TOP 15: ingyenes Chromebook programok (Chromium OS-re is)

Múlt héten megmutattuk, miként lehet egy gépen lecserélni a Windowst vagy a Linuxot a Google Chrome OS rendszerének teljesen ingyen használható változatára. Bár a NeverWare CloudReady nem teljesen egyezik meg a Google saját fejlesztésű, Chromebook gépekre kerülő rendszerével, de az alapok közösek, s ennek megfelelően a Chrome Internetes Áruházának webalkalmazásai, illetve offline is használható appjai, szépen működnek a CloudReady esetében is. Éppen ezért arra gondoltunk, hogy összegyűjtjük, szerintünk milyen alkalmazásokat érdemes kapásból feltenni egy új Chromebookra, vagy egy CloudReady-t futtató notebookra, asztali PC-re. Következzenek hát a – szerintünk – legjobb Chromebook programok!

Gravit Designer

Nem is olyan régen írtunk a cross-platform Gravit Designer alkalmazásról, amely remekül fut Windowson és macOS alatt is. Ez a kiváló grafikai szoftver (amely tökéletes választás akár logók készítéséhez, vagy UI/UX tervezés esetében is) azonban használható online is.

Sőt, van belőle Chrome OS alkalmazás is. Így ezen a platformon sem kell nélkülöznünk. Ha még nem választottunk grafikai szoftvert új rendszerünkhöz, feltétlenül ismerkedjünk meg vele!

Telepíteni innen lehet >>>

Trello App

Ha projektek tervezéséről, ötletek gyűjtéséről van szó, akkor a Trello kifejezetten jó választás. A korábban nálunk is bemutatott szolgáltatás ingyenes verziója több, mint elegendő funkciókínálattal rendelkezik, hogy kényelmesen és gyorsan menedzseljük benne ötleteinket, terveinket, projektjeinket. Sőt, csoportmunkára is alkalmas. A Trello App segítségével pedig nem a Chrome böngészőben, hanem önálló alkalmazásként tudjuk futtatni a Chromebookon.

Aki esetleg Windowsra vagy macOS-re keres hasonló, önállóan futó Trello alkalmazást, korábbi cikkünkben megtalálja. Ott azért kicsit több extrát kapunk, de hát mindent nem lehet…

Telepíteni innen lehet >>>

Wunderlist

A Wunderlist kétség kívül az egyik legjobb ingyenes GTD alkalmazás és tennivalólista. Bár a Microsoft immár gőzerővel dolgozik az utódján (korábban felvásárolták a Wunderlistet készítő céget), sajnos nem kapkodnak. Ennek viszont van egy előnye: a Wunderlist addig él és virul. Érdemes használni, ha szeretnénk tennivalóinkat átlátható módon rendszerezni. Ha pedig majd egyszer megjelenik a végleges Microsoft To-do, ráérünk váltani (a jelenlegi verzió – e cikk megjelenésekor – még nagyon hiányos a Wunderlisthez képest).

Telepíteni innen lehet >>>

Spotify

Zenét hallgatni egy Chromebookon is kell. Ehhez tökéletes választás a Spotify, amelyben némi reklám elviseléséért cserébe bármikor, korlátlan mennyiségben hallgathatunk zenét, streamelve. Ha előfizetünk offline is működik a dolog. Nem külön alkalmazásként fut, hanem a böngészőben, de az önálló ikon azért bekerül a rendszerindítóba, így gyorsabban tudjuk előhalászni.

Telepíteni innen lehet >>>

Google Photos

Valószínűleg nem kell külön bemutatni a Google saját fotós alkalmazását, amely valójában egy online szolgáltatás. A telefonunkkal készített fotókat korlátlanul szinkronizálhatjuk (meghatározott képméretig) a Google Fotók online tárhelyével, amihez elég egy ingyenes Google fiókot létrehoznunk. Márpedig ilyen manapság szinte mindenkinek van, aki pedig Chromebookot, vagy Chromium OS-t használ, annak garantáltan. Így aztán érdemes megismerkedni vele, sőt, korábbi cikkünk segítségével, a végletekig kihasználni e remek fotós szolgáltatást.

Telepíteni innen lehet >>>

Polarr

Ha már a fotókról esett szó, említsük még meg a Polarr névre hallgató, kiváló képszerkesztő alkalmazást is, amely szintén ingyen használható Chrome OS alatt. Igaz, online tárhelyszolgáltatás nem tartozik hozzá, de meglévő fotóinkat villámgyorsan átalakíthatjuk benne, a rengeteg szűrő, retusáló eszköz, képszerkesztő funkció segítségével.

Telepíteni innen lehet >>>

Feedly

Ha sok híroldalt, blogot szoktunk olvasgatni az interneten, érdemes elgondolkodni egy jó minőségű RSS olvasó hadrendbe állításán, amelynek segítségével egyetlen felületen, teljes kényelemben olvasgathatjuk kedvenc portáljaink friss anyagait. Így garantáltan nem maradunk le semmiről, ráadásul sokkal egyszerűbb az olvasás is. Legalábbis a Feedly esetében biztosan, hiszen adott esetben képes a felesleges sallangokat (menük, bannerek stb.) eltávolítani a cikkekből, és “szembarát” felépítéssel tálalni azokat.

Telepíteni innen lehet >>>

Pocket

Ha pedig már híreknél tartunk, ne menjünk el szó nélkül a Pocket mellett sem, amelynek van Chromium OS-re szabott változata is. Így a későbbi, offline olvasásra félrerakott cikkeket teljes kényelemben olvashatjuk el a gépünkön.

Bővebben erről a megoldásról – és alternatívákról is – itt írtunk.

Telepíteni innen lehet >>>

Evernote

Miként azt korábbi tesztünkben is leírtuk: az Evernote még mindig a legjobb jegyzet alkalmazások egyike. Ráadásul van belőle webes változat is, amelyben Chromium OS alatt is könnyedén elérhetjük a más rendszereken, vagy akár mobilon létrehozott jegyzeteinket, írásainkat is. Az ingyenes változattal ugyan havonta csak 60 MB tárhely áll rendelkezésünkre (ez minden hónapban újabb 60 MB-tal bővül), de ez bőven elegendő a szöveges jegyzetekhez, akár pár illusztrációval, képernyőképpel, fotóval, csatolt dokumentummal kiegészítve is.

Telepíteni innen lehet >>>

Google Keep

Az Evernote tudása nagyon szerteágazó, de ha mi beérjük egyszerűbb jegyzet alkalmazással is, használjuk a Google Keepet. Itt is van lehetőségünk fotók, szöveges jegyzetek, hangjegyzetek készítésére. De összedobhatunk benne bevásárlólistákat is. Egyszerűen használható és nagyon emlékeztet a post-it cetlikre. Szóval aki azokhoz szokott, most áttérhet a digitális megfelelőjükre.

Telepíteni innen lehet >>>

CloudConvert

Ha bármilyen fájlt (videót, hangot, dokumentumot, táblázatot, képet stb.) szeretnénk átkonvertálni egy másik formátumra, a CloudConvert lehet a legjobb megoldás egy Chromebookon. E remek – és ingyenes – online szolgáltatás minden lehetőségét bemutattuk korábbi cikkünkben.

Telepíteni innen lehet >>>

Gmail Offline

Ha szeretnénk leveleinket offline is olvasni a Chromebookon, akkor érdemes telepíteni a Gmail Offline alkalmazást. Így akkor is elérjük postafiókunk tartalmát, ha éppen nem vagyunk internet közelében.

Telepíteni innen lehet >>>

Black Menu

A Black menu egy apró Chrome kiegészítő, amely sokkal egyszerűbbé és gyorsabbá teszi a Google szolgáltatásainak elérését, mint amire alapból lehetőségünk van. Nagyon egyszerűen lehet konfigurálni, így pillanatok alatt testreszabhatjuk, hogy tényleg a számunkra fontos online szolgáltatások és appok kerüljenek egyetlen kattintásos közelségbe.

Telepíteni innen lehet >>>

Markdown

Aki gyakran olvas minket, tudja: kissé elfogultak vagyunk a markdown megoldásokkal kapcsolatban. Rengeteg markdown szövegszerkesztőt, prezentációs szoftvert, jegyzet alkalmazást mutattunk már be az elmúlt időkben. Most gyarapítjuk a gyűjteményt, hiszen Chromium OS alatt is találni több ilyen szövegszerkesztőt. Nekünk legjobban az ingyenes, Mardown fedőnevű alkalmazás jött be.

Telepíteni innen lehet >>>

Offline Solitaire

Így a végére már csak egy kis szórakozás: az Offline Solitaire, nevéhez hűen, egy remek kis kártyajáték, amelyhez nincs szükség internetkapcsolatra a Chromebook esetében sem. Hasonló, offline játszható játékokat amúgy mutattunk már korábban is, ebben a cikkben.

Telepíteni innen lehet >>>

Ne maradjon le erről sem!