TOP tippek: tökéletes koncentráció a számítógép használatakor

A számítógép számtalan esetben megkönnyíti a szórakozást és óriási segítség a munkában. De lássuk be, ahogy egyre többet ülünk előtte, azért bele lehet fásulni a feladatok elvégzésébe. Éppen ezért arra gondoltunk, összeszedünk minden olyat tippet, ami eddig megjelent nálunk, s amelyek segítségével összehozható a tökéletes koncentráció a számítógép használatakor. Legyen szó szövegírásról, táblázatok szerkesztéséről, kutatásról, vagy egyéb tevékenységekről, az alábbi megoldások hozzájárulhatnak, hogy gyorsabban és hatékonyabban léphessünk túl azokon.

Tökéletes koncentráció a számítógép használatakor

Kezdjük rögtön egy abszolút kézenfekvő dologgal: ha már úgyis ott ülünk a gép előtt, miért ne hallgathatnánk rajta zenét? Csakhogy nem mindegy, milyet! Ezúttal törekedjünk arra, hogy kifejezetten a koncentrációt segítő dallamok szűrődjenek ki a hangszóróból vagy a fülesből. Ehhez remek választás az egyelőre – amíg béta verziós – ingyen is elérhető Pzizz Focus Web. Mint azt korábban megírtuk, ez az okostelefonon (iOS, Android) Pzizz relaxációs alkalmazás fókuszálást segítő moduljának webes változata, amely e pillanatban még csak béta, s amíg el nem készül a végleges, addig ingyen használható. Szerintünk nagyon hatékony megoldás a koncentrációnk növelésére.

Ha valaki inkább a zenelejátszó alkalmazásból – vagy akár az okostelefonról – hallgatna megfelelő dalokat munka közben, annak tudjuk ajánlani korábbi válogatásunkat, amelyben található néhány témába vágó, remek zenei album, pár Youtube gyűjtemény, s a legjobb okostelefonos appok erre a célra.

De nem csak a zene és a megfelelő hanghatások segíthetnek ilyenkor. Fontos lehet például az is, hogy milyen színek vesznek körül minket. Nemrég mutattunk például egy színpalettát, amely több szöveg- és kódszerkesztő programban is használható, s amely kifejezetten segítheti a írást és olvasást.

Sőt, bármily hihetetlen, még olyan betűtípus is létezik, amely megalkotói szerint – márpedig tudományos alapokra épül – segítheti a tanulást és az éppen olvasott tartalmakra koncentrálást. Éppúgy, mint az emlegetett paletta, ez a betűtípus is ingyen letölthető PC-re és Macre egyaránt.

Rendszerezzük gondolatainkat

Egy feladat hatékonyabb elvégzését jelentősen segítheti, ha előre átgondoljuk annak lépéseit. Ebben nagy segítség lehet a Microsoft To-do (minden platformon), a Things 3 (macOS, iOS), vagy egyéb ingyenes feladatlista programok, de akár egy gondolattérkép program is, amilyenekről emitt írtunk az ingyenest keresőknekitt pedig egy fizetős verzió, amely azonban szerintünk a legjobb (Mindnode), igaz, ez csak Macre és iOS-re elérhető.

Ezek a programok is nagyon sokat segíthetnek abban, hogy hatékonyabbak legyünk, s tényleg a feladat elvégzéséhez szükséges lépésekre koncentráljunk, előre átgondoltan.

Ne maradjon le erről sem!