A Windows 10 sötét felületének automatikus igazítása a napszakhoz

Egyre inkább teret hódítanak a sötét felületek a programok és operációs rendszerek esetében egyaránt. Ez persze nem egy öncélú hóbort a fejlesztők részéről, hiszen a sötét, “éjszakai üzemmódok” nagyon jól jönnek, amikor sötétebb környezetben dolgozunk, gyér megvilágítással körbevéve. Ilyenkor ugyanis a monitoron látható fehér, világos felületek még akkor is zavarhatják a szemünket, ha amúgy visszavesszük a kijelző fényerejét. A macOS Mojave éjszakai üzemmódjáról már többször is esett szó nálunk, hiszen ez volt anno a rendszer egyik újdonsága. Azóta már megmutattuk azt is, miként lehet a napszaknak megfelelően automatikusan ki- vagy bekapcsolni ezt a funkciót, sőt azt is megmutattuk, honnan tölthetők le a napszakhoz alkalmazkodó extra háttérképek. Azonban nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a Windows 10 is kapott már sötét, éjszakai felületet, amelyet itt is bármikor bekapcsolhatunk pár mozdulattal. Ám a Microsoftnál egyelőre ugyanúgy nem gondoskodtak e funkció automatizálásáról, mint az Apple-nél. Szerencsére egy ügyes – és ingyenes – alkalmazás segítségével könnyedén megoldható a Windows 10 sötét felületének automatikus igazítása a napszakhoz.

A Windows 10 sötét felületének automatikus igazítása a napszakhoz

A megoldást ezúttal a Windows Auto Night Mode alkalmazás jelenti, amelyet innen lehet letölteni, teljesen ingyen. Telepítése és elindítása után azonnal választhatunk, hogy a rendszer sötét vagy világos témáját akarjuk-e aktiválni az alkalmazások, a rendszer és az Edge böngésző esetében. Ez is hasznos, ha valaki nem akar a Windows 10 Gépházában kutakodni a megfelelő opciók után, hiszen így egy felületről vezérelheti az összes erre vonatkozó beállítást. Azonban az igazi “poén” mégis az, ha bekapcsoljuk az Enable Automatic Theme Switching opciót a program ablakának felső részén.

Előtte persze érdemes megadni a program alján, hogy a Light (világos) és a Dark (sötét) felületek mely időpontban kapcsoljanak be automatikusan. Ha ezeket beállítottuk és a fentebb említett opciót is bekapcsoltuk, onnantól a Windows 10 felülete automatikusan alkalmazkodik az adott napszakhoz, vagyis nappal a világos, míg éjjel a sötét felülettel fogad minket, anélkül, hogy ezt manuálisan kellene állítgatnunk.

Ne maradjon le erről sem!

Oldalunkon sütiket használunk a megfelelő működéshez. Erről bővebb információt Adatkezelési tájékoztatónkban talál. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató