Weboldalak mentése JPG képként, PDF dokumentumként

Az elmúlt években többször is felmerült már témaként, hogy miként lehet weboldalakat lefotózni úgy, hogy a böngészőablakból “kilógó” részek is szerepeljenek a képen, mintha az egész oldalt végiggörgettük volna. Mutattunk erre a célra remek böngésző plug-ineket (Chrome-hoz és Firefoxhoz egyaránt), de önálló alkalmazásokat és weboldalakat is. Ezúttal az utóbbiak gyűjteményét szeretnénk kicsit gyarapítani, akad ugyanis két nagyszerű online szolgáltatás, amelyekkel gyerekjáték a weboldalak mentése JPG képként vagy akár PDF dokumentumként egyaránt.

 

Weboldalak mentése JPG képként vagy PDF dokumentumként

Első ajánlatunk már többször is szerepelt más összeállításainkban. A CloudConvert szinte tökéletesre sikerült online fájlkonvertáló szolgáltatás, amelyen videóktól a hangfájlokon át egészen a dokumentumokig bármit konvertálhatunk egy adott formátumból, tetszőleges másikba. S hát ebbe a nagy kínálatba beletartozik az is, hogy képes akár HTML fájlok és weboldalak átalakítására is, például JPG vagy PDF formátumba.

Ha például Website to JPG modulnál a Select Files gomb jobb szélé látható nyílra kattintunk, majd a legördülő menüben kiválasztjuk az Add from URL menüpontot, akkor megadhatjuk egy weboldal URL címét, majd kiválaszthatjuk a célformátumot (JPG, PNG, SVG, PDF), végül a Start Conversion gombra kattintva már készülhet is a teljes oldalt tartalmazó fotó. Az Options (csavarkulcs ikon) gombra kattintva egyébként még lehetőségünk van a leendő fájl jellemzőit is aprólékosan megadni (mekkora felbontással készüljön a fotó stb.). PDF-ek esetén a linkek is megmaradnak és a rendszer kicsit olvashatóbbra tördeli a weboldalt, így akár az online cikkek offline elolvasására, tárolására is tökéletes ez a megoldás.

Ha valamilyen képformátumra konvertálunk, akkor a linkek nem lesznek elérhetők, cserébe viszont az oldal eredeti tördeléséről lesz teljes fotónk.

Alternatív megoldásként tudjuk még javasolni a Convertio nevű szolgáltatást, amely szintén szerepelt már nálunk részletes teszten. Az eljárás itt is nagyon hasonló: az oldalnak van egy HTML to JPG modulja, amely az adott link alapján fotót készít a kiszemelt weboldalról, de JPG helyett itt is választhatunk egyéb képformátumot, vagy akár PDF dokumentumot is.

Az eredményt is nagyjából azonos lesz a CloudConvertnél tapasztalhatóval, így elsősorban ízlés dolga, hogy a kettő közül ki, melyiket választja (nekünk továbbra is a CloudConvert a kedvencünk, ha online konvertálásról van szó). Mindenesetre csalódni aligha lehet bennük, ráadásul a használatukkal megússzuk a böngészőkbe épülő kiegészítők, vagy önállóan futó alkalmazások telepítését (bár azt azért meg kell még itt jegyezni, hogy a Firefox hivatalos honlap fotózó képességgel rendelkezik az 57-es verzió óta).

Ne maradjon le erről sem!

Oldalunkon sütiket használunk a megfelelő működéshez. Erről bővebb információt Adatkezelési tájékoztatónkban talál. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató