Teljes weboldalak lefényképezése Edge és Firefox böngészőkben

Képernyőképek készítéséhez mutattunk már seregnyi nagyszerű megoldást, Windowsra például ittmacOS-re itt. Ám akad egy ehhez nagyon hasonló feladat, amellyel szintén sokan találkozhatnak a napi munka során: a teljes weboldalak lefényképezése. Szerencsére ez sem feltétlenül bonyolult dolog, kiváltképp ha olyan böngészőt használunk, amelyet eleve felkészítettek erre a feladatra. Márpedig az Edge és a Firefox már egy ideje alapból tartalmazza az ehhez szükséges eszközöket.

Teljes weboldalak lefényképezése Edge böngészőben

Kezdjük a Microsoft üdvöskéjével, amely amúgy elterjedtségben mára utolérte a Firefoxot. Ebben persze bizonyára nagy szerepe van annak is, hogy a Windows 10 részeként érkezik. 

Ha viszont ezt használjuk és szeretnénk egy teljes weboldalt (vagyis a látható és a képernyőről kilógó részeket egyaránt) lefotózni, akkor nem kell plug-ineket keresgélnünk. Mindössze annyi a feladat, hogy:

  • nyissuk meg a lefotózni vágyott weboldalt (az adott oldalon megjelenő különféle cookie-értesítőket és az esetleges felugró ablakokat érdemes bezárni a fotózás előtt)
  • nyissuk le a program menüjét (három függőleges pont)
  • keressük meg a Webes rögzítés menüpontot és kattintsunk rá
  • a megjelenő lebegő panelen válasszuk a Teljes oldal lehetőséget

A böngésző ekkor lefotózza a teljes oldalt, majd egy újabb panelen lehetőséget nyújt arra is, hogy rajzoljunk a felvételre. Így ha azt mondjuk magyarázó ábrának szánjuk, könnyedén bejelölhetjük, kiemelhetjük rajta a fontos részleteket. Ha végeztünk, nincs más dolgunk, mint kattintani a flopival jelölt Mentés ikonra.

Teljes weboldalak lefényképezése Firefox böngészőben

Hasonlóan az Edge böngészőhöz, a Firefoxban sem kell telepítenünk semmilyen extra kiegészítőt ahhoz, hogy weboldalakat fotózzunk. Elég, ha frissítünk a Firefox aktuális verziójára (ez amúgy is ajánlott, nem csak az esetleges új funkciók, hanem a biztonsági frissítések miatt is).

Ha ez megvan, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a fotózáshoz szükséges eszköztárat is megkapjuk. Használatához tegyük a következőket:

  • nyissuk meg a fotózandó weboldalt (itt is igaz, hogy az oldalon megjelenő felugró üzeneteket és süti-értesítőket érdemes bezárni a fotózás előtt)
  • kattintsunk a címsor jobb végén látható három pontos ikonra
  • a megjelenő menüben kattintsunk a Képernyőkép készítése menüpontra
  • az ekkor megjelenő felület jobb felső részén kattintsunk a Teljes oldal mentése gombra

A Firefox pillanatok alatt elkészíti a fotót, s megjeleníti azt egy előnézeti panelen. Ha mindent rendben találunk, nincs más dolgunk, mint a Mentésgombra kattintva elmenteni a kész weboldalképet, amely így a rendszerünk alapértelmezett letöltési mappájába kerül.

Ne maradjon le erről sem!