akkor erre a célra jobb választás lehet aCineFlare KineticText. Ez kifejezetten főcímek, feliratok készítésére specializálódott plug-in, benne rengeteg, kategóriákra osztva tálalt szöveganimációval. Vannak között egy- vagy több soros feliratok is, szinte minden létező elrendezésben.

A készítők igyekeztek úgy összerakni a modulokat, hogy jelentősen eltérjenek egymástól, így szinte lehetetlen, hogy ne találjunk közöttük olyat, amelyik éppen megfelelne az elvárásainknak. Mindegyik modul a legapróbb részletekig testreszabható, így ha az általunk beírt szövegek nem teljesen illeszkednének a sablon tervezett elrendezéséhez, utólag finomíthatjuk a méreteket, elrendezést, stílust. Akadnak olyan modulok is, amelyek kiegészíthetők háttérképpel is, ilyenkor a háttér mozgása tökéletesen illeszkedik a felirat animációjának stílusához, ritmusához, amivel tovább lehet fokozni a hatást. Természetesen, ha mi másik videosávot akarunk inkább háttérben látni, az sem gond, hiszen az animált háttérkép csak egy opció, amelyek adott esetben ki- vagy bekapcsolhatunk.

Még arra is van lehetőség, hogy a többi sávot automatikusan elmossuk a felirat megjelenésekor, így egy “zűrösebb” háttér esetén is biztosíthatjuk az olvashatóságot. Mindent egybevetve ez az egyik legjobb feliratos plug-in, amivel mostanság találkoztunk. Feltétlenül érdemes egy próbát tenni vele (van belőle ingyenes próbaverzió). Ha úgy látjuk, ki tudnánk használni a lehetőségeit, 75 dollárért vásárolhatjuk meg.

 

CineFlare PopOut

Végül következzen mai ajánlatunk gyöngyszeme: a CineFlare PopOut. Ez egy virtuális 3D kamera, amellyel döbbenetes hatásokat érhetünk, pusztán állóképek felhasználásával is. Ezeket változtatható perspektívában, mozgásban tálalhatjuk, ráadásul a rétegek egymás feletti, megfelelő tempójú elmozdításával, elmosásokkal, akár fokozhatjuk is a 3D-s élményt (nevezhetjük 2.5D effektnek is). Szépen körbevágott objektumokkal, jól megválasztott hátterekkel, és a fókusz megfelelő változtatásával pompázatos összhatást érhetünk el. Egy vagy több kép animálása így szinte gyerekjáték, de a végeredmény vérprofi.

A CinaFlare PopOut hosszú órák kemény munkájától kímélhet meg bennünket, bár az kétségtelen, hogy elég összetett plug-inről van szó, melynek felépítésével előbb rendesen meg kell ismerkednünk. Használatát azonban kis gyakorlással, viszonylag könnyen elsajátíthatjuk, onnantól kezdve pedig nagyon hatékony eszköz válhat belőle a napi munka során. Természetesen mindez megoldható After Effects-ben vagy Motion-ben is, de lássuk be, nem mindegy, hogy mennyi időnk megy rá a látvány megalkotására. A PopOut segítségével az egészet összedobhatjuk a Final Cut Pró-n belül, az eredmény pedig ugyanolyan profi lesz (vagy ha amúgy csak ritkán dolgozunk az AE és a Motion programokkal, akkor annál is profibb).

A CineFlate PopOut egyénként a teljes jelenetként felfogható összeállításokon felül tartalmaz még egy halom logó animációt és szövegmozgásokat is. Sőt, screencam videókhoz is kapunk néhány remek tálalási módot (ezt viszont ne keverjük össze azzal, hogy screencam videókat vágnánk az FCPX-ben, itt inkább már kész anyagok tálalásáról, bejátszásáról van szó, ha valaki screencam felvételekben gondolkodik, előbb ismerkedjen meg a Screenflow vagy Capto szoftverekkel).

Mindent egybevetve a CineFlate PopOut az utóbbi időkben megnézett FCPX plug-inek közül az egyik legjobban hasznosítható, legalábbis ha fotók, objektumok, szövegek összehangolt, esztétikus tálalásáról van szó. Ha gyakran van szükségünk ilyen effektek létrehozására, feltétlenül érdemes elgondolkodni a beszerzésén, a 75 dolláros ár egészen kedvezőnek mondható érte.

Ne maradjon le erről sem!