Havi TOP: június legfelkapottabb cikkei

Azt már megszokhatták olvasóink, hogy minden hét végén, vasárnaponként, összefoglaljuk a héten megjelent legérdekesebb cikkeket, hogy aki esetleg lemaradt a lényegről az adott héten, egy helyről elérje a legizgalmasabb témáinkat. Mivel itt a nyár, senkitől sem várjuk el, hogy napi szinten bújja a Techwokot, bár azt azért megjegyezzük, hogy okostelefonra is optimalizáltuk az oldalt, szóval akár a vízparti árnyékban hűsölés közben is remekül olvasható… Khmmm… No, de aki mégis úgy érzi, lemaradt valamiről, mostantól a Havi TOP összeállításban visszamenőleg, csokorba gyűjtve megtalálja, melyek voltak a hónap legfelkapottabb témái itt a Techwokon. Tesztek, tippek, válogatások, mindegyikből lesz majd itt, méghozzá a hónap TOP-jai. Lássuk is rögtön melyek voltak az idei június legfelkapottabb cikkei.

Havi TOP: június legfelkapottabb cikkei

Minthogy elindult a nyár, június elején rögtön azzal kezdtük, hogy csokorba gyűjtöttük a három – szerintünk – legjobb időjárás előrejelző programot, amelyeket okostelefonon bárhová magunkkal vihetünk

Ha esetleg autóval járunk-kelünk a világban a nyáron, valószínűleg nagy hasznát vesszük a Google Maps egy jópofa extrájának: képes megjegyezni, hol parkoltunk a kocsival, s dolgunk végeztével megmutatni a visszautat.

Szintén hasznos lehet utazáskor, ha odafigyelünk a nyomtalan, névtelen internetezésre. Ehhez – és úgy általában a szinte beazonosíthatatlan, névtelen böngészéshez jöhet jól az a három böngésző (és melléjük pár hatékony VPN szolgáltatás), amelyeket bemutattunk.

Végül még egy nyári téma: összeszedtük, melyek azok az okostelefonos appok, amelyek nélkül nem is érdemes útnak indulni. Bármikor jól jöhetnek, ráadásul megkönnyíthetik a dolgunkat utazás előtt és alatt egyaránt.

Kicsit szakadjunk el a nyaralástól és térjünk vissza a napi rutinhoz. Ha valaki éppen most gondolkodik egy saját weboldal készítésén, de nincs különösebben otthon a programozásban, érdemes megismerkednie ezekkel a könnyen használható webszerkesztő programokkal.

Még mindig webszerkesztés, pontosabban a HTML5 animációk, weboldalak készítéséhez nyújthat hatalmas segítséget a Tumult Hype 4, amely ebben a hónapban jelent meg, s persze azonnal nekiestünk, hogy megtudjuk, mire képes ezen a területen. Nos, az egyik legjobb!

Szintén ebben a hónapban jelent meg egy olyan kiadványszerkesztő program, amely Windowson és macOS-en egyaránt működik és gyakorlatilag képes kiváltani az InDesign-t. Így nagyon olcsón, előfizetés nélkül juthatunk professzionális tördelő szoftverhez. Ez az Affinity Publisher, amellyel abszolút érdemes megismerkednie annak is, aki nyomtatott, és annak is, aki digitális (PDF) kiadványok készítésén töri a fejét.

Ha valakinek utólag jutott eszébe, hogy jó lenne kicsit átrendezni a merevlemezen lévő partíciókat, a MiniTool Partition Wizard 11 ingyenes változatával könnyedén megteheti ezt Windows alatt. Egyszerűen használható és az ingyenes verzió is dicséretesen sokat tud.

Ugyancsak remek, ingyenes alkalmazás – mindenféle korlátozások nélkül – az Ashampoo Audio Recorder Free, amelynek segítségével akár egy mikrofon segítségével, akár a rendszer hangjaiból készíthetünk hangfelvételt, kiváló minőségben, több formátumban.

Bár néha úgy érezzük, csak mi vagyunk ennyire nosztalgia-orientáltak IT területen, de nagyon szeretjük felidézni, milyenek voltak a C64-es, DOS-os idők, vagy éppen az munka az első Windows verziókkal. Csuda izgalmas idők voltak. Aki nem hiszi, most utánajárhat, ugyanis mutattunk pár oldalt, ahol ingyen és telepítés nélkül kipróbálhatók a régi operációs rendszerek.

A hónap közepe táján összeszedtük, miként oldható meg a legkényelmesebben egy Mac és egy androidos okostelefon összekötése. Nem is feltétlenül kábellel (bár azt is leírtuk, miként megy), de akár felhőn keresztül is kényelmesen lehet összehangolni a két rendszert.

Végül mutattunk egy nagyon jól összerakott online képszerkesztő programot, amellyel egyszerűen készíthetők bannerek, képeslapok és egyéb digitális, vagy éppen print anyagok. Sőt, videós fejléceket is összerakhatunk benne, játszi könnyedséggel.

Ne maradjon le erről sem!