Fókuszálást és olvasást segítő színséma kódszerkesztő programokhoz (is)

Oldalunkon volt már szó fókuszálást segítő zenékről, sőt, arról is, miként segíthet egy program abban, hogy tennivalóinkra fókuszáljunk. Sőt, volt már nálunk olyan betűkészlet is, amely segítheti az éppen olvasott tartalmak megjegyzését. De arról még nem szóltunk, hogy a programok felülete, többek között a színvilága is erősen befolyásolhatja, hogy mennyire tudunk koncentrálni arra, mit éppen csinálunk. Mondjuk az is viszonylag ritka, hogy konkrét színpalettákat ajánljuk (paletta tervezőket azért szoktunk), de ma mégis ez történik: van ugyanis egy fókuszálást és olvasást segítő színséma kódszerkesztő programokhoz, amelyet azonban nem csak a programozók hasznosíthatnak, hanem alapvetően bárki hasznát veheti.

Fókuszálást és olvasást segítő színséma kódszerkesztő programokhoz (is)

Nord nem egy színséma készítő program, hanem egy színpaletta csomag, amelyet készítői úgy állítottak össze, hogy megkönnyítse például a szövegekre, kódokra fókuszálás, azok olvasását, átlátását. Mindent visszafogott, kissé pasztell-szerű, harmonikusan összeválogatott színekkel érik el, amelyek amúgy leginkább a téli tájakra, jégmezőkre emlékeztetnek hangulatban.

Maga a színpaletta már teljes egészében elérhető, több modulból áll. A minták és a hozzájuk tartozó színkódok megtalálhatók a készítők oldalán. Sőt, a paletta letölthető különböző rendszerekhez (például macOS és azon akár a SIP nevű paletta-menedzser) és alkalmazásokhoz (például Photoshop) is.

De még ez sem minden: a paletta alapján készült témák letölthetők seregnyi kószerkesztőhöz (Vim, Visual Studio Code, Xcode stb.) és terminal appokhoz is. Nagy bánatunkra a cikk készültekor Ulysses-hez és Bearhez még nem készült ilyen, de ami késik, nem múlik, reméljük egyre több markdown szövegszerkesztőben is helyet kap majd. Amúgy az oldalon minden szekciók folyamatosan bővítenek, így jó esély van rá, hogy bővül majd a választék.

A Nord egy kifejezetten jól sikerült, harmonikus színpaletta, amely tényleg segíti szövegek átlátását és pihentető a szemnek is. Az összeállítást egyébként hozzáigazították a mostanság divatos világos és sötét rendszer- és programfelületekhez egyaránt. Bármelyikhez jól használható.

Ne maradjon le erről sem!