Ötletek menedzselése hatékonyan, de egyszerűen

Nincs is annál jobb, mint amikor az ember sziporkázik az ötletekben. Az már kevésbé örömteli, ha ezeket a hirtelen jött ideákat nincs hová feljegyezni, s pláne nem sikerül megfelelően kidolgozni és később megvalósítani egyiket sem. De szerencsére ilyenkor is jó hasznát vesszüök a számítógépnek és az okostelefonnak, csak a megfelelő szoftvereket kell összeválogatunk és beszereznünk a feladathoz. Nos, az összeválogatás részét megtettük: az ötletek menedzselése hatékonyan, mégis egyszerűen oldható meg az alábbi programokkal és szolgáltatásokkal.

Ötletek menedzselése hatékonyan: jegyzetelés

Az ötlettől a megvalósításig általában hosszú az út, viszont egyszerűsíthetjük a folyamatot az alábbi programokkal. Kezdjük is rögtön néhány olyannal, amelyekben feljegyezhetünk minden fontos részletet, majd átláthatóan tálalhatjuk azokat. Ha valaki cross-platform megoldást keres, e terület két legjobbja az Evernote (itt írtunk róla) és a Microsoft OneNote. Mindkettőben szabadon jegyzetelhetünk, akár kézírással, akár gépelve. Rögzíthetünk hangfelvételeket, rajzolhatunk, csatolhatunk dokumentumokat, vagy éppen összegyűjthetünk linkeket. Szóval minden eltárolhatunk egy helyen. Mindkét program elérhető Windows, macOS, iOS és Android rendszerekre, s alapból mindkettő ingyenes, bár az Evernote esetében ekkor vannak funkcióbeli korlátozások is (például csak két eszközt tudunk szinkronizálni) és a felhőtárhely is elég visszafogott. A OneNote ingyenes verziója szinte semmiben sem korlátozott, háttérként pedig a OneDrive felhőtárhelyünk szolgálhat, amely alapból 5 GB, de jó áron bővíthetjük.

Aki macOS-t és iPhone-t használ, annak jó választás lehet még a Bear is, amely egy hihetetlenül letisztult, markdown írásra kiegyezett jegyzet alkalmazás. Itt is csatolhatunk fájlokat jegyzeteinkhez, s van lehetőség például jegyzetek egymáshoz linkelésére is. A “címkés” rendszer pedig nagyon egyszerűvé teszi jegyzeteink szortírozását.

Ennél már csak a Notion nevű szolgáltatással játhatunk jobban, amely döbbenetes eszköztárral rendelkezik. Tökéletesen menedzselhetjük vele digitális életünket, beleértve ötleteinket is. Sajnos nem ingyenes, de olcsón előfizethető. Egyetlen gond van vele: néha irgalmatlanul képes belassulni. De amúgy a jegyzet alkalmazások csúcsa, sőt, tulajdonképpen több annál. Amolyan jegyzetbe oldott adatbázis app, amely ráadásul minden rendszeren használható. Tesztünket itt olvashatják róla.

Lássuk át az egészet: gondolattérkép és folyamatábra programok

Egy jó jegyzet alkalmazáson felül hasznos lehet még egy megfelelően megválasztott gondolattérkép szoftver is. Ezekkel átlátható módon tervezgethetünk, jelölhetjük a függőségeket. Egy komplett hálózatot vázolhatunk fel velük, amelyben terveink minden részlete helyet kaphat, s láthatjuk, miként kapcsolódnak egymáshoz a részek, hogy tényleg teljes egészt alkossanak. Ugyanígy egy folyamatábra is sokat segíthet, például hálózatok megtervezésénél, irodák kiépítésénél stb.

Gondolattérképeket és folyamatábrákat készíthetünk online eszközökkel is. Ezek közül talán a Draw.io a legismertebb ingyenes megoldás. De anno összegyűjtöttük a legjobb ingyenes gondolattérkép programokat minden rendszerre, illetve Macre mutattunk egy döbbenetesen jól használhatót a Mindnode személyében. Utóbbiból azóta elkészült az újabb verzió, amely még kényelmesebben használható macOS és iOS alatt egyaránt.

Ha valaki diagramok, folyamatábrák készítéséhez keres professzionális alkalmazást, az OmniGraffle-t nem hagyhatja ki. Szerintünk ez kategóriája legjobbja, ráadásul akár okostelefonon is használhatjuk (bár számítógépen azért kényelmesebb).

Tennivalók menedzselése

Ötleteink kidolgozásának minden egyes lépését ütemezhetjük a megfelelő GTD, vagy tennivaló alkalmazásokkal. Ezek közül a mi abszolút kedvencünk a Things 3, amely azonban csak macOS és iOS rendszerekre érhető el. Mindenesetre aki Macet és iPhone-t használ, feltétlenül próbálja ki! Aki pedig nem, ne keseredjen el, tudunk ugyanis mutatni egy ingyenes, cross-platform megoldást is: ez a Microsoft To-Do. Csak egy ingyenes regisztráció szükséges, s onnantól minden tennivalónkat menedzselhetjük vele, ízléses, átlátható felületen. Ráadásul önálló alkalmazást telepíthetünk hozzá Windowsra, macOS-re, iOS-re és Androidra egyaránt. Tennivalóink a Microsoft OneDrive tárhelyén tárolódnak, innen éri el azokat az összes eszköz. Azt kell mondjuk, már a Microsoft To-Do az előd Wunderlist méltó utódja lett. Ráadásul teljesen ingyen használhatjuk, s a Microsoft apránként integrálja funkcióit az Office alkalmazásokkal (például Outlook) is.

Ötleteink menedzseléséhez szintén nagyszerű választás a Trello is, amelyről itt írtunk részletes tesztet. Ez egy kicsit a kan-ban táblákra hasonlít, de ez a digitális forma jóval több lehetőséget rejt, mint a hagyományos kan-ban eszközök. Nagyon hatékonyan menedzselhetjük vele tennivalóinkat, ráadásul alkalmas csoportmunkára is. ALapvetően webes felületen használhatjuk, de van hozzá kliens alkalmazás Windows, macOS, iOS és Android rendszerekre egyaránt. Azt alap változat ingyenes, szerintünk ez a többségnek bőven elegendő (korábbi cikkünkben megtudható, mire képes az ingyenes és mire a fizetős változat).

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató