Régi rendszerek kipróbálása online, telepítés nélkül

Erre a hétvégére egy kis nosztalgia hullámmal készültünk: mutatunk néhány olyan oldalt, ahol a régi nagy operációs rendszerekről lehet képernyőképet találni, sőt, pár olyat is, amelyeken megoldható a régi rendszerek kipróbálása online, telepítés nélkül is. Szóval nem lesz most szükség semmire, csak egy jó kávéra és fél órányi szabadidőre, amíg visszamegyünk a számítástechnika egykori világába. Emlékezzünk hát virtuálisan!

Régi rendszerek, meg nem fakuló képeken

Aki nem feltétlenül akar a gyakorlatban is elmerülni a korabeli operációs rendszerek tesztelgetésében, annak ajánljuk a Toastytech GUI gyűjteményét, ahol C64-es GEOS-től (megvan az Apple II-es is), a BeOS-en át, az OS/2 Warpig minden megtalálható. Nem soroljuk fel az összeset, hiszen az oldalon is szépen ki lehet mazsolázni mindet az oldalsó menüben (Linux, QNX, Xerox stb.), ráadásul akadnak olyanok, amelyekből több verziót is találunk. 

Hihetetlen, hová repíti az embert ez a kis nézelődés. Már persze ha jelentenek még neki valamit ezek a rendszerek, mert netán ott ült előttük anno.

Régi rendszerek kipróbálása online, telepítés nélkül

Ha valaki nem éri be a képernyőképek nézegetésével, annak mutatunk pár gyakorlatban is kirpóbálható rendszert. Kezdjük akkor rögtön a Windows 1.0.1 tesztelésével, közvetlenül a böngészőben. Aztán következzen a MacOS System 7.0.1

De ha még ez sem elég, akkor viszontláthatjuk a Windows 98-at is, a tüneményes Sheep.exe programmal együtt (lehet elfelejteni?).

De van itt még DOS 6.22Windows 95, és SolarOS is. Lehet, itt sincs sok értelme mindent felsorolni (van még például egy halom Linux verzió), inkább adjuk a listát mindegyikről.

És még ez sem az összes, hiszen egy másik oldalon is csemegézhetünk, ahol például a Windows 3.1 is elindítható a böngészőben, akár teljes képernyőre nagyítva is. Ráadásul itt is van még további csemege: emitt a lista. Nem minden próbálható ki, de a lényeg akkor is ott van, tesztelhető formában.

Régi játékok a hőskorszakból, online

Ha már így elnosztalgiáztunk az egykori operációs rendszereken, ne feledkezzünk meg a régi játékokról sem. Ilyeneket is kipróbálhatunk ugyanis telepítés nélkül! Korábbi cikkeinkben ehhez mindent leírtunk, szóval aki egykori C64-es kedvencekre vágyik, az itt kutasson, aki pedig inkább a DOS világot idézné fel, annak ezt a gyűjteményt ajánljuk. Egyikhez sem kell más, csak az a böngésző, ami előtt eddig is ücsörögtek. Hmmm, esetleg még egy kávé!

In Memoriam Asztalos Aladár | Mert erről a témáról hosszú órákat tudtunk elcsevegni. – NL

Ne maradjon le erről sem!