Praktikus nyílt forráskódú jegyzet alkalmazás Windowsra, macOS-re, Linuxra, mobilra

Állandó olvasóink teljes joggal ránk foghatják, hogy a jegyzet alkalmazások bemutatása a mániánk, hiszen szerepelt már nálunk e témakör színe java: NotionBearEvernoteOneNoteAgendaSimplenoteVnoteBoostnote stb. A linkeltek szerintünk a legjobbak (a pedig keresőnkben találni még többet is), de még így sem értünk a végére, hiszen mindig lelünk újabb gyöngyszemeket. Így van ez ma is, amikor egy nyílt forráskódú jegyzet alkalmazás kerül terítékre.

Joplin: nyílt forráskódú jegyzet alkalmazás Windowsra, macOS-re, Linuxra

Joplin egy érdekes és kifejezetten sokoldalú jegyzet alkalmazás, amely alapvetően minden rendszeren fut, bár nem mindenhol a megszokott módon. Windowsra például portable változatot tölthetünk le (vagyis nem kell telepíteni, csak letölteni és elindítani), macOS-re a Homebrew használatával telepíthetjük, Linuxra pedig Arch Linux csomagot tölthetünk le, ami elvileg a legtöbb népszerű disztribúcióban használható. A mobil változat már kicsit kényelmesebben fogható munkára, hiszen mind Androdira, mind iOS-re van belőle telepíthető változat a megfelelő alkalmazásboltban (Androidra ittiOS-re itt).

Ha viszont túljutunk a beüzemelésen, gyorsan megkedveljük a programot. Jegyzeteinket markdown jelölések használatával írhatjuk, s a megszokott formázásokon felül van lehetőségünk táblázatok létrehozására, képek beillesztésére, sőt, tulajdonképpen bármilyen fájl csatolására is. De átvehetünk tartalmakat például weboldalakról is, a böngészőbe beépülő kiegészítővel. De importálhatunk akár md fájlokat is, illetve korábbi Evernote jegyzeteink átvételét is megoldhatjuk benne, az Evernote .enex állományainak használatával. Az exportálási lehetőségek számra is tisztességes: md, json, raw, illetve PDF.

Jegyzeteinket többféle felhő szolgáltatáson keresztül szinkronizálhatjuk, így például Dropbox, OneDrive, vagy saját WebDAV szerverrel is az anyagainkat. Kinek, melyik a szimpatikusabb. Ha bekapcsoljuk, akár az end-to-end titkosítás is megoldható, így privát jegyzeteinket is biztonságban tudhatjuk az illetéktelenektől.

A programban mindent kategóriákba sorolva rendszerezhetünk, illetve címkékkel is elláthatjuk jegyzeteinket, így a későbbiekben könnyedén előszedhetjük amire szükségünk van. De van természetesen kereső is. Minden jegyzet használható offline is, így akkor is elérjük azokat, ha éppen nincs élő internet kapcsolat a gépen, okostelefonon.

Érdekesség, hogy van Geo-lokáció támogatás, s ami még érdekesebb: akár külső szerkesztőben is egy kattintással megnyithatjuk jegyzetünket, aztán visszamenthetjük a módosításokat a jegyzetgyűjteménybe. Emellett létrehozhatunk tennivalókat is, amelyekhez hozzárendelhető emlékeztető időpont is, de amúgy pont ugyanúgy lehet saját tartalmuk, mintha hagyományos jegyzetek lennének.

Mindent egybevetve a Joplin egy kifejezetten ígéretes kezdeményezés, már most több konkurensét kenterbe veri a funkcióit és felületét illetően. Szóval érdemes kipróbálnia azoknak, akik éppen egy új, sokoldalú jegyzet alkalmazást keresnek, több platformra.

Androidos programok teszteléséhez a Samsung A70 készüléket használjuk, a Samsung Magyarország jóvoltából.

Ne maradjon le erről sem!