A legjobb produktív appok Androidra

Korábban volt egy összeállításunk arról, milyen appokat érdemes használni iPhone-on, ha növelni szeretnénk hatékonyságunkat és kényelmesen menedzselni tennivalóinkat. Ezúttal a téma ugyanaz, csak a rendszer változik: megmutatjuk, melyek a legjobb produktív appok Androidra. Ezek a program segíthetnek átlátni a napi tennivalókat, menedzselni a beömlő e-maileket, rendszerezni jegyzeteinket, árajánlatokat írni, vagy éppen összedobni egy bannert valamilyen online kampányhoz. Számtalan területen lehetnek a hasznunkra a napi munka során.

 

A legjobb produktív appok Androidra

Hasonlóan a korábbi iOS összeállításhoz, itt is azt az elvet követtük, hogy a korábban már önállóan bemutatott alkalmazásokhoz linkeltük a részletes tesztet, így azokról ott tényleg minden fontos információ megtudható.

 

OneNote

Legyen szó akár a meeintgek jegyzeteinek készítéséről, vagy egy projekt vázlatának megtervezéséről, a OneNote szinte tökéletes választás lesz. Mivel ingyen használható szinte minden népszerű platformon, nincs nagy kockázat a beüzemelésében, az pedig kétségtelen, hogy minden tud, amit egy jegyzet alkalmazástól elvárhatunk: képek beillesztése, dokumentumok és fájlok csatolása, táblázatok szerkesztése, hangos jegyzet készítése stb. Ráadásul a jegyzetek felülete szabadon tologatható, így ha a folyamatos szövegírással szemben előnyben részesítjük, hogy a digitális papíron bárhol elkezdhetünk írni vagy rajzolni ahol eszünkbe jut, illetve az objektumokat, csatolmányokat is szeretjük az elképzeléseinknek megfelelően elrendezni, akkor a OneNote-ot nekünk találták ki. Anyagaink tárolásához a Microsoft OneDrive felhőjét használhatjuk. Ebből ugyebár 5 GB ingyenes, s pénzért elég kedvezményes áron akár TB-os méretig bővíthető.

 

Evernote

Egykori kedvencünket kicsit kezdi ugyan megtépázni az idő, de még mindig tartja magát a jegyzet alkalmazások élmezőnyében (Androidra innen tölthető le). Leszámítva a Premium csomag kissé elrugaszkodott havidíját egyébként sok rosszat nem lehet mondani az Evernote-ra. Tökéletes eszköz csoportmunkára is, de arra is, hogy privát jegyzeteinket tároljuk benne. Itt is van lehetőség hangos jegyzetek készítésére, fájlok csatolására, képek és PDF dokumentumok jelölésekkel ellátására, s persze szöveges jegyzetelésre. Igaz, itt már kötött keretek között, de ez sok esetben szerintünk praktikusabb, mint a OneNote “írj ahová kedved tartja” megoldása. Ízlés kérdése.

Az Evernote-ról itt írtunk részletes bemutatót. Mint ott is kifejtettük, az ingyenes verzió 60 MB-os havi tárhelye (minden hónapban ennyit kapunk pluszba) és a szinkronizálás két eszközre való korlátozása nem volt éppen előnyös döntés a fejlesztők részéről. A Premium csomag több mint 2000 forintos havi díja pedig csak a csoportmunka funkciókat kihasználóknak éri meg. Van viszont egy kb. 1000 forint/hó díjas Plus csomag is, ezen már érdemes elgondolkodni, ha egy olyan jegyzet alkalmazásra van szükségünk, amelyik minden népszerű platformon fut, hatékony és sokoldalú. A Plus csomag esetében már minden lényeges funkciót használhatunk, több eszköz között is mehet a szinkronizálás és havonta 1 GB feltöltési limitünk lesz, ami már bőségesen elég a kényelmes használathoz.

 

Annotate

Ha már a jegyzetelésnél tartunk, olykor szükség van arra is, hogy képernyőképeket, fotókat lássunk el megjegyzésekkel, kiemelésekkel. Erre a célra kitűnő választás az Annotate, különösen ha nem sajnáljuk a 900 forint körüli árat az alkalmazáson belül megvehető extra funkciókra (nagyító effekt, privát adatok kitakarása több módon stb.).

De az alap funkciók (nyilak, kiemelések, szövegek elhelyezése a képeken) is bármikor jól jöhetnek. Egyszerűen használható, a jelölések mindegyike testreszabható, utólag is könnyen pozicionálható. Szóval érdemes a telefonon tartani ezt az appot.

 

Microsoft To-Do

Ha már Microsoft alkalmazással kezdtük, nem feledkezhetünk meg a további appjaikról sem. Bevalljuk, kicsit haragudtunk, amikor úgy tűnt, a Microsoft a Wunderlist felvásárlása után csak elsorvasztja az amúgy remek GTD alkalmazást, de nem ad helyette semmit. A Wunderlist utódjának szánt Microsoft To-Do ugyanis sokáig elég nyögvenyelősen készült.

Mostanra viszont már belehúztak a srácok és az okostelefonos appok kifejezetten jók kezdenek lenni. A Microsoft To-Do androidos változatát ma már bátran merjük ajánlani mint ingyenes tennivaló-menedzsert és GTD alkalmazást. Windows 10-re van asztali verzió, illetve van webes, így szinte bármilyen rendszeren használható verziója is. Mi azért nagyon várunk egy natív macOS verziót belőle, mert úgy lenne teljes a kör. Készül az is. De maga az okostelefonos app nem hiányozhat egy androidos készülékről sem.

 

Trello

A Trello egy hihetetlenül jó csoportmunka eszköz, ha projektek kényelmes, átlátható menedzseléséről van szó. Tökéletesen átláthatjuk a segítségével a kiosztott feladatok előrehaladását, de ötleteléshez, tervezéshez is jó választás. Szerintünk kifejezetten kkv-knak van kitalálva, szóval feltétlenül javasoljuk az ismerkedést vele. Részletesen itt írtunk róla.

Az ingyenes változat a legtöbb kis cégnél bőven megteszi, de aki nagyobb hatékonyságra és extra funkciókra vágyik, annak az előfizetésen is érdemes elgondolkodnia.

 

Feedly

Manapság hihetetlen mennyiségű híroldal található az interneten. S bár az is egy megoldás, ha az ember reggelente egyenként végigkattintgatja az összes kedvencét, vagy a különféle hírgyűjtő oldalakon igyekszik kimazsolázni azt, ami érdekli, de sokkal hatékonyabb lehet egy RSS gyűjtő alkalmazás bevetése. A Feedly egy ilyen RSS gyűjtő szolgáltatás, amelybe bármilyen híroldal hírfolyamát felvehetjük, s egyetlen felületen láthatjuk az összes kedvenc hírforrásunk megjelenéseit. Az ingyenes változat több mint elég ahhoz, hogy kényelmesen menedzselhessünk egy halom híroldalt.

Ha regisztrálunk a Feedly.com oldalon, az online felületen az Ad Content gombra, majd az Add Website menüpontra kattintva adhatjuk meg a kívánt weboldalak RSS feedjeinek linkjét (elég az oldal URL címét megadni, a feedeket előkeríti belőle a Feedly magától), s felvehetjük azt a listánkba. Akár kategóriákba rendezve is. Ha pedig ezzel megvagyunk, csak telepíteni kell az androidos appot a telefonra, belépni Feedly fiókunkba, s onnantól ömlenek a hírek, ízléses felületen, okostelefon képernyőjén is könnyen olvasható formára áttördelve.

 

Pocket

Egy pillanatra maradjunk még a híreknél: a Pocket segítségével bármilyen weboldal cikkét eltárolhatjuk későbbi olvasásra. Így nem kell feleslegesen terhelni a böngészőnk könyvjelző tárát átmenetileg érdekes linkekkel, ráadásul a cikkeket akár offline is elolvashatjuk később a mobilon. Nekünk nem a Pocket, hanem az Instapaper a kedvencünk, ám az a GDPR rendelet óta Európából hivatalosan elérhetetlen. Amíg nem dolgozzák át, addig a Pocket is tökéletes megoldás. Mindkettőről írtunk már részletesen korábbi tesztünkben.

 

1password

Manapság hihetetlen mennyiségű jelszót, PIN kódot, banki adatot stb. kell megjegyeznünk. Ezeket fejben tartani – különösen, ha nem villámgyorsan feltörhető jelszavakat akarunk használni és nem mindenhol ugyanazt – szinte lehetetlen. Ilyenkor jön jól egy megbízható jelszómenedzser app. Bár akadnak ingyenes megoldások is, mi ebben az esetben inkább a minőségre és megbízhatóságra voksolunk. Ebből a szempontból a 1Password lehet az egyik legjobb választás, amely ugyan havi előfizetést kér, de cserébe minden platformon elérhetjük felhőben tárolt (erősen titkosított) jelszógyűjteményünket. Szépen beül az Android rendszerbe is (bár ez rendszerverziótól is függ), így adott esetben a weboldalakon, vagy akár alkalmazásokba is közvetlenül elérhetjük a szükséges jelszavakat. Támogatja az ujjlenyomatos beléptetést , így nem kell mindig bepötyögni a master jelszót (ez védi az összes többit) a telefonon, elég, ha az ujjlenyomat olvasót használjuk azokon a készülékeken, amelyek rendelkeznek ilyennel. Van amúgy olcsóbb, de szintén megbízhatónak mondható alternatíva is, például az Enpass. Szerintünk a 1Password mérföldekkel jobb, de aki nem kedveli a havi előfizetős megoldásokat, annak érdemes megismerkednie az Enpass lehetőségeivel, amelyről itt írtunk.

 

Microsoft Outlook

Kezdeti botladozásai után a Microsoft Outlook okostelefonos verziója mára az egyik legjobb választás lett Androidon és iOS alatt egyaránt. Ráadásul ingyen letölthetjük a Play áruházból. Napi használatnál sokkal kezesebb és praktikusabb, mintha a Gmail saját appját használjuk, nem beszélve arról, hogy több levelezőfiók-formátumot is támogat még emellett. Szóval a teljes levelezésünket rábízhatjuk, olyan funkciók mellett, mint a szűrt postafiókok vagy a levelek elodázása.

Sajnos ettől még az asztali verzió fizetős maradt, az Office csomag részeként, de cégeknél az Office azért még ma is etalon, mint irodai csomag, szóval ha eleve Outlookot nyúzunk Windowson vagy Macen, akkor érdemes ezt beüzemelni Androidon is.

Ha valaki Gmailre épít, annak örömhír, hogy a jelenlegi verziók már támogatják a Gmail levelezés mellett a Google Naptárat és Címjegyzéket is. Sőt, a Maces változat bétája is képes erre, s elvileg idén debütál majd belőle a végleges verzió (a cikk írásakor aktuális maces verzió csak a Gmail levelezéssel birkózik meg).

 

Office Lens

Furcsa érzés, hogy androidos gyűjteménybe ennyi Microsoft termék vegyül, de még egyről szót kell ejtenünk. Az Office Lens kihagyhatatlan darab, ha papír alapú levelezésünket, dokumentumainkat szeretnénk digitalizálni az okostelefonra. Akár több oldalas PDF-eket is létrehozhatunk vele, méghozzá nagyon egyszerűen, így több oldalas irományok villámgyors szkenneléséhez kiváló választás Androidon.

 

Adobe Spark Post

A nagy nevek közül nem csak a Microsoft van jelen a platformon. Az Adobe-nak is akadnak androidos appjai szép számmal. Közülük az egyik kedvencünk az Adobe Spark Post, amelyről itt írtunk bővebben.

Most röviden csak annyit: ha bannereket, képes Facebook posztokat, Twitter fejléceket, vagy bármilyen, feliratokkal, mintákkal kiegészített digitális képet szeretnénk kreálni, ez az egyik legjobb megoldás hozzá. Nulla százalék grafikusi tehetséggel is van esélyünk, hogy a végeredmény profi legyen.

 

Snapseed

Végül egy app azoknak, akik menet közben szeretnék megoldani okostelefonnal készült fotóik retusálását, helyrepofozását, esetleg izgalmasabbá tételét. A Snapseed az egyik legjobb ingyenes képszerkesztő app Androidra, így feltétlenül érdemes a kezünk ügyében tartani. Segítségével módosíthatjuk képeink színvilágát, élességét, agy akár el is tüntethetünk róluk felesleges részleteket. Segít az átméretezésben, körbevágásban, a perspektíva korrigálásában stb.

 

Tesztünkhöz Samsung Galaxy S9 okostelefont használtunk, amelyet a Samsung Electronics Magyar Zrt. biztosított számunkra. További részletek: www.samsung.com

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató