Teljes weboldalak fotózása Firefoxban, egyszerűen

Korábban mutattunk már több programot és böngésző plug-int is, amelyek alkalmasak voltak teljes weboldalak lefotózására (is). Ilyen például a Save to Google Drive, a SnapiTo, az Action!, a Capto, vagy éppen a Napkin. Ez csupa remek kiegészítő és nagyszerű alkalmazások, amelyek ráadásul további funkciókkal is rendelkeznek a weblapok fotózásán kívül. Azonban a Firefoxot használóknak mostantól nem lesz szüksége extra megoldásokra e feladathoz, mostantól ugyanis alapból megoldható a weblapok fotózása Firefoxban.

 

Weblapok fotózása Firefoxban

A korábban csak technikai demóként elérhető Firefox Screenshot plug-in nemrég hivatalosan is bekerült a Firefox böngészőbe, így mostantól már extra kiegészítők telepítése nélkül is készíthetünk teljes fotókat egy-egy honlapról, beleértve azok képernyőről “kilógó” részeit is.

Mivel ez még mindig csak egy béta állapotú funkció, alapértelmezésben egyelőre nem aktív. Azonban a bekapcsolása nem igényel pilótavizsgát:

  • Írjuk be a Firefox címsorába a következőt: about:config
  • Kattintsunk az Elfogadom a kockázatot gombra (mivel itt kísérleti funkciókat is bekapcsolgathatunk, a fejlesztők elővigyázatosan figyelmeztetnek minket ezek “veszélyeire”, ami főleg az esetleges hibás működést takarja)
  • A meglehetősen hosszú listában keressük meg az alábbi részt (van keresősáv is):
    extensions.screenshots.system-disabled
  • Kattintsunk rá duplán, hogy az Érték oszlopban látható true értéket átállítsuk false értékre
  • Ettől kezdve már van is egy plusz gombunk a Firefox eszköztárán, amelyre kattintva elindíthatjuk a képrögzítést.

Ezzel a megoldással lefotózhatjuk az éppen megnyitott weboldal egyes elemeit (képeket, szövegeket, menüket stb.), vagy szabadon kijelölt területeket (beleértve akár az egész weboldalt, ha kijelöljük).

A Firefox a Mentés gombra kattintva felhőbe tölti a képet, ahol 14 napig maradhat, vagy ha úgy tartjuk jónak, bármikor törölhetjük. Minden képhez kérhetünk közvetlen linket, így azok megosztása a fórumokban, Facebookon, egyéb közösségi oldalakon szinte gyerekjáték. De természetesen arra is van lehetőség, hogy elkészülte után közvetlenül, vagy 14 napon belül a felhőből, letölthessük a képet a számítógépre. Egyszerű és gyors módja ez a weblapok fotózásának. Ha Firefoxot használunk napi szinten, érdemes kipróbálni.

Ne maradjon le erről sem!