Ezekkel az ingyenes programokkal helyettesíthetők népszerű fizetős szoftverek

Itt a Techwokon rengeteg ingyenes és fizetős szoftverről jelent már meg teszt, bemutató. Olykor aztán a Válogatások rovatban összesítjük ezeket különféle szempontok szerint. Anno mutattunk például olyan alkalmazásokat, amelyekkel olcsón lehet helyettesíteni az Adobe CC csomag szinte minden alkalmazását, közel hasonlóan profi eszköztárral. Ma ennél egy kicsit tovább megyünk, s pár Adobe program helyett, sőt, egyéb népszerű kereskedelmi szoftver helyett is mutatunk ingyenes megoldásokat. Lássuk hát, milyen ingyenes programokkal helyettesíthetők népszerű fizetős szoftverek, hogy spórolhassunk, de azért ne kelljen lesüllyedni a Microsoft Paint és Notepad szintjére a lehetőségeinket tekintve.

Ezekkel az ingyenes programokkal helyettesíthetők népszerű fizetős szoftverek

Előre szólunk, a korábbi, olcsó alternatívákat bemutató cikkhez képest azért már nagyobb lesz a különbség. Szóval arra azért senki se számítson, hogy az ingyenes programok hiánytalanul alkalmasak egy professzionális, olykor százezer forintos nagyságrendben megvásárolható (vagy magas havidíjjal előfizethető) szoftvercsomag helyettesítésére. De hogy az otthoni felhasználóknak több mint tökéletesek, abban biztosak vagyunk. Sőt, sok esetben irodai munkára is bőven megteszik (kérdés, a licenc engedi-e az adott program kereskedelmi célra történő használatát, de ezt könnyen kideríthetjük a licenc szerződésből).

Adobe Photoshop

Kezdjük akkor azzal a programmal, amely egyértelműen az etalon, ha képszerkesztésről, fotóretusálásról van szó. Ez az Adobe Photoshop, amelynél jobb nincs, viszont hasonlóan jó azért akad, például a jóval olcsóbb Affinity Photo személyében, viszont nincs teljesen ingyen. Nemúgy a Krita, amely egy zseniális képszerkesztő és rajzprogram, totálisan ingyen. Írtunk is róla részletesen itt.

Mellesleg nincs is egyedül, akad még két jelentkező a posztra: a Paint .NET és a GIMP. Ezekről is írtunk korábbi összeállításunkban.

Adobe Illustrator vagy CorelDRAW

Némileg nehezebb helyzetben vagyunk, ha vektorgrafikai szoftverből kell ajánlani ingyenes változatot. Mindenesetre a GravitDesigner, amelyről itt írtunk, jó eséllyel bekerülhet az alternatívák közé. Sőt, akad még egy esélyes jelentkező: az InkScape. Utóbbi is nagyon hatékony, cross-platform vektorgrafikai alkalmazás, szóval érdemes megismerkedni vele.

Adobe InDesign vagy QuarkXPress

Az InkScape “távoli rokona” a Scribus, amely szintén cross-platform és teljesen ingyen használható. Meglepően sokat tud, így bátran merjük ajánlani az InDesign-ra vagy QuarkXpress-re vágyóknak. Magazinok, céges hírlevelek, képeslapok, hirdetések tördeléséhez egyaránt megteszi. Nyomdai minőségben is dolgozhatunk vele, de ha kell, akár digitális PDF dokumentumokat is kreálhatunk a segítségével.

Adobe Premiere Pro vagy Final Cut Pro

Ha videoszerkesztésről van szó, akkor a kedvenc ingyenes ajánlatunk a Hitfilm Express, amely nem csak vágáshoz, hanem digitális effektek létrehozásához is tökéletes eszköz. De jó választás lehet még a szintén ingyenes Shotcut is, amely szintén használható Windowson, macOS-en és Linuxon egyaránt.

Adobe Audible vagy Soundforge

Igen, tudjuk, a hangszerkesztés és ingyen szavak összekapcsolásáról a többségnek az Audacity jut az eszébe. Mi mégis inkább a számunkra napi szintű használatban is többszörösen bizonyított OcenAudio alkalmazást ajánljuk. Sokkal barátságosabb a felülete és megbízhatóan működik. Mi nagyon szeretjük, számtalan alkalommal használjuk hangszerkesztésre (például narrációk vágására).

Adobe Character Animator vagy Poser

Ha karaktermodellezésről van szó, a Poser régi motoros, az Adobe Character Animator pedig egy kifejezetten ígéretes trónkövetelő. De még így is tudunk olyan ingyenes szoftver, amivel nagyjából helyettesíthetők, legalábbis ami a modellezési teendőket illeti. Ez a MakeHuman, amelyben tökéletes részletességgel tervezhetünk ember-modelleket, hogy aztán különféle pozíciókba állítsuk azokat, vagy éppen exportáljuk őket 3D modellként.

Microsoft Office

A Microsoft Office kiváltására kétség kívül a LibreOffice a legjobb választás, amelyhez nemrég adtunk egy tippet: megmutattuk, miként kapcsolható be benne a szalagos eszköztár. Így aztán már végképp hasonló lesz a legújabb Microsoft Office alkalmazásokhoz. Ha valakinek mégsem jönne be a használata, annak ebben a cikkben ajánlottunk további alternatívákat.

Microsoft Outlook

Ha valaki Macet használ, annak a levelezésre mi a Readdle-féle Spark Mailt ajánljuk. Ettől függetlenül, ha cross-platform asztali megoldásra és jobb naptár funkciókra van szükség, akkor a Thunderbird lehet a jobb választás.

Evernote Premium

Fentebb ajánlgattunk mindenfélét a Microsoft egyes alkalmazásai helyett, de a helyzet az, hogy most pont egy Microsoft szoftvert fogunk ajánlani az Evernote helyett. A Microsoft OneNote az egyik legjobb ingyenes jegyzet alkalmazás. Több alkalommal is írtunk már, többek között adtunk a használatához egy halom praktikus tippet. A felülete ugyan nagyon eltér az Evernote-ban megszokottól, de cserébe ugyanazt, sőt, itt-ott még többet is tud, mintha előfizetnénk egy Evernote Premium csomagra. Az Evernote-ból persze van ingyenes változat is, de az erősen korlátozott a OneNote lehetőségeihez képest. Mindazonáltal ha valakinek elegendő a tudása, akkor az Evernote-ot magát is használhatja ingyen, a korlátozott funkciókkal.

Total Commander

Végül sokak kedvence, a Total Commander is helyettesítésre kerül. Imádjuk, ráadásul nagylelkű a fejlesztője, mert a shareware változat szinte semmiben nincs korlátozva. Hivatalosan azonban meg kellene vásárolni ahhoz, hogy használhassuk. Ha valaki teljesen ingyenes alternatívát keres helyette, ebben a cikkünkben talál rögtön hármat is.

Ne maradjon le erről sem!