3D figura készítése és 3D ember modell animálása ingyenes programmal

Kedvenc karakteranimációs programunk a Poser, amelynek 11-es verziójáról anno részletes teszttel is szolgáltunk. Mindent tud, ami ebben a kategóriában szóba jöhet, s ráadásul csodás minőségben renderel. Van azonban vele bár “bibi”: először is, nem ingyenes; másodszor, kissé lomha; harmadszor, meglehetősen mostohán bánnak vele mostanában a fejlesztői. Így aztán kutatásba kezdtünk, hogy találunk-e hasonló megoldást, lehetőleg ingyen. S lám, a kitartás elnyeri méltó jutalmát: belebotlottunk egy hihetetlenül profi, mégis teljesen ingyenes 3D karakter- és ember-modellező programba, amellyel egy 3D figura készítése, majd látványos mozdulatsorok beállítása egyaránt könnyen és gyorsan megoldható. Persze nem helyettesíti minden tekintetben a Poser-t, de nem is ez a feladata. Amire kitalálták, arra bizony tökéletes!

MakeHuman: 3D figura készítése és 3D ember modell animálása

Ez a program nem más, mint a MakeHuman, amelyet bárki ingyen és bérmentve letölthet a készítők oldaláról, akár Windowsra, akár macOS-re. Az alap program eleve tartalmaz részletesen kidolgozott férfi és női modelleket, de használhatunk külső modelleket is.

Mindenesetre ha kapott anyagból dolgozunk, akkor hihetetlen nagy szabadságunk van a figurák testreszabásában. Mind a férfi, mint a női modellek esetében a legapróbb részleteket is megváltoztathatjuk: magasság, kor, izomzat, testméretek stb. De még az alapján is tud változtatni a program a modell jellemzőin, hogy afrikai, ázsiai stb. embercsoporthoz tartozó karakterre van-e szükségünk. Az arc, a mellkas, a testrészek, ujjak, a bőrszín, szemszín, orr, száj stb. jellemzői mind-mind változtathatók, ráadásul rém egyszerűen. Az alap modellt aztán felöltöztethetjük egy halom ruhába, amelyekből nem rossz a kapott választék sem, de erre a linkre kattintva továbbiakat is beszerezhetünk még.

További hasznos cikkek

Végül megváltoztathatjuk a hátteret, a csontvázrendszer vagy a sablonok segítségével beállíthatjuk a megfelelő pozíciókat, arckifejezéseket, s ha úgy érezzük, mindennel végeztünk, jöhet a renderelés. Tetszőleges méretű képfájlt generálhatunk, de természetesen minél részletesebb képet akarunk, annál tovább tart a renderelési folyamat. Viszont a sebességére nem lehet panasz.

A programhoz elérhető egy halom hasznos plug-in is, így a tudása simán tovább bővíthető. Emellett a készítők oldalán temérdek tippet lehet találni a használatáról, sőt, arról is, miként gyárthatunk hozzá saját kiegészítőket mondjuk a Blenderben.

Összegzésül

A MakeHuman nagyon könnyen használható (szerintünk egyszerűbben modellezhetünk vele, mint a Poserrel) és folyamatosan fejlesztik. Ennek köszönhetően jó választás kezdőknek és haladóknak egyaránt. Előbbiek esetében talán az is pozitívum, hogy magyar nyelven is használható, így a modellezésben használt szakkifejezésekkel is egyszerűbb ismerkedni a segítségével. A képek renderelése mondjuk nem olyan tökéletes, mint egy profibb 3D modellező szoftver esetében lenne, de azért a célnak megfelel.

Arról nem is beszélve, hogy az elkészült jeleneteket könnyedén exportálhatjuk más 3D-s szerkesztőkbe, vagy akár játékokba is, szóval a felhasználási köre igen tág határok között mozog. Akár sokrétűen felhasználható 3D modellekre, akár montázsokhoz egy-egy beállított pozícióban látható figurára lenne szükségünk, feltétlenül érdemes megismerkedni vele.

Ne maradjon le erről sem!