Szalagos eszköztár bekapcsolása LibreOffice-ban

Fura kettősség él bennünk a Microsoft Office-t illetően: rajongunk érte, mert kétség kívül átfogó, sokat tudó irodai alkalmazásokat tartalmaz. Közben viszont olykor falnak megyünk egy-egy megoldástól, amit a Microsoft bevezet. Hogy csak egy példát említsünk: az Outlook windowsos és maces változatának felülete e cikk írásakor borzalmas, idejét múlt (elvileg amúgy készül már a letisztult, modernizált változat, melynek előfutára az online Outlook már tettenérhető). De nem csak nekünk van tudathasadásunk a Microsoft Office-tól: annak idején, amikor a “szalagos eszköztárat” bevezették, százezrek lettek rosszul, s van, akinél ez mindmáig kitart, s visszasírja a hagyományos eszköztárat. Nekik már szolgáltunk alternatív megoldásokkal, több másik irodai csomag szóba került, köztük ingyenesekkel is. Ma viszont éppen azoknak szeretnénk segíteni, akik bármilyen okból inkább a LibreOffice-t választották otthon vagy az irodában, de sóvárogva néznek mindig a Microsoft Office szalagos megoldására mások képernyőjén. Mert bizony a szalagos eszköztár bekapcsolása LibreOffice-ban is megoldható.

Szalagos eszköztár bekapcsolása LibreOffice-ban

Szóval ha valakinek kifejezetten bejön ez a szalagos eszköztár, s benne az ikonok (parancsok) kategória szerinti elrendezése, immár a LibreOffice-ban sem kell nélkülöznie. Ennek előfeltételen azonban, hogy minimum a cikk írásakor legfrissebb, 6.2-es verziót használjuk az ingyenes irodai csomagból (ez nem akkor probléma, hiszen teljesen ingyen letölthetjük és telepíthetjük innen a nekünk megfelelő verziót).

Ennél a változatnál van ugyanis opcionálisan lehetőség e funkció használatára. Alapértelmezésben nem működik, de a bekapcsolása alig két kattintás:

  1. Válasszuk a Nézet menüt.
  2. Navigáljunk a Felhasználói felület menüpontra.
  3. A megjelenő almenüben kattintsunk a Kompakt csoportosított szalag lehetőségre.

Ennyi! Ettől kezdve máris használhatjuk a csoportokra osztott megoldást. Kicsit amúgy modernebb hatást kölcsönös a LibreOffice alkalmazásoknak (mindegyikben külön-külön kell beállítanunk ezt a felületet, de azonos módon), azt pedig, hogy mennyire praktikus, mindenki eldöntheti maga, mert szerintünk ez teljesen egyénre válogatja.

Mindenesetre ha valakinek mégsem tetszene, akkor az ablakok jobb felső sarkába kikerült Menü gombra kattintva, majd ott a Nézet / Felhasználói felület / Standard eszköztár lehetőséget választva villámgyorsan visszaállhat az eredeti elrendezésre. A lehetőség adott, lehet szabadon kísérletezni, kinek melyik a praktikusabb!

Ne maradjon le erről sem!

Oldalunkon sütiket használunk a megfelelő működéshez. Erről bővebb információt Adatkezelési tájékoztatónkban talál. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató