Különleges betűtípus, hogy megjegyezzük amit olvastunk

Nem ma volt, amikor mutattunk egy olyan karakterkészletet, amely Windowson és macOS alatt használva egyaránt lehetővé teszi, hogy a leginkább takarékos módon nyomtassunk ki szöveges dokumentumokat. Spórolás és környezetvédelem szempontjából sem utolsó megoldás és érdekes ötlet. Ma viszont egy újabb, különleges betűtípus lesz terítéken, amely arra hivatott, hogy megjegyezzük amit olvastunk. Vagy legalább ne olyan könnyen. Mert hát mutattunk mi már saját betűtípus tervezésére alkalmas megoldásokat, de ilyen az, amikor kifejezetten tudományos alapokon terveznek meg egy karakterkészletet. Ami mellesleg magyar ékezetes betűket is tartalmaz.

Sans Forgetica: Különleges betűtípus, hogy megjegyezzük amit olvastunk

Az RMIT University által tervezett Sans Forgetica betűtípus “működésének” lényege röviden: ha egy feliratot, szöveget túl könnyen olvasunk el, akkor azt sokkal gyorsabban elfelejtjük, mintha nehezebben silabizáltuk volna ki a szöveget. Az agyunkat egyszerűen veszi igénybe a feldolgozása egy könnyen olvasható feliratnak, így viszont kevésbé mélyreható az eredmény is.

A kutatók szerint az új betűtípus, amelyben a karakterek egyes részleteit egyszerűen likvidálták az eredeti betűkből, illetve meg is döntötték azokat, sokkal jobban megmozgatja az agyunkat, lévén elolvasni is sokkal nehezebb. Nehezebb, de nem lehetetlen, mert arra azért vigyáztak, hogy a szövegek ne váljanak teljesen olvashatatlanná az betűtípus használatakor. De az kétségtelen, hogy többet kell dolgoznia az agynak, hogy behelyettesítse a hiányosságokat és összeálljon a kép. A vizualitás nagy úr…

A karakterkészlet kidolgozásával kapcsolatban mindent megtudhatnak az alábbi videóból, illetve a készítők oldaláról.

A Sans Forgetica egyébként bárki számára elérhető, teljesen ingyen letölthető betűtípus, amely gyakorlatilag bármely asztali rendszeren működik, amelyik kezeli az OTF fontokat (például Windows, macOS). Telepítése után használhatjuk bármilyen szövegszerkesztőben, kiadványszerkesztőben.

Van belőle Chrome bővítmény is, így adott esetben akár honlapok szövegeit is átalakíthatjuk egy mozdulattal, bár ez nem minden esetben működik.

Mindenesetre ha a módszer valóban működik, akkor a diákok számára remek lehetőség, hogy hatékonyabban tanuljanak a jegyzetek szövegeinek átalakítása után.

Ne maradjon le erről sem!