Ha váltana: az új, villámgyors Firefox Quantum testreszabása

A napokban jelent meg a Firefox legújabb, 57-es verziója, amelyet a Firefox Quantum kódnéven is emlegetnek. Ez a verzió fontos állomást jelent az alternatív böngésző életében, hiszen szinte teljesen megújult: új felület, új ikon, visszafogottabb memóriaigény és kétszer gyorsabb böngészési sebesség jellemzik. Mindez nem csak a készítők leírása szerint van így, hanem pár napos tesztelés után mi is aláírjuk: a Firefox Quantum immár érdemes lehet arra, hogy aki anno áttért róla a Chrome-ra vagy más böngészőre, most adjon neki egy újabb esélyt. Ez a Firefox ugyanis már letisztultabb, jóval kevésbé zabálja az erőforrásokat, és mérések nélkül, érezhetően is gyorsabb, nem csak régi önmagához képest.

Akadnak ugyan továbbra is olyan webes elemek, melyek a Firefoxban másként festenek, mint a Chrome-ban vagy mondjuk a Safari esetében. A megjelenítés nem mindig tökéletes (van ez így a Microsoft Edge esetében is), de azért túlnyomórészt nem lehet panaszunk. Amire viszont érdemes odafigyelni: hogy több hagyományos Firefox plug-in is “megy majd a levesbe”, mert az új verzió nem támogatja már a XUL kiegészítőket. A WebExtensions változatok viszont gond nélkül használhatók.

 

Firefox Quantum: extrák az új verzióban

A korábbi verziókban kis ügyességgel már bekapcsolható volt, de most már hivatalosan is működik a Firefox saját weboldal fotózó funkciója. Csak kattintsunk az aktuális oldal URL címe melletti három pontra (), amely afféle helyi menüként funkciónál. Itt válasszuk a Take a Screenshot menüpontot, majd jelöljük ki, amit lefotóznánk az oldalon. Ha megvagyunk, menthetjük felhőbe a képet, ahonnan egy kattintással letölthető, vagy ha úgy jobb, továbbíthatjuk bárkinek, közvetlen linkkel, amelyet a böngésző automatikusan vágólapra is másol, így nekünk már csak beilleszteni kell a közösségi oldalon, vagy az e-mailben.

De van már WebAssembly támogatás, virtuális valóság (WebVR), s ha már a Firefox megvette a Pocket nevű szolgáltatást, akkor azt is tökéletesen integrálták mostanra a böngészőbe, így egyetlen mozdulattal menthetünk le online anyagokat későbbi, akár offline olvasásra (a Pocketről itt írtunk korábban).

 

Áttérés másik böngészőről

A fentiek alapján egy próbát minimum megér azoknak is az új Firefox verzió, akik korábban már hátat fordítottak neki és átnyergeltek másik böngészőre (lássuk be, manapság már van temérdek, s folyamatosan jönnek az újabbak, akár a böngészés megreformálását célzók is). De mi van akkor, ha annyira megtetszik az új Tűzróka, hogy rögtön váltanánk is, mondjuk a Chrome-ról? Nos, jól bevált könyvjelző gyűjteményünket, mentett jelszavainkat, előzményeinket, vagy éppen a mentett sütiket könnyedén átemelhetjük a Firefoxba. Ehhez kattintsunk a Bookmarks / Show All Bookmarks menüpontra (Ctrl + Shift + B Windowson és CMD + Shift + B macOS-en), majd kattintsunk az Import and Backup you bookmarks gombra (csillag ikonos). A legördülő menüből válasszuk az Import Data From Another Browser menüpontot. Ekkor kiválaszthatjuk, hogy a gépen található többi böngésző közül melyiknek az adatait szeretnénk átvinni a Firefoxba. Kattintgassuk végig a varázslót, akár az alapértelmezett opciókkal, akár úgy, hogy kimazsolázzuk, mire nincs szükségünk. Amint végeztünk, a könyvjelzők között megtaláljuk majd az importált elemeket, s a Firefox a jelszavakat, sütiket, előzményeket is átveszi az adott böngészőprogramtól (utóbbi nem minden böngésző esetében működik).

Sajnos a különféle beépülőket a Firefox nem képes automatikusan átvenni más böngészőkből, így azok firefoxos változatának telepítése ránk vár. Ezt azonban könnyedén megoldhatjuk a Mozilla AddOns oldalán keresztül, ahol minden támogatott plug-int megtalálunk.

 

Fejléc átvariálása

A Firefox fejléce továbbra is skinezhető, így akinek esetleg nem tetszik az új, sötét fejléc, az simán lecserélheti azt egy hagyományosabbra a Customize… menüpontban, az ott látható Themes gombra kattintva és a Light témát választva.

Aki pedig nem csak a fejlécet szeretné sötét árnyalatban látni, hanem a teljes böngészőablakot, annak a Dark témát tudjuk javasolni. Ha egyik sem jön be, akkor vagy visszaállhatunk az eredeti Default verzióra, vagy letölthetünk egy halom látványos, színes-szagos fejléc témát a Get More Themes gombra kattintva.

Ne maradjon le erről sem!