Alapértelmezett alkalmazások visszaállítása Windows 10 alatt

Olykor mindenkivel előfordul, hogy kicsit jobban összekuszálja a Windows alapértelmezett beállításait, mint ahogy kellett volna. Az alapértelmezett programok esetében ez hatványozottan előfordulhat, hiszen ha új alkalmazásokat (új levelezőt, böngészőt, képnézegetőt, videolejátszót stb.) telepítünk a gépre, sokszor előfordul, hogy az adott program felajánlja, tegyük meg alapértelmezettnek. Így a videolejátszás, az új e-mailek írása, vagy egy böngészőablak megnyitása onnantól az új program feladata lesz azok helyett, amelyeket a Windows alap helyzetben használna. De mi van akkor, ha visszafordítanánk az időt? Megoldható még valaha az alapértelmezett alkalmazások visszaállítása Windows 10 alatt? Természetesen! Ráadásul mindez pár kattintás csupán, s még csak azzal sem jár, hogy letöröljük az időközben telepített új programokat.

Alapértelmezett alkalmazások visszaállítása Windows 10 alatt

A feladat megoldása tényleg nagyon egyszerű, pár kattintással visszaállíthatjuk a Windows alapértelmezett alkalmazásainak hozzárendelését a legfontosabb feladatokhoz.

  • Kattintsunk a Start menüre, majd azon belül a bal szélen látható fogaskerék ikonra (Gépház)
  • Ezután a megjelenő Gépház ablakban kattintsunk az Alkalmazások gombra.
  • A megjelenő felület bal oldalán keressük meg az Alapértelmezett alkalmazások lehetőséget és kattintsunk rá.
  • Ekkor megjelenik az Alapértelmezett alkalmazások listája. Itt egyenként is átválthatjuk az adott feladathoz rendelt programokat (például a Zenelejátszó felirat alatti ikonra kattintva kiválaszthatjuk, melyik legyen az alapértelmezett zenelejátszó program a rendszerben), de ha minden ilyen hozzárendelést vissza szeretnénk állítani, egyszerűbb, ha legörgetünk a lista aljára, s ott rákattintunk A Microsoft ajánlott alapértékeinek visszaállítása felirat alatti Alaphelyzet gombra.

Ennyi! Küldetés teljesítve, ettől kezdve ismét a Windows 10 eredeti hozzárendelései érvényesek, vagyis Webböngészőként az Edge, zenelejátszóként a Groove Zene stb. programok indulnak majd el, amikor szükség van rájuk. Ha később meggondoljuk magunkat, s mondjuk az Edge böngészőt inkább lecserélnénk a Firefoxra, semmit gond, a Firefox telepítése után ugyanebben a listában tudjuk kijelölni az alapértelmezett böngészőnek.

Ne maradjon le erről sem!