A legjobb levelezőprogramok Androidra a Gmail és Outlook appok helyett

Még múlt év végén került szóba nálunk, hogy akinek korábban UPC-s e-mail címe volt, mit tehet azután (de inkább még azelőtt), hogy a Vodafone megszüntetné a korábbi UPC-s levelezőrendszert. Ennek kapcsán mutattunk seregnyi megbízható e-mail szolgáltatást, különféle szempontok szerint csoportosítva azokat, hogy könnyű legyen kiválasztani a megfelelőt, lehetőleg hosszútávra. Ma nagyon hasonló vizekre evezünk, de ezúttal azoknak szeretnénk segíteni, akik androidos okostelefonjukra keresnek alternatív e-mail appot a gyártó által előre telepített megoldása, az Androidon alapból rendelkezésre álló Gmail, vagy épp az irodai felhasználóknak kézenfekvő Outlook app helyett. Olyan programokat válogattunk össze, amelyek több e-mail címet is kezelnek, akár valamelyik népszerű szolgáltatásról, akár saját szerveren található – általában POP vagy IMAP protokollokon keresztül elérhető – fiókokról legyen szó. Következzenek hát a – szerintünk – legjobb levelezőprogramok Androidra a Gmail és Outlook appok helyett.

A legjobb levelezőprogramok Androidra a Gmail és Outlook appok helyett

Mivel már a Techwok is többéves múltra tekint vissza, meglehetősen ritka az olyan népszerű alkalmazás, amely még ne szerepelt volna nálunk. Így az alábbiakban csak rövid összefoglalót adunk az ilyen appokról, s linkeljük a korábbi tesztet. Lássuk hát, melyek a legjobb levelezőprogramok Androidra, amelyek többsége amúgy cross-platform, vagyis az Android mellett elérhetők iOS, Windows, macOS rendszerekre is. De ezt is jelezzük a nevüknél az alcímekben, hogy aki több eszközön szeretné ugyanazt a levelezőt használni, könnyen tudjon választani. Ennek egyébként többek között az is a haszna, hogy adott esetben azonos funkciókat (olvasás elodázása, kitűzés, delegálás stb.) tudunk használni mindegyik eszközünkön.

Szinte minden levelezőprogramnak vannak olyan funkciói, amelyek miatt az eredeti szerverről átkerülhetnek a leveleink, vagy azok részletei (feladó, tárgy stb.) a készítők szervereire (egy ilyen appban például a Gmail fiók felvétele esetében nem csak a Gmail szerverén lesz megtalálható a levél, hanem a levelezőkliensére is átkerül). Ilyenkor a bemutatott programok mindegyikénél titkosítva tárolódik az átmásolt anyag a másik – biztonságos – szerveren, s adott esetben csak addig marad ott, amíg a kért funkció – például egy levél elolvasásának elodázása – miatt erre szükség van. Akadnak azonban olyanok is, amelyeknél ez a funkció teljesen kikapcsolható (ha lemondunk az erre építő feladatokról), vagy saját e-mail szolgáltatás van mögöttük, amely eleve végpontok közötti titkosítást használ. A pontos metódusokról az adott program weboldalának privacy részében lehet tájékozódni.

Canary Mail (Android, iOS, macOS)

A Canary Mail az egyik nagy kedvencünk, mert gyors, letisztult a felülete, s ráadásul – ha kikapcsoljuk az extra funkcióit – tiszteletben tartja a magánszféránkat is, vagyis a leveleket nem passzolja át a fejlesztők saját szerverére, hanem az eredeti forrásból és magáról a készülékről menedzseli azokat. Rengeteg praktikus funkciója van, így például a fiókonkénti aláírás és a sablonszövegek használata. Sőt, ritkaságszámba megy, de a Canary még a PGP titkosítást is támogatja, így használhatjuk benne saját PGP kulcspárunkat, vagy ha nincs ilyenünk, generáltathatunk is vele a címeinkhez, teljesen automatikusan. Így akár e2e titkosított levelezést is folytathatunk a programmal.

Amennyiben hajlandóak vagyunk minimális módon megengedni, hogy a program átmenetileg a saját szerverére másolja a levelek fontos részleteit (feladó, tárgy, tartalom eleje stb.), akkor viszont olyan extrákat is használhatunk, mint a push értesítés, az levelek olvasásának elodázása (Snooze) stb. Értelemszerűen ez nem jelenti azt, hogy onnantól a készítők a mi leveleink olvasgatásával töltik az idejüket, egyszerűen csak arról van szó, hogy ezeknek a funkcióknak a megvalósításához szükség van egy saját szerverre gyakorlatilag mindegyik e-mail kliensnek. Csak a Canary lehetőséget ad arra, hogy a tökéletesen privát megoldások kedvelői lemondjanak ezekről, cserébe a teljes kontrollért a saját leveleik fölött (amennyire ez mondjuk egy Gmail fióknál lehetséges).

Igaz is, fiókok. A Canary támogatja az Gmail, Yahoo, Exchange, IMAP, POP fiókok használatát, szóval szinte bármilyen e-mail szolgáltatást használhatunk benne, akár egyszerre többet is.

Sajnos nem ingyenes, de 30 napig minden lehetőségét díjmentesen tesztelhetjük, így kiderülhet, mennyire felel meg az elvárásainknak. Utána is használhatjuk tovább ingyen, de már csak korlátozott funkciókészlettel. Részletes tesztünk itt olvasható az androidos verzóról. A Canary Mail adatvédelmi irányelvei itt olvashatók.

Spark (Android, iOS, macOS, windowsos verzió várható)

Az alternatív levelezők között egy valódi gyöngyszem a Spark Email, amely macOS-en és iOS-en kezdte pályafutását, de azóta megjelent már Androidra is, sőt, lassanként megérkezik majd a windowsos változata, bár pontos megjelenési dátum még nincs hozzá.

A Spark gyönyörű, kényelmes és mindent tud: snooze funkció, időzített emlékeztetők, időzített küldés, sablon levélszövegek használata, fiókonkénti aláírások stb. Itt is használhatunk Gmail, Yahoo, iCloud, IMAP, POP stb. fiókokat egyaránt. S mindezt ingyen kapjuk!

Emellett akadnak benne remek csoportmunka eszközök is, amelyek két főig ingyenesek, de ha céges szinten használnánk őket, akkor már előfizetést igényelnek. Ide tartozik a levelek delegálása, az integrált chat funkció, vagy épp a közös szerkesztés lehetősége egy-egy e-mailen.

Mivel a Spark ingyenes és szinte tökéletesnek mondható, szerintünk mindenkinek érdemes megismerkednie vele. Itt viszont a Canary-val ellentétben nincs lehetőség arra, hogy kikapcsoljuk bizonyos levelek (vagy azok részleteinek) átmásolását a program saját szerverére, mert a snooze és hasonló funkciók kiszolgálása ezt megköveteli. Ha viszont ezzel valaki gond nélkül együtt tud élni, akkor a Sparknál jobbat szinte nem is találhatna. A program androidos verziójáról itt írtunk részletesen. A Spark Email adatvédelmi irányelvei itt olvashatók

FairEmail vagy K-9 Mail (Android)

Van két kifejezetten Androidra készült, nyílt forráskódú e-mail alkalmazás, amelyek elsődleges célja, hogy a magánszférát tiszteletben tartva, teljesen privát levelezést biztosítsanak a felhasználóknak. A FairEmail és a K-9 Mail között leginkább akkor tud választani az ember, ha kipróbálja őket és maga dönti el, melyik az, amelyik minden szempontból megfelel. Mindkettő támogatja az OpenPGP és S/MIME titkosítások használatát, így akár teljesen titkosított levelezésre is alkalmasak. Szépnek nem mondanánk egyiket sem, de áttekinthetőek és gyorsak. Gyakorlatilag bármilyen IMAP vagy POP fiókot beállíthatunk bennük, adott esetben többet is.

Kényelmi funkciók tekintetében ugyan elmaradnak a Spark és a Canary nyújtotta lehetőségektől, de cserébe biztosak lehetünk benne, hogy minden levelünk csak azon a szerveren található meg, amelyikre eredetileg is beérkezett, vagy épp ahonnan útra kelt.

ProtonMail és Tutanota (Android, iOS, asztali rendszerek)

Végül a teljes biztonságra törekvők számára akad még két olyan javaslatunk is, amelyek nem egyszerű e-mail kliensek, hanem komplett levelező szolgáltatások. Az egyik a ProtonMail, amelyről anno itt írtunk részletes tesztet, a másik pedig a Tutanota, amely ugyancsak szerepelt már nálunk, itt mutattuk be.

Ezeket elsősorban akkor ajánljuk, ha valaki végpontok közötti titkosítást használó levelezőrendszerre vágyik, amellyel tökéletes biztonságban tudhatja levelezését. Mindkét szolgáltatásnak van ingyenes és fizetős változata, s mindkettő gond nélkül használható gyakorlatilag bármelyik rendszeren, beleértve természetesen az Androidot is.

Ne maradjon le erről sem!