Koncentrációt segítő zenék tanuláshoz és munkához

A számítógép és az okostelefon nagyszerű eszközök a tanuláshoz és a munkához egyaránt, de ezúttal nem csak az irodai csomagokra és jegyzetelő alkalmazásokra gondolunk. Miként anno mutattunk olyan háttérképeket, amelyek segíthetnek növelni produktivitásunkat, úgy tudunk szolgálni koncentrációt fokozó zenékkel, hangeffektekkel is. Mert hát az internet tele van hasznos dolgokkal, miért pont ezek hiányoznának onnan? Szóval következzenek a koncentrációt segítő zenék tanuláshoz és munkához egyaránt.

Koncentrációt segítő zenék tanuláshoz és munkához

Természetesen itt a Techwokon ezt a témát is a számítástechnika irányából közelítjük meg, szóval nem csak egyszerűen felsorolunk pár dalt az iTunes vagy a Play Áruház kínálatából, bár eláruljuk, azért ilyen is lesz. De kiegészítjük ezt még néhány jópofa appal és online szolgáltatással is, amelyek mind-mind segíthetnek nekünk koncentrációnk növelésében, s így a tanulásban és a munkában egyaránt.

Fókuszálást segítő relaxációs appok

Egészség rovatunkban szerepelt már néhány nagyszerű relaxációs alkalmazás, amelyek amellett, hogy segítenek a gyorsabb és pihentetőbb elalvásban, akár az összpontosításhoz is jó szolgálatot tehetnek. Ezek közül a legnagyobb kedvencünk kétség kívül a Pzizz, amelyről itt írtunk részletekbe menő tesztet. Ennek Focus üzemmódja igencsak hatékony, nem egyszerűen remek háttérzenéről van ugyanis szó, hanem beleszőve a koncentrációt javító binaurális ütemek és izokrónikus hangok is segítik az összpontosítást. A program használható iOS és Android alatt egyaránt, s a fejlesztők anno ígérték, hogy a Focus üzemmód elérhető lesz majd webes felületen is, ami praktikus dolog lenne, ha munkahelyen használnánk. Ez még egyelőre nem üzemel, ráadásul a Focus üzemmód nem áll rendelkezésre az ingyenes verzióban, csak akkor használhatjuk, ha előfizetünk. Viszont van belőle ingyenes próbaidőszak, szóval nem kell zsákbamacskát venni, előtte tesztelhetjük a hatását.

Ezzel szemben a Welzen nevű alkalmazásban található (itt írtunk róla részletes tesztet), fókuszálást segítő vezetett meditációk és zenék nem csak az okostelefonos appban, hanem akár az asztali rendszerek böngészőiben is elérhetők. Ez a munkahelyen sokkal praktikusabb, mintha a telefon fülesét kellene használnunk. A Welzenben a dalok hossza nem állítható, viszont változatos kivitelben kerültek be a rendszerbe, szóval rövidebb és hosszabb verziókat egyaránt találunk. Sajnos a Welzen is csak részben ingyenes, de itt azért kapunk ingyen is fókuszálást segítő dalokat. A többit pedig itt is tesztelhetjük egy ingyenes próbaidőszak erejéig.

Végül ott van még a Relax Meditation (itt írtunk róla), amely ugyancsak a binaurális hangokkal és egyéb hangeffektekkel, dallamokkal segíti a koncentrációt, de itt a lejátszás a végtelenségig is mehet (vagy beállított ideig), s nem előre gyártott zeneszámokat kapunk, hanem mi magunk válogathatjuk össze a nekünk szimpatikus hangeffekteket, amelyeket több sávban, párhuzamosan játszhatunk le. A Relax Meditation

Fókuszálást segítő zenék online, ingyen

Nem csak okostelefonos appok állnak rendelkezésre a fókuszáláshoz, hanem remek online szolgáltatások is. Ezek közül az egyik legizgalmasabb – amelyről részletes tesztet is írtunk korábban – ráadásul teljesen ingyenes: a focusmusic.fm egy online rádió, amely kifejezetten a fókuszálást segítő zeneszámokat streamel nekünk a böngészőben, ráadásul több stílusban (klasszikus, elektronikus, downtempo). Vagy ha arra van szükségünk, hallgathatunk vele digitális eső-hangeffekteket is, ami szintén jótékony hatással lehet a figyelmünk összpontosítására.

Fókuszálást segítő zenék az online zeneboltokban

Természetesen nem csak online és az alkalmazásokban találunk koncentrációnöveléshez használható dalokat. Akadnak ilyenek bőven a különféle online zeneboltokban is. Így például találunk megvásárolható “CD-ket” a Play Áruház zenei részlegében is (például a Focus@will Electro-Bach, egy halom Studying Music összeállítás, amelyek között vannak egyszerű klasszikus vagy ambient válogatások, és binaurális megoldásra épülő lemezek is).

De annak sem kell szomorkodni, aki nem adna ki pénzt a ilyen digitális hanglemezekért. A Spotify-on ugyanis akár ingyenes hozzáféréssel is lejátszhatunk egy halom hasonló összeállítást. Íme néhány:

Persze az ingyenes Spotify hallgatás egyik hátulütője, hogy olykor egy-egy rövid reklámblokk megszakítja majd a nagy koncentrációt, de amúgy sem árt néha pihenni, szóval ez még túlélhető megkötés szerintünk. Ha valaki nem akar a munkahelyén Spotify alkalmazást telepíteni, a Chrome böngészőben használhatja az online lejátszót is. De persze az ingyenes regisztráció ebben az esetben is szükséges.

Fókuszálást segítő zenék a Youtube-on

Végül nem maradhat ki forrásként a Youtube sem, amely ugyebár – a tengernyi videó mellett – kimeríthetetlen tárháza mindenféle zenének is. Mellesleg ha nem akarjuk a Youtube felületét nyitva hagyni és készítenénk egy saját fókusz-válogatást, amelyet kényelmesen lejátszhatunk a háttérben, akkor jól jöhet az a nemrég nálunk is bemutatott ingyenes alkalmazás, amely egy a Youtube dalaira építő zenelejátszó Windowsra és macOS-re egyaránt. A Youtube-on fókuszálást segítő dalok ezreit találjuk, íme egy kis ízelítő:

Focus@will egyveleg

Tanulást, koncentrálást segítő zene, Zene stresszoldáshoz

Tanulós zene, Relaxáló stresszoldó zene, Zene munkavégzéshez

De ennél is többet találni még itt, csak keressünk rá bátran a Youtube keresőjében. Lehet válogatni kinek-kinek ízlése szerint.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató