Sötét felület bekapcsolása Google appokban, Androidon

Egyre divatosabb az ún. Sötét mód az operációs rendszerekben és a szoftverekben egyaránt. Anno mutattuk már, miként lehet bekapcsolni Windows 10 alattmacOS-en, a Chrome böngészőben, a Youtube appban, vagy éppen a Facebook Messengerben. Sorolhatnánk még, de lassan minden alkalmazásba bekerül ez az éjszakai üzemmód, hogy sötét környezetben ne süsse ki a szemünket a monitor, vagy az okostelefon kijelzője. Ráadásul az (AM)OLED kijelzőkkel ellátott készülékeknek még akkuidő szempontjából is jót tesznek a fekete felületek. Nem beszélve arról, hogy sok esetben elég “dögös” látványt nyújtanak. Időközben a Google sorban kezdte ontani magából a sötét módot támogató appokat. Ezúttal azt gyűjtöttük össze, miként oldható meg a sötét felület bekapcsolása Google appokban, kezdve a Chrome böngészőtől, a térképen át, a számológépig. Már amelyik támogatja ezt a funkciót, mert jelenleg még nem mindegyikben érhető el. Viszont a Google következő Android Q verziójában már rendszerszinten is támogatást kap ez az üzemmód, beleértve az összes Google appot, amelyek előre telepítve (is) megtalálhatók az androidos telefonokon.

Borítsuk sötétbe a Google appokat

Lentebb részlesen leírjuk néhány Google app esetében a sötét mód bekapcsolásának módját. Azonban jelenleg a Google folyamatosan frissíti az alkalmazásait, így mire a cikk megjelenik, jó eséllyel már több alkalmazások tartalmaz sötét témát, vagy lesz képes alkalmazkodni a rendszer aktuális beállításához. 

A sötét témák bekapcsolására általában a Beállítások részben találjuk meg a lehetőséget, több variációban (jelenleg). Vagy azonnal aktiválhatjuk egy mozdulattal, vagy még választanunk kell üzemmódot (mindig sötét, mindig világos, rendszerhez alkalmazkodó stb.). 

Így ha valaki olyan alkalmazásban állítaná be, amely itt még nem szerepel, ne keseredjen el, csak nézzen körbe az adott app beállításai között.

Fontos tudni, hogy a Google appok frissítései nem egyszerre érkeznek meg mindenkihez. Így ha valaki jelenleg nem találja a lenti a menüpontokat az adott alkalmazásban, annak érdemes várnia a következő frissítésig. Illetve számít az is, milyen Android verziót használunk. Az alábbi beállítások a régi verziókon nem minden esetben működnek (míg például a készülő Android Q esetében már a rendszer beállításaihoz igazodva, automatikusan is cserélődik majd a felület minden érintett appban).

Chrome sötét felület bekapcsolása

A Chrome esetében egyelőre kicsit trükközni kell. Ennek mikéntjét leírtuk egy korábbi cikkünkben, lépésről lépésre. A Flags felület a dolog kulcsa (jelenleg), de várhatóan egy-két verziófrissülés után elérhető lesz közvetlenül a Beállítások / Sötét mód menüpontban is.

Google Kalkulátor sötét üzemmód bekapcsolása

A számológépben meglehetősen egyszerű dolgunk lesz. Csak navigáljunk ez az alábbi menüpontig: Menü (három függőleges pont) / Téma kiválasztása / Sötét.

Google Maps sötét üzemmód bekapcsolása

A Google Maps esetében jelenleg csak navigációs üzemmódban működik az éjszakai felület, de ez valószínűleg előbb-utóbb módosul majd. Egyelőre így állíthatjuk a navigációs felületet éjszakai módba: Menü (három vízszintes csík) / Beállítások / Navigációs beállítások / Térkép megjelenítése (Színséma): Éjszaka.

Google Keep sötét üzemmód bekapcsolása

Már a Google jegyzet alkalmazásához is van sötét felület. Enzt itt kapcsolhatjuk be: Menü (Három vízszintes csík) / Beállítások / Sötét téma engedélyezése. Nagyon látványos! Sötét környezetben sokkal kellemesebb így jegyzetelni.

GBoard sötét téma kiválasztása

Ha már úgyis jegyzetelünk, akkor érdemes a szoftveres billentyűzet felületét is átállítani. A Gboard esetében ez így oldható meg: jelenítsük meg a billentyűzetet, majd érintsük meg a három vízszintesen elhelyezett pontot ábrázoló gombot. A megjelenő felületen válasszuk a Téma lehetőséget, majd a program által felkínált témákból válasszuk ki valamelyik sötét változatot.

Google Hírek sötét üzemmód bekapcsolása

Ha este szoktunk híreket olvasni, jól jöhet a Google Hírek felületének átvariálása is. Ezt így érhetjük el pár mozdulattal: Menü (saját avatarunk) / Beállítások / Sötét téma: Mindig.

Android Üzenetek sötét üzemmód bekapcsolása

A Google saját üzenetküldőjének (SMS) is van már egy ideje sötét üzemmódja. Beállításához a következőket kell bökdösni: Menü (három függőleges pont) / Sötét mód engedélyezése.

Google Naptár sötét üzemmód bekapcsolása

Végül egy napi szinten fontos alkalmazás, amelyben beállítható az éjszakai üzemmód. A Google naptárában így oldhatjuk meg ezt a dolgot: Menü (három vízszintes vonal) / Beállítások / Általános / Téma.

Cikkünk elkészítéséhez egy Samsung Galaxy S10 készüléket használtunk, a Samsung Magyarország jóvoltából.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató