Evernote jegyzetek importálása OneNote-ba, egyszerűen

Régóta állandó szereplő nálunk az Evernote nevű jegyzet alkalmazás, amely kétség kívül kategóriájának egyik legjobbja. Mégis az elmúlt időszakban viszonylag sokan döntöttek úgy, hogy szeretnének inkább valamilyen alternatívát keresni, elsősorban a viszonylag magas havidíjas Premium csomag helyettesítése végett. Márpedig az Evernote nincs egyedül a piacon, macOS-re és iOS-re ott van például személyes kedvencünk, a Bear, nem beszélve az abszolút cross-platform és ingyen használható Microsoft OneNote-ról. Márpedig a OneNote-nak van egy extra előnye is ezen a téren: könnyedén átpakolhatjuk bele Evernote-os jegyzeteinket. Hasonlóan a korábban bemutatott Evernote-ból Apple Notes-ba költöztetéshez, az Evernote jegyzetek importálása OneNote-ba is viszonylag egyszerűen megoldható. Mindössze egy kis segédprogramra van szükségünk, amely ingyen letölthető a Microsoft honlapjáról.

Evernote jegyzetek importálása OneNote-ba

A megoldás nem más, mint a Microsoft saját alkotású OneNote Importer alkalmazása, amelyről annyit azért tudni kell, hogy egyelőre előzetes (Preview) verzió van csak belőle. Mindenesetre szépen működik, szóval ha csak nem hoztunk létre extrém módon bonyolult jegyzet struktúrát, akkor simán átvesz mindent az Evernote-ból.

Első lépésként az Evernote-ból kell hozzájutnunk a jegyzetekhez. Ehhez érdemes az All Notes kategóriát választani a programban, majd egy Ctrl + A (Macen CMD + A) kombinációval kijelölni az összeset a listában. Ha nincs szükségünk mindre, akkor csak azokat jelölgessük ki egy-egy kattintással (a Ctrl vagy Macen a CMD gomb nyomvatartása mellett) , amelyeket majd viszont akarunk látni a OneNote-ban. Ezután kattintsunk a File / Export Notes menüpontra és mentsük el jegyzeteinket az Evernote saját .enex formátumában. Ez egy viszonylag nagy fájl lesz, attól függően, mennyi és mekkora jegyzetünk volt a rendszerben (ha sok képet, fotót, dokumentumot stb. csatoltunk a feljegyzésekbe, az jelentősen növelheti azok fájlméretét).

Miután birtokunkban vannak az exportált jegyzetek, töltsük le és telepítsük a OneNote Importer programot (Windowsra és macOS-re egyaránt létezik), majd indítsuk el és adjuk meg neki forrásként a létrehozott .enex állományt. Ezután választhatunk, hogy mely OneNote (pontosabban Microsoft) fiókunkba szeretnénk importálni Evernote feljegyzéseinket.

Következő lépésként – szükség esetén – megadhatjuk, hogy a program az Evernote-ban létrehozott címkék alapján rendezze az importált feljegyzéseket. Evernote-os anyagaink egyébként teljesen önálló jegyzettömbökbe kerülnek a OneNote-on belül, az Evernote-ban létrehozott jegyzettömböknek megfelelően.

Az Import gombra kattintva már nincs más feladatunk, mint kivárni az adatok feldolgozását, amely jegyzeteink mennyiségétől (s persze a csatolt fájloktól, képektől, hangos jegyzetektől) függően azért számottevő ideig is eltarthat. De ha van türelmünk kivárni, cserébe nem kell egyesével átmásolgatni minden jegyzetlapot egyik programból a másikba.

Nem teljesen ugyanaz, de takarékosabb

A végleges váltás előtt azért érdemes megismerkedni a OneNote-tal tüzetesebben is, mert bár alap eszközkészletében nagyon hasonlít az Evernote-ra, de a jegyzetek kezelésének, a tartalom rendezésének szempontjából nagyon eltérő a két program. Kicsit más látásmódot igényelnek. Annyi előnye viszont mindenképpen van a OneNote-nak, hogy a Microsoft OneDrive felhő tárhelyét használhatjuk adataink szinkronizálására, márpedig ott 5 GB ingyen jár, ami a legtöbb felhasználónak bőven elég, miközben nem kell fontos funkciókról sem lemondaniuk, szemben az Evernote ingyenes változatának korlátaival. De még ha előfizetünk 50 GB OneDrive tárhelyre, az is sokkal olcsóbb, mint az Evernote havidíja.

Ne maradjon le erről sem!