Itt az egyik legjobb e-mail kliens Androidra, PGP támogatással, modern funkciókkal

Lévén rengeteg szoftver megy át a kezünk között a tesztek során, meglehetősen gyakran találunk olyat, amelyik az adott feladatra jobb, mint a korábbiak bármelyike. Akadnak azonban olyan gyöngyszemek is, amelyek hosszú ideje a kedvenceink. Például ha levelezésről van szó, akkor nagyon kedveljük a Spark Mail és Canary Mail alkalmazásokat. Utóbbit eddig csak macOS és iOS alatt lehetett használni, ám nemrég megjelent a Canary Mail androidos kiadása is, amelynek képében megérkezett az egyik legjobb e-mail kliens Androidra: letisztult felület, rengeteg extra funkció és PGP támogatás. Utóbbival pedig, nem sok jól használható e-mail kliens dicsekedhet, szóval nevezhetjük akár hiánypótló megoldásnak is.

Canary Mail: az egyik legjobb e-mail kliens Androidra is

A Canary Mail maces és iOS-re készült változatáról anno írtunk már részletes tesztet. Ha valaki elolvassa azt a tesztet, teljes képet kap az androidos verzióról is, ugyanis pár apró eltéréstől eltekintve szinte pontosan ugyanarra képes a program ezen a platformon is. Vagyis egy letisztult, gyors levelezőt kapunk, amelyben gond nélkül menedzselhetünk akár több e-mail fiókot is (Gmail, iCloud, Office 365, IMAP és Exchange). Ez még önmagában nem nagy kunszt, de a Canary-nak van egy halom olyan funkciója, amely ugyan már levelezőkliensekben is fellelhető Androidon, de nem így, egy felületen.

Kényelmi funkciók

Kezdjük a kényelmi funkciókkal. Ma már szinte elengedhetetlen, hogy a levelek hatékony menedzseléséhez a kliens alkalmazás képes legyen a levelek elnapolására (Snooze funkció), illetve a fontos levelek kitűzésére (Pin funkció) a lista tetejére, hogy folyamatosan elérhető legyen amíg szükség van rá. Ezeket a Canary esetében pipálhatjuk.

Emellett a programban létrehozhatunk e-mail sablonokat, így a gyakran ismétlődő témákhoz egy mozdulattal ott lesz a megírt levél, legfeljebb a megszólítást kell cserélni és aktualizálni a levélben az adatokat. Ugyanígy a levél végére biggyesztendő aláírás is automatikusan oda kerülhet. Akár fiókonként másik.

Szintén hasznos lehetőség a Kedvencek (Favorites). Ezzel avataros listába vehetjük fel a számunkra legfontosabb levelezőpartnereket, s egy mozdulattal szűrhetjük a tőlük kapott leveleket, vagy a tőlük érkezett, nekik küldött csatolmányokat. Emellett lehetőség van a Smart Notifications használatára is, vagyis arra, hogy a program csak a fontos levelek érkezéséről küldjön értesítést, a többit majd megnézzük, ha épp rápillantunk az Inboxra. Igaz is, értesítések: választhatunk a Push vagy a Fetch értesítési módok közül, így adott esetben minden beérkező levélről azonnal is értesülhetünk, vagy kicsit spórolhatunk az akkuval és beérhetjük azzal, hogy a program megadott időközönként néz csak utána, jött-e új üzenetünk. Ha valakinek fontos, a Read Receipts opció bekapcsolásával akár arról is kérhet értesítést, ha a címzett megnyitotta a levelet.

A program segít az Inbox takarításában is. Lehetőségünk van rá, hogy egy mozdulattal elintézzük a kevésbé fontos levelek archiválását vagy törlését. A Dashboardfelületen pedig kényelmesen átnézhetjük a legutóbbi eseményeket (olvasási visszaigazolások, beérkezett e-mailek).

Ugyancsak jópofa funkció, hogy a Cross Device Sync funkcióval villámgyorsan beállíthatjuk ugyanazokat az opciókat és fiókokat egy másik, Canary-t használó eszközünkön.

Végül, bár elsősorban a szemünk számára jelent kényelmet, de választhatunk világos vagy sötét felületet is. Utóbbi vonatkoztatható a levelek tartalmára is, így az eredetileg rikító fehér háttérrel érkezett e-mailek sem sütik ki a szemünket, ha éjszaka, vagy sötét környezetben szeretnénk elolvasni azokat.

Biztonság: end-to-end titkosítás PGP-vel

Bár a fentiek alapján is számos okunk lehet arra, hogy a Canary-t üzemeljük be levelezőprogramként az androidos okostelefonon, van még egy nagyon fontos kritérium: ez pedig a biztonság. A Canary segítségével end-to-end titkosítású e-maileket küldhetünk. Ehhez persze szükségünk lesz egy PGP kulcspárra, de mivel a Canary beépített PGP támogatással rendelkezik, ezt viszonylag könnyedén megoldhatjuk. Sajnos az androidos verzióból egyelőre hiányzik az automatizált PGP kulcs-generálás, ami az iOS és macOS verziókban alapfunkció. 

De saját PGP kulcspárt létrehozni, ha nem is a világ legegyszerűbb dolga, azért nem is lehetetlen (itt adtunk hozzá gyakorlati segítséget). Ha pedig megvan, a Canary saját kulcskezelőjével kényelmesen menedzselhetjük saját privát és ismerőseink, kollégáink, ügyfeleink publikus kulcsait. Ha mindkét fél rendelkezik PGP kulccsal, a levél küldésekor mindössze egy mozdulat, hogy a titkosítást és a digitális aláírást bekapcsoljuk, s onnantól az adott levél végpontok közötti titkosítással indul útnak és érkezik meg a címzetthez. Kiváló lehetőség, ha kényes üzleti vagy magántermészetű dolgokat szeretnénk megvitatni e-mailben (a titkosítás a csatolmányokra is vonatkozik).

Leveleink titkosítása mellett a program elindítását is korlátozhatjuk, így akár ujjlenyomattal, akár a feloldási kóddal is védhetjük a levelezést, ha bekapcsoljuk a Protect App Access opciót.

Összegzésül

Mindent egybevetve a Canary Mail androidos változata hozza ugyanazt a sokoldalúságot és profizmust, amit az iOS és macOS verzióknál már megszoktunk. Talán csak a PGP kulcsok automatikus generálása hiányzik belőle, de ez nem gond, ha valakinek eleve vannak sajátjai. Viszont így végre van egy PGP-képes, de egyszersmind kényelmes és testreszabható levelező program Androdira is. Ki merjük jelenteni, hogy a Canary Mail az egyik legjobb e-mail kliens Androidra.

Sajnos a Canary nem teljesen ingyenes. A Play Áruházból letöltött változatban 30 napig használhatjuk csak díjmentesen a Pro funkciókat, utána döntenünk kell, hogy maradunk az ingyen elérhető lehetőségeknél, vagy 3890 forintos áron megvesszük alkalmazáson belül a Pro funkciókészletet is. Ha valakinek bejön a tesztidőszak alatt a program tudása, akkor valószínűleg nem lesz számára nagy befektetés ezt az összeg.

Androidos programok teszteléséhez a HONOR 20 Lite készüléket használjuk, a HONOR jóvoltából.

Ne maradjon le erről sem!