E-mail sablonok készítése Gmail levelekhez

Bár akadnak kevésbé szimpatikus jellemzői, ettől még kétségtelen, hogy jelen pillanatban a Gmail a legnépszerűbb ingyenes levelező szolgáltatás. S bár rengeteg e-mail kliensben felvehetjük Gmail fiókunkat (Spark, Canary, Postbox, Apple Mail, Windows Mail stb.), sokan mégis inkább annak webes felületét használják levelezésre. Nincs is ezzel semmi baj, hiszen a Google folyamatosan fejleszti levelezőjét, így a webes változat egyre több hasznos funkcióval dicsekedhet. Ezek közül néhányat már bemutattunk: titkosított e-mail küldése, levelek automatikus törlése adott feladótól, képmellékletek mentése a Google Fotókba, vagy épp a kétlépéses (2FA) azonosítás bekapcsolása. Ma ezt a sort folytatjuk, méghozzá egy igen praktikus, de egyelőre alapértelmezésben még rejtett Gmail funkcióval: a sablonok használatával. Megmutatjuk, miként oldható meg az e-mail sablonok készítése Gmail levelekhez. Ezekkel a gyakran ismétlődő üzeneteket, levélsémákat könnyedén újrahasznosíthatjuk a későbbi levelekben.

E-mail sablonok készítése Gmail levelekhez

Bár egyelőre a sablonok használata nem aktív a Gmail webes felületén, mindössze pár mozdulat kell hozzá, hogy beüzemeljük. Első lépésként kattintsunk a Gmail felület jobb felső sarkában látható Beállítások gombra (kis fogaskerék ikon). A megjelenő panelen kattintsunk Az összes beállítás megjelenítése lehetőségre.

Ha megjelent a Beállítások oldal, keressük meg a felső részén a Haladó feliratú fület és kattintsunk rá. A megjelenő listában keressük meg a Sablonok részt, majd kattintsunk rá a mellette látható két lehetőség közül az Engedélyezés opcióra. Már csak annyi a teendőnk, hogy legörgessünk az oldal aljára és rákattintsunk a Változtatások mentése gombra, ezzel aktiválva a Sablonok funkciót Gmail levelezésünkben.

Ettől kezdve gond nélkül használhatjuk a sablonokat. Ezek létrehozásához előbb nyissunk meg egy új levelet, írjuk meg a tervezett szöveget, töltsük ki a Tárgyat, majd kattintsunk a három ponttal jelölt ikonra a levélírásra szolgáló ablak jobb alsó részén. A megjelenő menüben válasszuk a Sablonok / Piszkozat mentése sablonként / Mentés új sablonként menüpontot.

Adjunk nevet sablonunknak. Innentől ezen a néven találjuk meg azt az új levek írásakor, szintén az előbb használt Sablonok menüpontban. Módosítani vagy törölni szintén ebben a menüpontban tudjuk sablonjainkat.

További Gmail tippek

Ha valaki szeretne még többet kihozni a Gmail webes felületének lehetőségeiből, érdemes elolvasnia további cikkeinket is ezzel kapcsolatban. Ezeket megtalálja Gmail dossziénkban. Kiemelten ajánljuk a legjobb Gmail trükköket összegyűjtő cikkünket, amely olyan gyakorlati tanácsokat mutat be, amelyekkel hatékonyabbá tehető a Gmail napi használata.

Ne maradjon le erről sem!