Chromebook készítése régebbi PC-ből, notebookból

Mire jó egy régi, leharcolt PC, vagy egy megunt, régebbi, Atom processzoros netbook? Például mindkettőtől idő előtt megindulhat a hajhullás, ha egy újabb Windowst, vagy Linuxot telepítünk rájuk. Van viszont egy érdekes megoldás, amelynek segítségével új életet lehelhetünk egy ilyen gépbe, alig pár óra alatt: a Chromebook készítése. Az eljárás nem különösebben bonyolult, ha valaki telepített már Windowst, vagy más operációs rendszert, ezzel is gond nélkül boldogul. Máris mutatjuk, mit kell tenni az ügy érdekében.

 

NeverWare CloudReady: Chromebook készítése egyszerűen és gyorsan

A Neverware CloudReady elnevezésű, a nyílt forráskódú Chromium OS-re alapozó rendszer – ez tehát nem a valódi, Google által gondozott Chrome OS – segítségével szinte teljesen úgy működhet majd a gépünk, mint egy eredeti Chromebook. Nem lesz olyan szépen előre telepítve egy halom webes alkalmazás, mintha a boltba besétálva vettünk volna egy Chromebookot, de ezt meglehetősen gyorsan lehet majd pótolni. Olyan webes alkalmazásokat használunk, amilyeneket csak szeretnénk, ráadásul ezek közül sok működik majd offline üzemmódban is, vagyis nem leszünk kötelesek 24 órában internethez kapcsolódni.

 

Mi kell hozzá?

Nem sok. Először is egy – UEFI kompatibilis – PC vagy Mac, amelyet már nem nagyon tudunk másik rendszerrel normálisan használni. Mi egy régebbi, Atom N455 processzoros netbookot használnunk a teszthez, amely már többször került közel a falhozcsapáshoz, mert gyakorlatilag alkalmatlan komoly munkára Windows vagy Linux alapokon.

Ha a gép megvan, azon – ha erre még alkalmas -, vagy egy tetszőleges másik PC-n vagy Macen indítsuk el a Chrome böngészőt, és töltsük le a NeverWare CloudReady rendszer ingyenes, Home Edition változatát, erről az oldalról. Van 64 bites verzió is, de a legtöbb régi géphez érdemesebb (vagy adott esetben szükséges is) a 32 bitest választani. Ezután szükségünk lesz egy 8 GB-os vagy 16 GB-os pendrájvra, erre kerül majd ugyanis a telepítőkészlet.

Ha valakinek részletesebb leírásra van szüksége, egy teljes, PDF-ben letölthető kézikönyv áll rendelkezésre a telepítésről (angol nyelven), erre a linkre kattintva. Mi most csak nagy vonalakban ismertetjük a folyamatot. Az eljárás működik Windows és macOS alatt egyaránt.

  1. Csomagoljuk ki a letöltött ZIP fájlt
  2. Csatlakoztassuk a géphez a pendrájvot (minden adat elveszik róla a művelet során, ezért ha van rajta fontos adatunk, azt mentsük le).
  3. Telepítsük a Chrome böngészőbe a Chromebook Recovery Utility nevű plug-int, innen.
  4. Indítsuk el a telepített plug-int, és rögtön kattintsunk rá a jobb felső sarkában látható fogaskerék ikonra. A megjelenő menüből válasszuk a Use local image menüpontot és a megjelenő ablakban válasszuk ki a letöltött, kicsomagolt chromiumos_image.bin fájlt.
  5. A Continue gombra kattintva indítsuk el telepítőkészlet elkészítésének folyamatát és várjuk ki a végét.

Ezzel el is készült a telepítőnk. Ezt a pendrájvot kell csatlakoztatnunk a leendő “Chromebookhoz”, majd újraindítani az adott gépet és bootolni a pendrájvról a NeverWare CloudReady Live, vagyis a pendrájvról futó változatát.

Ehhez értelemszerűen olyan gépre van szükségünk, amelyik már képes USB-ről is elindulni. Ezt a BIOS-ban tudjuk ellenőrizni. Állítsuk ott a boot sorrend elejére az USB eszközt, ha erre a gép lehetőséget ad. Ha nincs ilyen opció, akkor sajnos ezzel a módszerrel nem kerülhet fel a NeverWare CloudReady a gépre.

Ha sikerült bootolni a pendrájvról, szépen végig kell mennünk egy konfigurációs folyamaton: nyelv beállítása (magyar is választható), billentyűzetkiosztás beállítása, wifi vagy más hálózati csatlakozás kiválasztása és konfigurálása. Ezután be kell lépnünk Google fiókunkba, majd kivárni, amíg elindul a rendszer. Ez a pendrájv típusától (és ennek megfelelően a sebességétől) függően eltarthat egy ideig. Ha megvan, ismerkedhetünk a felülettel élőben, telepítés nélkül. Amennyiben megtetszett, az órára kattintva előhívható menüből válasszuk az Install CloudReady… menüpontot.

A megjelenő panelen választhatunk, hogy dual-boot rendszert szeretnénk-e (ez esetben megmarad például az eredeti Windows rendszer is, mi pedig a gép bekapcsolásakor választhatunk, melyiket akarjuk használni), vagy inkább a teljesen neki adjuk a rendszernek a gépet. Utóbbi esetben minden veszik a merevlemezről és a gépet teljesen hatalmába keríti a CloudReady. Bármelyik megoldást is válasszuk, mindenképpen készítsünk a gép eredeti tartalmáról biztonsági mentést, ha akármilyen fontos adatot tárolunk rajta. Különben örökre elveszíthetjük minden rajta lévő anyagunkat!

A telepítési folyamat teljesen automatikus, hardvertől függően eltarthat 20-30 percig, és nem túl közlékeny, szóval adjunk neki időt, ne szakítsuk meg a folyamatot. Türelmünket egy működő NeverWare CloudReady rendszerrel hálálja meg. Nálunk kicsit vicceskedett: 60 perc után, elvileg megszakítva a telepítési folyamatot, lekapcsoltuk a gépet, mert nem nagyon történt semmi. Pendrájv ki, gép bekapcsol, s láss csodát, az új rendszer már a gépen volt. Jó esetben persze magától indítja újra a gépet, a telepítés befejeztével.

Egy kis konfigurálás (nyelv, billentyűzet, wifi, Google fiók stb.), s máris használatba vehettük. Nem állítjuk, hogy a gép szárnyakat kapott, de a Windowsnál és a Linuxnál sokkal jobban teljesít a rendszer az olyan hétköznapi dolgokban, mint a szövegszerkesztés, táblázatkezelés, internetezés. Mindez persze a Google alkalmazásokra bízva, kiegészítve néhány további webes alkalmazással. Ezek közül sok működik offline üzemmódban is, ha beállítjuk.

Mindent egybevetve nekünk nagyon bevált a CloudReady. Az adott hardverhez képest kellően gyors, a felhő alapú működés mellett pedig számtalan funkció (fájlkezelés, dokumentumok, Gmail stb.) használható offline üzemmódban is, így akkor sincs gond, ha éppen nem kapcsolódunk az internethez.

A teljesség kedvéért mit rákötöttük külső monitorra is, ezt is gond nélkül tűrte, így a netbook saját kijelzője, és a külső monitor együtt is remekül használható volt (tökrözött vagy kiterjesztett üzemmódban egyaránt megy). Ha ilyenkor lecsukjuk a notebookot, dokkolt üzemmódnak veszi, így folytathatjuk a munkát a külső monitorral. Az extremitás kedvéért leteszteltük rajta az iCloud webes alkalmazásait is: a Pages online változatában megírt dokumentumokat gond nélkül tudtuk menteni az iCloud Drive-ra. De aki esetleg a OneDrive-ra és az Office 365-re esküszik, valószínűleg szintén nem lesz gondja. Aki pedig egyikre sem, annak a rendszer eleve felkínálja a Google Docs alkalmazásait, amelyek lássuk be, mindent tudnak, ami átlagos (vagy akár üzleti) felhasználásra igazán létfontosságú.

Amit érdemes szem előtt tartani: az ingyenes CloudReady-hez semmiféle hivatalos terméktámogatás nincs, ahhoz vagy az oktatási, vagy az üzleti változatra kell előfizetnünk. Bár nálunk gond nélkül üzemelt a tesztek során, üzleti célra érdemes jól átgondolni a használatát (frissítéseket az ingyenes változat is folyamatosan kap). S hát pár, megszokott windowsos vagy maces alkalmazásról azért le kell mondanunk, miközben egyelőre nem mindegyiknek van webes alternatívája. Kezdő lépésnek viszont ott a Google webes alkalmazásokat gyűjtő online boltja, amely kényelmesen elérhető a rendszerből, illetve mi is ajánlottunk már temérdek, hasznos, online alkalmazást, amelyek itt is gond nélkül működnek.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató