TOP 3+1: a legjobb ingyenes képszerkesztő programok Windowsra

Az elmúlt években több remek képszerkesztő szoftver is megfordult már nálunk teszten, beleértve olyan olcsó, de profi – akár az Adobe Photoshoppal is versenyképes – termékeket is, mint a cross-platform Affinity Photo vagy Macen a Pixelmator Pro. Ma viszont kifejezetten olyan megoldásokkal szeretnénk szolgálni, amelyek egy fillérbe sem kerülnek. Megmutatjuk, melyek – szerintünk – a legjobb ingyenes képszerkesztő programok Windowsra.

A legjobb ingyenes képszerkesztő programok Windowsra

Az összeállításnál fontos szempont volt, hogy viszonylag egyszerűen kezelhető, mégis a lehető legtöbb lehetőséggel rendelkező programok kerülhettek csak be a válogatásba. Így alakult ki mai TOP listánk, benne három szinte profi alkalmazással, amelyek bármikor jól jöhetnek, ha fotókat retusálnánk, vagy digitális festészetre adnánk a fejünket.

Krita

A Krita egy egészen döbbenetes alkalmazás, s leginkább az benne a döbbenet, hogy ilyen profi funkciókkal is teljesen ingyen letölthetjük és használhatjuk. Egy korábbi cikkünkben már zengtünk róla ódákat, ott minden megtudható a program lehetőségeiről. Itt most röviden csak annyit mondunk el róla, hogy bár elsősorban a digitális festészet iránt érdeklődőket célozza (ennek megfelelően totálisan testreszabható ecsetekből válogathatunk, van rajz-asszisztens stb.), de azért a hétköznapi fotóretusáláshoz szükséges alap eszköztárral is rendelkezik, nem beszélve a réteg-effektekről, szűrőkről.

Ezeket egészíti ki még seregnyi vektoros rajzeszköz is. Bár automatikus retusálásra nem képes, de a hagyományos klón-ecsettel azért elég hatékonyan dolgozhatunk.

Paint .NET

A Paint .NET egykor a Windows saját – nemrég “elhúnyt” – Paint alkalmazásának kiváltására készült, de mára, a 4-s verzió már sokkalta többet tud ennél: hatékonynak mondható képszerkesztő- és fotóretusáló alkalmazás vált belőle. Van benne rétegkezelő, egy halom szűrő és speciális effekt, amelyekkel kicsit pofásíthatunk a gyengébben sikerült fotóinkon is, vagy eltávolíthatjuk róluk a felesleges részleteket.

Ha nem is ér fel a Photoshoppal, otthoni feladatokhoz tökéletesen megteszi. További előnye, hogy ékes magyarsággal cseveg a felhasználókkal, már persze ami a menüpontokat és párbeszédablakokat illeti.

GIMP

Egy ilyen cikknél meglehetősen nehéz kikerülni a GIMP nevű képszerkesztőt, amely tudását illetően már számtalanszor bizonyította, hogy az élvonalba tartozik (pláne Linuxon), de a felülete olyannyira kusza, hogy szerintünk kezdők számára nem igazán ajánlható jó szívvel (annak ellenére sem, hogy szintén honosított). Ettől függetlenül a vállalkozó kedvűeknek érdemes megpróbálkozniuk vele, mert ha tudnak azonosulni a program filozófiájával, akkor igen kezes képszerkesztő- és fotóretusáló eszköz válhat belőle, döbbenetesen bőséges eszköztárral.

Évtizedek óta rendelkezésre áll szinte minden platformon, szóval volt ideje fejlődni. Plusz van egy nagy előnye: a végtelenségig bővíthető plug-inekkel.

GravitDesigner

Végül egy fekete bárány a mai válogatásba. Bár ez inkább csak a felülete színvilágára és arra igaz, hogy a GraviDesigner nem egy hagyományos képszerkesztő program, hanem kifejezetten vektorgrafikai alkalmazás. De gondoltuk, legyen egy ilyen is a válogatásban, mert olykor rajzolni sokkal kényelmesebb és hatékonyabb egy vektoros rajzprogramban. Emellett remekül használható programok felületének megtervezésére is.

Támogatja az EPS és SVG formátumokat és rendelkezik szinte minden fontos vektoros rajzeszközzel. S akkor még nem beszéltünk az elemeken könnyedén alkalmazható effektekről. Korábban erről is írtunk részletes tesztet, így akit jobban érdekelnek a lehetőségei (vannak bőven), annak érdemes elmélyednie kicsit a linkelt cikkben.

Ne maradjon le erről sem!